El protocol autoimmune és un mètode molt famós i conegut als Estats Units per la seva capacitat per ajudar el sistema immune a millorar en malalties autoimmunes com la psoriasi, diabetis tipus I, artritis reumatoide, malaltia de Crohn, hipotiroïdisme i per millorar estats d’ansietat o depressió, entre d’altres.

Protocol autoimmune per malalties com artritis reumatoide, diabetis tipus I, malaltia de Crohn, hipotiroïdisme de Hashimoto, lupus i psoriasi

El protocol autoimmune, generalment abreujat com a AIP o PAI, és un mètode que té com a objectiu principal ajudar a millorar el sistema immune, reparar el sistema digestiu, reajustar les hormones i reduir la inflamació dels intestins a través de la dieta –eliminant aquells aliments més propensos a inflamar el cos– i l’estil de vida, per donar al cos l’oportunitat de sanar-se sol. A més de la dieta d’eliminació, el protocol impulsa a alimentar-se amb aliments molt densos nutricionalment i a prescindir d’altres que, tot i poder tenir beneficis potencials en un cos sa, tenen la capacitat de suscitar inflamació en un que no ho sigui. Aquest protocol es divideix bàsicament en dues fases: la d’eliminació i la de reintroducció.

Apunta't al Repte AIP

Què són les malalties autoimmunes?

Per desgràcia sembla que les malalties autoimmunes s’estan convertint en una mena de pandèmia. Si us hi fixeu, segur que coneixeu a alguna persona amb problemes de tiroides, artritis reumatoide, èczema recurrent o psoriasi, diabetis, malaltia de Crohn o malaltia inflamatòria intestinal, síndrome de l’ovari poliquístic o celiaquia, entre un llarg etcètera de possibilitats. Les autoimmunitats estan a l’ordre del dia i, si no aprenem a “dominar-les”, sembla que arriben per quedar-se.

Les malalties autoimmunes tenen com a detonant comú la condició que el cos no sap diferenciar entre teixit sa i invasors externs. El sistema immune hauria d’encarregar-se de protegir-nos-en, però, en canvi ataca proteïnes, teixits i cèl·lules de l’organisme. Segons el tipus d’autoimmunitat n’atacarà uns o uns altres (en l’hipotiroïdisme ataca el teixit de la glàndula tiroide; en Crohn o colitis ulcerosa, el tracte gastrointestinal; en artritis reumatoide o lupus eritematós, les articulacions; en la psoriasi s’ataca la pell; en la diabetis, les cèl·lules productores d’insulina en el pàncrees, o en l’esclerosi múltiple, els revestiments al voltant dels nervis, entre d’altres).

A l’hora de tenir una malaltia d’aquest tipus, la genètica sol tenir-hi un paper força important. No obstant això, hi ha una sèrie de factors que dictaran si es desenvoluparà o no, com la dieta, l’entorn i l’estil de vida. En definitiva, tenir una cosa “escrita als gens” no garanteix patir-la, però sí que ens hi fa més propensos.

Malalties autoimmunes més comuns

Segurament coneixem alguna persona amb artritis, psoriasi, problemes digestius com malaltia inflamatòria intestinal o Crohn, diabetis o desajustos hormonals típics de l’hipotiroïdisme de Hashimoto; però, també és probable que part d’aquestes persones desconeguin que la seva malaltia té caràcter autoimmune i creguin que no poden fer gaire més que prendre corticoides o immunosupressors tota la vida.

destacat#5dd386fe6651d

Totes aquestes malalties autoimmunes presenten diferents formes, però, comparteixen un factor comú i és que el sistema immune es gira contra el cos i afecta diferents teixits. Entre les més comunes trobem les següents:

 • Artritis reumatoide: Consisteix en la inflamació crònica de les articulacions que provoca dolors continuats. Pot començar de forma lenta i provocar un dolor lleu al principi, inflor, fatiga i rigidesa.
 • Diabetis tipus I: En aquest cas, el pàncrees no produeix prou insulina i els nivells de glucosa en el cos es disparen. Els símptomes més freqüents són molta gana, set excessiva, pèrdua de pes o micció molt abundant, entre altres coses.
 • Malaltia inflamatòria intestinal: Com la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. Totes dues presenten manifestacions en diferents trams del tracte intestinal que poden incloure des de dolor abdominal fins diarrees sanguinolentes.
 • Hipotiroïdisme de Hashimoto: Es caracteritza per la destrucció progressiva de la glàndula tiroide intervinguda pels anticossos i pot comportar l’extirpació de l’òrgan.
 • Lupus: Pot afectar diversos òrgans, fet que implica que és difícil de diagnosticar. Es reconeix per una coloració típica que afecta la cara i que forma una espècie d’“ales de papallona”.
 • Psoriasi: Afecta la pell amb lesions escamoses inflamades que poden variar i evolucionar de manera diversa i afectar diferents parts de la pell.

Qui hauria de fer el protocol?

A més de les persones que ja tinguin una malaltia autoimmune (com hipotiroïdisme de Hashimoto, esclerosi múltiple, lupus, diabetis, psoriasis, artritis, malaltia de Crohn o bé estats d’ansietat o depressió…), aquesta dieta està molt recomanada per a qualsevol que estigui en risc de desenvolupar-ne alguna o que tingui algun d’aquests símptomes:

Problemes digestius crònics (diarrea, inflor, restrenyiment, gasos, úlceres, dolors estomacals…), problemes a la pell (èczemes, caiguda de cabell, dermatitis atòpica…), al·lèrgies o malalties relacionades amb el sistema respiratori o desajustos hormonals, entre d’altres.

Apunta't al repte!

Durant quant de temps s’ha de fer?

El temps és molt variable. Segons l’estat de la persona i la seva capacitat de reacció pot oscil·lar entre un mes o diversos. Algunes persones en poden tenir prou amb quatre setmanes, mentre que d’altres potser necessitaran un període de temps més llarg. La inflamació del cos i la disminució dels símptomes són els factors determinants per saber si es pot començar la reintroducció o cal esperar un temps més.

El protocol autoimmune: El repte de 30 dies d’Etselquemenges i Glenn Cots torna el 18 de novembre

Podem estar anys trobant-nos malament, però volem que les solucions arribin ben de pressa. De la mateixa manera que el deteriorament del cos es produeix de forma acumulativa, la recuperació també demana cert temps.

El protocol autoimmune és un protocol que ajuda a reduir la inflamació, millorar digestions i símptomes.

Però, malgrat tots els beneficis, també és cert que és una dieta dura i difícil de seguir sense motivació ni companyia. Per això, Etselquemenges i jo mateixa, que pateixo una malaltia autoimmune i he fet i segueixo fent el protocol autoimmune, us plantegem la segona edició del repte grupal de 30 dies en què us guiem i acompanyem en una comunitat que sent i pateix igual que vosaltres, on compartir experiències, consultar dubtes, plantejar idees i rebre-les. Gràcies a aquesta comunitat, us sentireu motivats i acompanyats tant per mi com pels vostres companys. I així el camí serà una mica menys dur.

La segona edició del curs online Repte AIP (Protocol autoimmune) començarà el proper 18 de novembre del 2019. Les inscripcions ja estan obertes! Apunta’t-hi aquí.

El curs inclou:

 • Llibre electrònic amb tota la informació.
 • 11 vídeos, amb els detalls del llibre explicats per visualitzar-los quan vulgueu.
 • Menú diari AIP durant els 30 dies que dura el repte.
 • Butlletí d’informació diari per ajudar-vos a aconseguir una bona adherència al curs.
 • 32 receptes amb aliments AIP.
 • Comunitat amb seguiment de la Glenn Cots durant un mes, on podreu fer consultes i compartir experiències amb els altres alumnes.

Així que, si teniu problemes de tiroides, esclerosi múltiple, lupus, diabetis, psoriasis, artritis reumatoide, malaltia de Crohn, celiaquia o qualsevol altra malaltia autoimmune, aquest repte us pot ajudar. Estigueu atents i si us interessa ser els primers a rebre informació del curs, subscriviu-vos a la newsletter de l’Ets, en l’apartat que trobareu a l’esquerra del peu de pàgina.

Apunta't al repte!

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Ara pots demanar cita amb la
Glenn Cots a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic