Aigua i verdura. Aquesta és la fórmula secreta per no constipar-se, assegura el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer. “L’aigua permet que les mucoses estiguin ben hidratades i que, per tant, no es ressequin”. En canvi, l’abús de cafès i refrescos provoca deshidratació perquè fan augmentar la diüresi.
Ara bé, Verdaguer afegeix que les aigües de mineralització baixa (com ho són Sant Aniol, Ribes, Lanjarón) també deshidraten. “El consell és barrejar-les amb aigua de mar amb la proporció de dos terços d’aigua de mineralització baixa i un terç d’aigua de mar”. La hidratació correcta afavoreix, a banda que el coll i el nas estiguin sans, que la pell tampoc no estigui seca.
Què és un constipat? És el procés que desencadena el cos quan detecta que un bacteri o un virus (microorganismes que són pertot arreu) hi ha entrat. El cos els combat amb tos, esternuts, febre, mocs i suor. El fred té gran part de culpa dels constipats, perquè congestiona les mucoses, i els virus hi entren quan inhalem.
Per prevenir grips, al rebost hi ha d’haver aliments rics en vitamina C i en zinc, que fan pujar les defenses. Els cítrics, les verdures de color verd fosc, els carbassons, el julivert, el pebrot són rics en vitamina C. Així que si ho coem al vapor o ho bullim, podem prendre l’aigua, que contindrà molta vitamina C.
A l’hora d’aprofitar el màxim suc dels cítrics, es pot afegir un bon raig de llimona als caldos, per exemple, o optar per una amanida amb aranja i creixens.
Per altra banda, trobem zinc, que també prevé els constipats, en el marisc, els pèsols, les faves, els espàrrecs, el julivert, l’api, el formatge i les pipes de carbassa.
Una proposta de menú per reforçar defenses podria ser començar el dia amb un got d’aigua tèbia amb llimona i mel. “La llimona alcalinitza i és rica en vitamina C, mentre que la mel té una funció antibacteriana, que seria com un antibiòtic natural”. Una altra opció, al matí, és quefir amb un raig de mel, perquè la mel és un prebiòtic, que té nutrients dels bacteris propis; i el quefir és un probiòtic, compost de bacteris sans. Al migdia i al vespre, es pot fer una crema de verdures o una amanida.
El cos té maneres d’avisar que necessita vitamina C i zinc. “La persona que no té prou vitamina C es fa blaus fàcilment, li sagnen les genives, li surten puntets vermells petits a la pell”. La falta de zinc la indiquen els puntets blancs a les ungles, la caiguda de cabells, èczemes i picors, la pell greixosa i també la poca libido.
D’altra banda, quan la grip ja ha arribat, la recomanació del psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer és prendre infusions de gingebre, regalèssia, saüc i farigola. “Si tenim els pulmons carregats, les millors infusions són de lotus, gingebre i regalèssia”. Per a la febre, les preferibles són les de saüc i pròpolis. Si només hi ha mocs, lotus, gengibre i regalèssia. I si hi ha afonia, o queda afonia residual, “el consell és tres infusions cada dia d’erísim, amb regalèssia i gingebre”.
Els aliments que fan estovar els mocs són els que contenen l’aminoàcid cisteïna, que és als alls, a les cebes i als porros. Així que un caldo de ceba o una crema de verdures que porti ceba i all són ideals per als vespres.
I, finalment, els xiitake i els xampinyons són els bolets recomanables, perquè reforcen el sistema immunitari, de manera que Verdaguer els recomana tant per curar constipats com per prevenir-los també.