El protocol autoimmune (AIP per les seves sigles en anglès) és un mètode pal·liatiu molt eficaç en casos de brots o de malalties autoimmunes, ja que ajuda a disminuir i millorar els símptomes i malestars en general.

Aquest mètode és molt famós i conegut als Estats Units per la seva capacitat per ajudar el sistema immune a millorar en malalties autoimmunes com la psoriasi, diabetis tipus I, artritis reumatoide, malaltia de Crohn, hipotiroïdisme i per millorar estats d’ansietat o depressió, entre d’altres.

Protocol autoimmune per malalties com artritis reumatoide, diabetis tipus I, malaltia de Crohn, hipotiroïdisme de Hashimoto, lupus i psoriasi

El protocol autoimmune, generalment abreujat com a AIP o PAI, és un mètode que té com a objectiu principal:

 • Millorar el sistema immune
 • Reparar el sistema digestiu
 • Reajustar les hormones
 • Reduir la inflamació dels intestins a través de la dieta

Tot eliminant aquells aliments més propensos a inflamar el cos– i l’estil de vida, per donar al cos l’oportunitat de sanar-se sol.

A més de la dieta d’eliminació, el protocol impulsa a alimentar-se amb aliments molt densos nutricionalment i a prescindir d’altres que, tot i poder tenir beneficis potencials en un cos sa, tenen la capacitat de suscitar inflamació en un que no ho sigui. Aquest protocol es divideix bàsicament en dues fases: la d’eliminació i la de reintroducció.

Què són les malalties autoimmunes?

Per desgràcia sembla que les malalties autoimmunes s’estan convertint en una mena de pandèmia.

Si us hi fixeu, segur que coneixeu a alguna persona amb problemes de tiroides, artritis reumatoide, èczema recurrent o psoriasi, diabetis, malaltia de Crohn o malaltia inflamatòria intestinal, síndrome de l’ovari poliquístic o celiaquia, entre un llarg etcètera de possibilitats. Les autoimmunitats estan a l’ordre del dia i, si no aprenem a “dominar-les”, sembla que arriben per quedar-se.

Les malalties autoimmunes tenen com a detonant comú la condició que el cos no sap diferenciar entre teixit sa i invasors externs. El sistema immune hauria d’encarregar-se de protegir-nos-en, però, en canvi ataca proteïnes, teixits i cèl·lules de l’organisme.

Segons el tipus d’autoimmunitat n’atacarà uns o uns altres

 • En l’hipotiroïdisme ataca el teixit de la glàndula tiroide
 • En Crohn o colitis ulcerosa, el tracte gastrointestinal
 • En artritis reumatoide o lupus eritematós, les articulacions
 • En la psoriasi s’ataca la pell
 • En la diabetis, les cèl·lules productores d’insulina en el pàncrees
 • En l’esclerosi múltiple, els revestiments al voltant dels nervis, entre d’altres.

A l’hora de tenir una malaltia d’aquest tipus, la genètica sol tenir-hi un paper força important. No obstant això, hi ha una sèrie de factors que dictaran si es desenvoluparà o no, com la dieta, l’entorn i l’estil de vida. En definitiva, tenir una cosa “escrita als gens” no garanteix patir-la, però sí que ens hi fa més propensos.

Malalties autoimmunes més comuns

Segurament coneixem alguna persona amb artritis, psoriasi, problemes digestius com malaltia inflamatòria intestinal o Crohn, diabetis o desajustos hormonals típics de l’hipotiroïdisme de Hashimoto; però, també és probable que part d’aquestes persones desconeguin que la seva malaltia té caràcter autoimmune i creguin que no poden fer gaire més que prendre corticoides o immunosupressors tota la vida.

Un canvi en l’estil de vida pot ajudar a evitar que la malaltia es desenvolupi i a reduir la simptomatologia

Totes aquestes malalties autoimmunes presenten diferents formes, però, comparteixen un factor comú i és que el sistema immune es gira contra el cos i afecta diferents teixits. Entre les més comunes trobem les següents:

 • Artritis reumatoide. Consisteix en la inflamació crònica de les articulacions que provoca dolors continuats. Pot començar de forma lenta i provocar un dolor lleu al principi, inflor, fatiga i rigidesa.
 • Diabetis tipus I. En aquest cas, el pàncrees no produeix prou insulina i els nivells de glucosa en el cos es disparen. Els símptomes més freqüents són molta gana, set excessiva, pèrdua de pes o micció molt abundant, entre altres coses.
 • Malaltia inflamatòria intestinal. Com la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. Totes dues presenten manifestacions en diferents trams del tracte intestinal que poden incloure des de dolor abdominal fins diarrees sanguinolentes.
 • Hipotiroïdisme de Hashimoto. Es caracteritza per la destrucció progressiva de la glàndula tiroide intervinguda pels anticossos i pot comportar l’extirpació de l’òrgan.
 • Lupus. Pot afectar diversos òrgans, fet que implica que és difícil de diagnosticar. Es reconeix per una coloració típica que afecta la cara i que forma una espècie d’“ales de papallona”.
 • Psoriasi. Afecta la pell amb lesions escamoses inflamades que poden variar i evolucionar de manera diversa i afectar diferents parts de la pell.
Vols millorar els símptomes? Tenim un repte per a tu!

Protocol autoinmune

Qui hauria de fer el protocol autoimmune?

A més de les persones que ja tinguin una malaltia autoimmune (com hipotiroïdisme de Hashimoto, esclerosi múltiple, lupus, diabetis, psoriasis, artritis, malaltia de Crohn o bé estats d’ansietat o depressió…), aquesta dieta està molt recomanada per a qualsevol que estigui en risc de desenvolupar-ne alguna o que tingui algun d’aquests símptomes:

 • Problemes digestius crònics (diarrea, inflor, restrenyiment, gasos, úlceres, dolors estomacals…),
 • Problemes a la pell (èczemes, caiguda de cabell, dermatitis atòpica…),
 • Al·lèrgies o malalties relacionades amb el sistema respiratori
 • Desajustos hormonals, entre d’altres.

Durant quant de temps s’ha de fer el protocol AIP?

El temps és molt variable. Segons l’estat de la persona i la seva capacitat de reacció pot oscil·lar entre un mes o diversos. Algunes persones en poden tenir prou amb quatre setmanes, mentre que d’altres potser necessitaran un període de temps més llarg.

La inflamació del cos i la disminució dels símptomes són els factors determinants per saber si es pot començar la reintroducció o cal esperar un temps més.

Com saber si el protocol AIP és per a mi?

Si sents que no pots seguir vivint amb símptomes que limiten la teva vida, com el cansament extrem, la falta de concentració, dificultats per baixar de pes o augmentar-lo, dolors articulars, sensació de desesperació per no sentir-te bé… Ha arribat el moment de prendre les regnes de la teva salut.

La pregunta correcta seria “Estàs llesta per sentir-te millor que mai?”. I també “estàs disposada a fer els canvis per ferho possible?”. Si has arribat fins aquí, estic segura que sí, que ja t’has adonat de la gran oportunitat que tens a les teves manes i de la transformació que tu mateixa pots provocar en la teva vida.

T’animo a que facis un cop d’ull al “Repte AIP” on estaràs acompanyada en tot moment per donar-te l’impuls que necessites per fer aquest canvi. Pots veure tota la informació en el botó verd d’aquí sota.

Descobreix si l' AIP és per a tu

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Ara pots demanar cita amb la
Glenn Cots a La Consulta de l'Ets
936 338 063 Correu electrònic