Per fora el plàtan mascle és de color verd intens i és més gran que el plàtan comú; per dins, és de color blanc i de textura farinosa. És menys dolç per la gran quantitat de midons que conté. Es coneix com a plàtan mascle, plàtan verd, plàtan per coure o hartón; en anglès, plantain.
El plàtan mascle és originari de l’Àsia. Creix de manera natural des de l’Índia fins a la Xina. Es va introduir a l’Àfrica i ara ja es cultiva a zones tropicals i subtropicals de l’Amèrica Llatina. És la planta herbàcia perenne més alta del món i pot arribar a fer uns quinze metres. És un dels aliments bàsics en països com Cuba, la República Dominicana, Puerto Rico, Veneçuela, Colòmbia o Guatemala.
El plàtan mascle és de la família de les musàcies, en concret Musa balbisiana. S’han fet múltiples hibridacions des de les espècies més salvatges que han donat moltíssimes varietats de plàtans i bananes. El podeu trobar en botigues llatines, paquistaneses o hindús.
Encara que no sigui habitual en la nostra gastronomia, s’està introduint especialment en dietes evolutives, com la dieta AIP, que eviten els cereals i exploren altres fonts d’hidrats de carboni com tubercles, arrels i hortalisses dolces. La dieta AIP està enfocada a millorar qualsevol malaltia autoimmune (hipotiroidisme, celiaquia, artritis reumatoide, psoriasis, etc.) de la qual a Etselquemenges proposem un Repte de 30 dies online que es basa a seguir unes pautes alimentàries basades a reduir la inflamació intestinal. La dieta és exigent però es gaudeix enormement amb recursos culinaris com el plàtan mascle.
Diferències nutricionals entre el plàtan mascle i el plàtan comú
El plàtan mascle comparteix certes semblances amb el plàtan comú quant a minerals i vitamines. La diferència principal és en el tipus d'hidrats de carboni. És baix en greix i proteïna. Per cada 100 g té 122 kcal. Vegem les propietats més destacades que té:
- Hidrats de carboni complexos
Els hidrats de carboni complexos són en forma de midó, a diferència del plàtab groc, que majoritàriament és glucosa i fructosa (per això és més dolç).
- Fibra
Conté fibra soluble i insoluble. En el cas de la fibra soluble, trobem midó resistent tipus 2. Una vegada cuit, la major part del midó es torna digerible com a resultat de la gelatinització. Si es guarda a la nevera, el midó es retrograda i es torna midó resistent tipus 3, aliment beneficiós per a la microbiota (efecte prebiòtic), tal com passa amb la patata cuita i refredada.
- Minerals
El platan és un dels aliments més rics en potassi, important per restaurar l'equilibri entre sodi-potassi i evitar la pressió arterial alta. També té força magnesi, que regula la formació òssia i ajuda al bon funcionament del cor i els músculs.
- Vitamines
El plàtan mascle destaca en vitamina C, antioxidant que combat els radicals lliures i que ens protegirà de l'envelliment, i ajuda a reparar teixits.
També té vitamina A, antioxidant i protector de la pell i la vista, i vitamina B6, implicada en el sistema nerviós i immunitat.
Els 4 principals beneficis per a la salut del plàtan mascle
1. Bo per al sistema digestiu
El plàtan mascle és beneficioós si es menja bullit. Útil en cas de:
- Restrenyiment per la fibra soluble e insoluble
- Malalties inflamatòries intestinals per l'efecte prebiòtic del midó retrogradat.
- Gastritis per la propietat demulcent del midó que protegeix la mucosa.
2. Perfecto per evitar la hipertensió
La quaqntitat de potassi que conté el fa beneficiós per evitar la hipertensió, ja que compensa l'excés de sodi de la dieta.
3. Adecuat per a esportistes
La quantitat de potassi i el magnesi són molt interessants per als esportistes tant abans com després de l'exercici. Van molt bé per evitar rampes quan es fa esport i ajuden a recuperar els electròlits que es perden per la transpiració i desgast musculoesquelètic durant la pràctica o la competició.
4. Ideal per a la diabetes
El plàtan masclesi es cuina i es refreda, aconseguim midó retrogradat que passa intacte pel tracte digestiu sense causar pujades de glucosa en sang, a banda de ser un prebiòtic fantàstic per a la microbiota.
Els principals canvis per a l'organisme del plàtan mascle
- Enfront de la gastritis
El plàtan mascle és un remei tradicional usat per tractar la gastritis. Alleuja tant la sensació d'acidesa com de cremor estomacal. La gastritis es pot complicar en úlceres.
- Enfront de les úlceres
A l'Índia el donen en forma de pols per prevenir i tractar les úlceres.
També va bé per eliminar molèsties digestives, com gasos i indigestió. S'ha vist que és gràcies a l'efecte d'un bioflavonoide anomenat leucocianidina que protegeix la mucosa gàstrica i afavoreix la cicatrització.
- Per a la cicatrització
La pell del plàtan mascle s'ha usat com a remei popular per accelerar la cicatrització de ferides o cremades. Simplement s'ha de posar a sobre de les ferides.
Receptes amb plàtan mascle
El plàtan mascle es pot consumir cru, però no és gaire comú, ja que l'alta concentració de midó fa que sigui molt indigest. N'hi ha que l'afegeixen als batuts tal qual, però si el bulliu abans serà més digestiu.
Per bullir-lo es tallen trossos d'uns dos dits i es fa un tall transversal a la pell. Quan s'obre, ja està cuit. Seria la millor opció per beneficiar-se dels nutrients i propietats que té. També es pot guisar, fer al forn o fregir (menys saludable) en opcions dolces o salades.
Quan hi ha excedent de plàtan verd s'asseca o es tritura per obtenir una farina que després es fa servir per fer pastissos o pans.
Receptes amb plàtan mascle
El plàtan mascle pot servir per substituir patates o cereals. Als països d'origen és un aliment bàsic com a font de carbohidrats; per a nosaltres és una alternativa més.
Una de les receptes més típiques i més conegudes són els patacones fregits. Al Carib i altres països d'Amèrica Llatina són un acompanyament per a qualsevol plat.
- Tallar trossos de 2 cm de gruix i fregir-los en oli de qualitat (d'oliva verge, de coco o ghee) que els cobreixi bé.
- Una vegada fregits, s'aixafen amb un got.
- En algunes receptes es tornen a fregir fins que quedin ben daurats.
- També es poden afegir espècies.
A la Repùblica Dominicana el plàtan mascle també es cuina amb carn i formatge. A Guatemala ho bulleixen i s'el menjen amb mel. A Puerto Rico ho ratllen i ho fregeixen en nius (aranyetes de plàtan). Al sudest asiàtic s'utilitza com a vegetal per a fer curri.
Hi ha alguns plats tradicionals que són d'origen africà i que, quan arriben a l’Amèrica Llatina, tenen versió pròpia. Un exemple clar és el plàtan mascle bullit i aixafat que es coneix com a mofongo a Puerto Rico. A la República Dominicana se'n diu mangú i fan una recepta més elaborada amb verdures, pollastre, gambes o cranc (se serveixen com a acompanyament o farciment).
Tot el que has de recordar sobre el plàtan mascle
El plàtan mascle és una font excel·lent de potassi i magnesi, que eviten rampes i reposen electròlits. en esportistes. Útil per a problemes digestius i amb efecte prebiòtic si es cuina i es refreda.