Cast iron cooking pan isolated on white background.

Fora fums tòxics

Substituir una paella antiadherent per una de ferro colat permet evitar les emanacions tòxiques que acompanyen la majoria dels estris de cuina antiadherents. El ferro colat també pot reemplaçar l’alumini, que té riscos per a la salut.

  • Es pot fer servir al forn

A més dels usos clàssics sobre les fonts de calor directa a la cuina (gas, inducció, vitroceràmica, electricitat), les paelles de ferro colat es poden fer servir al forn, a qualsevol temperatura. Això resulta molt pràctic per fer pa de blat de moro, frittatas i pans plans com pa de pita i tortillas mexicanes.

  • És antiadherent

Encara que pugui sorprendre, una paella de ferro colat preescalfada pot resultar tan antiadherent com una paella de teflón, sempre que estigui ben cuidada. És possible aprendre a fer tot això en poc de temps parlant amb els dependents d’una botiga d’articles de cuina, o llegint sobre la cura del ferro colat en un llibre o a internet.

  • És fàcil de netejar

El ferro colat es neteja fàcilment. No només és fàcil desprendre el menjar que s’hagi enganxat a la paella, sinó que a més no cal ni és recomanable fer servir sabons ni detergents, ja que erosionen la superfície.

És bo per a la salut

Menjant aliments preparats sobre ferro colat es pot augmentar la ingesta de ferro. Aquest mineral vital és fonamental per mantenir un bon nivell d’energia, i ajuda a enfortir el sistema immunitari.

  • De preu raonable

Els qui volen deixar de fer servir paelles antiadherents generalment investiguen l’opció de l’acer inoxidable. No obstant això, una paella de trenta centímetres de diàmetre d’acer inoxidable de bona qualitat pot costar més de cent euros, mentre que en podem comprar una de ferro colat de més o menys la mateixa mida per menys de trenta.

  • Els aliments s’hi cuinen de primera

Amb una paella de ferro colat és possible recrear plats amb qualitat de restaurant, ja que permeten un acabat daurat i cruixent. En paelles antiadherents, daurar és gairebé impossible.

  • Material resistent i durador

Com que aquest material no es ratlla, no hi ha necessitat de fer servir estris de plàstic, i es poden fer servir culleres de metall sense por. Dura tant de temps que molts fan servir paelles de ferro colat heretades dels pares i avis.

Es pot fer servir amb qualsevol font de calor

En una emergència, les paelles i planxes de ferro colat es poden usar sobre qualsevol font de calor. Per això moltes llistes de preparació per a emergències inclouen el ferro colat com a material de cuina preferit per a casos de supervivència.

  • Comprovat al llarg dels anys

El ferro colat s’ha fet servir durant milers d’anys. Ja sabem que les noves tecnologies sovint són les menys saludables, mentre que les utilitzades per generacions anteriors solen ser més beneficioses i més alineades amb “el nostre disseny”. L’elecció de material de cuina no n’és l’excepció.

Els desavantatges del ferro colat

Encara que cuinar sobre ferro colat té molts beneficis, també cal tenir en compte els desavantatges abans de començar: les paelles de ferro colat són molt pesades, requereixen manteniment addicional si les volem conservar lliures d’òxid i antiadherents, i cal vigilar més si tenim una cuina vitroceràmica.

Tenint tot això en compte, continuen sent una elecció excel·lent. Un cop les hàgiu provat, us preguntareu per què vau tardar tant a fer-ho.

 

soledadTraduït de http://wisemindhealthybody.com/naturalnews/10-facts-need-know-cast-iron-pans/ per Soledad Etchemendy