Tal com passa amb altres malalties autoimmunes, la diabetis mellitus tipus 1 és una malaltia que cada any afecta més gent i que s’ha duplicat en l’última dècada. Aquesta malaltia autoimmune es caracteritza perquè ataca les cèl·lules beta-pancreàtiques i es desenvolupa per una interacció complexa en què participen la predisposició genètica de la persona i alguns factors ambientals, com l’alimentació.

Actualment, és fàcil trobar estudis que suggereixen una possible relació entre el blat i el desenvolupament de la diabetis tipus 1. Segurament, això és perquè, a pràcticament tot el món, el blat és l’aliment bàsic principal després del blat de moro i l’arròs.
Un dels últims estudis que trobem sobre aquesta relació es va fer el 2017 a Israel i es va publicar a la revista de divulgació científica Nutrients.
Fins al moment, el consum de blat s’ha considerat un factor important involucrat en l’aparició de diabetis tipus 1 (T1D) i altres malalties autoimmunes, com la celiaquia. Curiosament, sembla que fonts alternatives de blat d’espècies ancestrals natives podrien, en canvi, reduir la incidència de la diabetis tipus 1.