Quan la Núria Coll em va proposar donar-me una secció de receptes nova per a la revista i em va donar via lliure per fer el que jo volgués, de seguida ho vaig veure clar: La meva proposta per a aquesta etapa nova serien plats ràpids, fets en menys de trenta minuts. I és que molta gent em diu que això de menjar saludable és molt difícil d’encaixar en el dia a dia, perquè demana molt de temps a la cuina.
Així que amb ganes de desmitificar aquesta resposta i també amb intenció de fer-vos el camí més fàcil i de motivar-vos a cuidar-fins i tot quan tenim molt poc temps, he decidit compartir des d’aquí receptes molt saludables, fàcils de digerir, nutritives, antioxidants i per sobre de tot, ràpides de fer. Perfectes per fer al migdia o per fer al matí i endur a la feina.
És cert que algunes receptes, com la d’avui, demanen una minúscula acció prèvia, com recordar-se de posar en remull un cereal o llegum o similar. Espero que això no serveixi com a excusa!
A més, aprofitaré aquesta secció per ensenyar-vos algunes receptes comodí i alguns dels meus trucs per fer que un simple plat d’arròs i verdura es converteixi en un menjar ràpid i deliciós.
I per inaugurar la nova temporada, no se m’acut res millor que una de les meves receptes favorites entre totes. Creps bretones, fetes amb grans de fajol sencer.
Cada cop que les preparo em sorprenc, ja que és una manera innovadora i sorprenent de menjar un dels cereals més interessants nutricionalment parlant, ja que no té gluten, és ric en ferro i conté tots els aminoàcids essencials, de manera que és una proteïna completa.
I el més interessant és que no ho fem amb farina, sinó amb el cereal sencer, que, com que està menys processat, té més bona qualitat nutricional. A més li hem fet un remull i hem llençat l’aigua! Així, el gra ha estat activat i els antinutrients s’han minimitzat, amb la qual cosa el ferro que conté s’assimila més bé.
És un cavall guanyador en tota regla, oi?
A més, ja no mengem un plat avorrit de cereals, sinó que, com que és una crep, és molt més simpàtic i festiu, a més de ser ideal per endur a la feina (i ser l’enveja de l’oficina, per cert).
I com a extra… atenció: un cop fetes les creps, es poden congelar i només cal posar-les cinc minuts al forn, paella o torradora perquè tornin a ser delicioses.
Pel que fa al gruix. Si hi poseu una mica menys d’aigua, tindreu creps més gruixudes, així que en sortiran unes quatre i atiparan més.
Respecte a la salsa d’anacards, si no teniu una batedora gaire potent, els podeu remullar unes dues hores abans perquè sigui més fàcil triturar-los i fer-ne una crema. Per cert, aguanta una setmana a la nevera i també es pot congelar i posar a la nevera quan es vagi a dinar.
Podeu omplir aquestes creps amb tot tipus de verdures. Cuinades o no. Jo, de moment, aprofitant que encara fa bon temps, us deixo una recepta amb vegetals frescos. Gràcies a l’alvocat i la salsa us atipareu, a més que és un plat de digestió molt suau, amb la qual cosa no treu energia, sinó que la dóna.
La recepta
- Quantitat: unes 4-8 creps
- Temps: 20 minuts
- Estris: batedora
- Conservació: 4 dies en nevera
- Congelador: ok creppes
Ingredients crep
- 1 T – 180 g de fajol
- 200-250 ml d’aigua
- ½ c de sal
Ingredients salsa agra
- 1 T – 140 g d’anacards crus
- ¾ T aigua (potser més)
- 1 C de suc de llimona
- 2.c de vinagre de poma sense filtrar
- ¼ c de sal
Ingredients farciment
- col llombarda
- unes fulles d’enciam
- un tros de ceba
- uns tomàquets
- germinats de ceba
- ½ alvocat
Preparació
1. Poseu en remull el fajol sencer unes 4-6 hores (o tota la nit) amb el doble d’aigua.
En el moment de fer les creps, llenceu l’aigua de remull i renteu el fajol sota l’aixeta, poseu a la batedora amb l’aigua nova i la sal i bateu fins a obtenir una crema.
2. Escalfeu una paella antiadherent petita pintada amb oli d’oliva. Quan la paella estigui ben calenta, poseu un cullerot de massa i deixeu que es cuini un minut o fins que es desenganxi molt fàcilment. Gireu i cuineu un minut més. Continueu fins a acabar la massa.
3. Mentre es fan les creps, prepareu el farciment trossejant i filetejant els ingredients com més us agradi.
4. Per fer la salsa agra, poseu tots els ingredients a la batedora i tritureu fins a aconseguir una crema sedosa i homogènia. Ajusteu d’aigua segons la consistència desitjada (a mi m’agrada que sigui prou líquida perquè es pugui “regar” amb una gerreta). Ajusteu també el nivell d’acidesa desitjat jugant amb la llimona i/o el vinagre.
5. Un cop tot a punt, ompliu les creps o serviu-ho tot a la taula per muntar les creps a mesura que es mengen.