Aquest estiu vaig passar una tarda a casa l’Elka Mocker, a Menorca. Eren uns dies en què amb la seva estimada amiga i fotògrafa Isolda Delgado passaven hores i hores treballant en el llibre, EL llibre en majúscules. En aquella masia menorquina l’Elka es concentrava i desplegava el seu perfeccionisme. Podien estar tot un dia tirant fotos a un sol plat. No s’ho prenien amb calma sinó que no entenien el procés d’una altra manera per excelir en el resultat. Avui, que ja tinc el llibre a les mans, veig aquell procés imprès en cada gest i cada foto del llibre. Hi ha llibres d’encàrrec, llibres fets amb presses, llibres amb dissenys low cost i hi ha llibres radicalment curosos. Aquest ho és. I ho és no només perquè les fotos siguin una autèntica obra d’art sinó perquè l’Elka, amb el pas dels anys, s’ha convertit en una de les cuineres saludables més innovadores de casa nostra com ja ha anat demostrant a través del seu blog lalakitchen.

L’Elka està marcant la pauta i la seva cuina, els seus vegetals, espècies i superaliments són la base d’un I+D cada cop més depurat. No podem definir els plats de l’Elka com a senzills perquè no sempre tindrem tots els ingredients que ens demana a la nevera però, un cop reunits, accedirem a receptes genuïnes i exclusives i amb els seus segells més personals com ara l’habilitat per a les postres, la lleugeresa de plats en què, amb un cop de forn, ens presenta un moniato o una carbassa que adquireix un gust excels gràcies a unes llavors de sèsam torrat negre o unes llavors de mostassa.

De fet, el sèsam negre per mi és l’Elka en essència ja que compartim la passió per aquesta espècie, molt diferent del blanc, i ella és capaç de fer-ne mix d’espècies, com el dukkah, que eleven els plats a un estadi superior, diferent, deliciós. L’Elka és sèsam negre 100%. Tant és així que al llibre explica que buscava un plat que fos tot negre, només negre i el va trobar en un paté que descobrireu en el receptari.

Com dic, no totes les receptes són senzilles i hi ha dolços que, amb les fotos de la Isolda, encara semblen més impossibles de reproduir però un cop t’hi poses, no n’hi ha per tant. Aquests grisines de la foto banyats amb xocolata ja els he fet a casa i tot i que visualment disten molt dels que fa l’Elka, el plat és bo i una gran solució per als nens que no beuen llet i necessiten una descarada aportació de calci. Aquestes grisines estan fets sobretot amb sèsam i això ho garanteix. 

Ama, come, vive, brilla és l’esperit de l’Elka, el seu amor a la vida, el seu agraiment constant a una nova etapa de la seva vida, la millor etapa sens dubte, que està gaudint i sabent transmetre perquè tots els seus seguidors l’acompanyin en aquesta plenitud vital de la qual n’està orgullosa i manifesta als quatre vents cada dia, a través dels seus escrits a les xarxes i sobretot a través del seu somriure permanent.

L’Elka té un do i en pocs anys és un dels noms més importants de l’alimentació saludable a Catalunya i a Espanya. És el nom en majúscules de la nova generació de xefs. És la nova Montse Valllory.

Ama, come, vive i brilla és una proposta de l’editorial Lunwerg.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll