El carbassó és una hortalissa d’estiu deliciosa, refrescant, molt versàtil a la cuina i que es pot menjar tant crua com cuita. El 95% del pes del carbassó és aigua, i per això és tan hidratant i agradable menjar-ne quan és l’època més calorosa de l’any, que coincideix amb la plenitud de la planta.

Propietats i beneficis per a la salut del carbassó

El carbassó pertany a la mateixa família (les cucurbitàcies) que la carbassa i el cogombre i comparteix amb totes aquestes un alt contingut d’antioxidants. En el cas del carbassó destaca especialment el contingut de vitamina C, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció.

Propietats nutricionals del carbassó

La major part del pes del carbassó és aigua (95 g per 100 g d’hortalissa), però també conté valuosos nutrients, especialment vitamines, antioxidants i minerals, entre els quals podem destacar:

- Vitamina C. El carbassó conté quantitats significatives de vitamina C (10 mg per 100 g). Aquesta vitamina és essencial per al bon funcionament de l’organisme perquè intervé en moltes reaccions metabòliques. D’altra banda, com que s’elimina per l’orina (és soluble en aigua), convé ingerir aliments que en continguin cada dia. Si consumim el carbassó cru o molt poc cuit, evitarem les pèrdues d’aquesta vitamina que es produeixen durant la cocció.

- Vitamina B9 (àcid fòlic). Aquesta vitamina intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. En el cas de les embarassades, és especialment apropiat per evitar problemes en el desenvolupament del fetus.

- Provitamina A (betacarotè). És un pigment que l’organisme transforma en vitamina A d’acord amb les necessitats. Aquesta vitamina és necessària per tenir la retina i la pell sanes.

- Ric en minerals:

  • El potassi és un mineral imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i evita les rampes a les extremitats. A més, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl·lula.
  • El magnesi té un paper important en la formació dels óssos i les dents i es relaciona amb el bon funcionament dels intestins, nervis i músculs. Millora la immunitat i té un lleuger efecte laxant.

Carbassons de colors i formes molt diferents.

Carbassons de colors i formes molt diferents.

Efectes sobre l'organisme del carbassó

Els efectes positius d’incloure el carbassó en la dieta d’estiu són els següents:

  • Fàcil de digerir en funció del tipus de cocció

Es tracta d’una hortalissa que té una digestió ràpida i fàcil sempre que es cuini de manera suau: al vapor, escaldada o fins i tot crua.

Si la fregim o la coem a la brasa, a més d’eliminar-ne completament les vitamines hidrosolubles (la C i les del grup B), correm el risc de generar acrilamides, que són substàncies cancerígenes.

  • Té propietats diürètiques

És un aliment ric en potassi i pobre en sodi que confereix una acció diürètica que afavoreix l’eliminació de l’excés de líquids de l’organisme.

És beneficiós en cas d’hipertensió, hiperuricèmia, gota i càlculs renals, o en cas de retenció de líquids o oligúria (producció escassa d’orina).

  • Conté luteïna, que té efectes beneficiosos per a la vista

El carbassó és una de les hortalisses amb més quantitat de luteïna. Aquesta substància és un tipus de pigment que hi ha a la retina, on té la funció principal de protegir les cèl·lules receptores de la llum de l’efecte oxidatiu que causa aquesta llum. Té un rol important en la prevenció de la degeneració macular associada a l’envelliment. Alguns estudis demostren que consumir hortalisses riques en luteïna pot reduir el risc de cataractes i degeneració macular.

  • Els mucílags de les llavors contenen fibra molt saludable

Aaquesta fibra suavitza i desinflama les mucoses de l’aparell digestiu i té nombrosos efectes beneficiosos: per una banda prevé o millora l’estrenyiment, per l’altra contribueix a reduir la taxa de colesterol a la sang i a controlar la glucèmia, i finalment té efectes prebiòtics que afavoreixen la flora intestinal.

Canvis vitals sobre l'organisme del carbassó

D’acord amb la medicina tradicional xinesa, el carbassó és de naturalesa tèrmica refredadora i té un sabor dolç amb un toc amargant. Tot això fa que s’utilitzi per alleugerir les condicions d’humitat anormal (és a dir, d’acumulació de substàncies líquides al cos que no ens interessen), com ara l’èczema, l’edema o les dificultats per orinar. Ajuda a regular la taxa de sucre a la sang i té un efecte beneficiós sobre el pàncrees molt útil en els casos de diabetis i hipoglucèmia.

També s’utilitza per ajudar a eliminar l’excés de moc als pulmons, els bronquis i el coll, i segons aquesta medicina, si es consumeix amb regularitat es beneficiós per a l’asma bronquial.

Segons aquesta medicina, també, perquè tingui un efecte terapèutic s’ha de menjar amb pell i cuit molt lleugerament al vapor.

Espaguetis de carbassó.

Espaguetis de carbassó.

Com es cuina el carbassó?

La nostra xef Montse Vallory ens recorda que per preservar el verd viu del carbassó l’hem de coure poc, ja que una cocció llarga n’apaga el color i el torna amargant. També ens avisa del fet que conté molta aigua i continua coent-se un cop fora del foc. Cal treure’l de l’olla de vapor quan encara és una mica cru, al dente.

Cultiu ecològic, proper i de temporada

És important que consumim el carbassó de cultiu ecològic o d’un pagès de confiança sobretot si ens el volem menjar amb pell perquè és on s’acumulen les substàncies de tractament de l’hortalissa. Com que també a la pell és on trobem la majoria de les substàncies nutritives (vitamines i antioxidants), val la pena fer l’esforç de comprar-los ecològics.

Receptes amb carbassó

El carbassó en síntesi

El carbassó és una hortalissa molt saludable sempre que la consumim de temporada (estiu), madurada al sol i ecològica. Conté moltes vitamines i antioxidants que són beneficiosos per a la vista, la pell i els cabells i per mantenir-nos joves.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista