El necessitem. “El sucre és essencial per a la nostra salut mental”, diu el nutricionista i fitoterapeuta Marc Vergés. Si mengem aliments o begudes amb un contingut elevat de sucre després d’un àpat ric en fibra, “limitarem i graduarem la glucèmia, és a dir el sucre en sang”.

Així doncs, de beneficis, n’hi ha, però, atenció!, cal mesurar-ne la ingesta. “L’ideal és prendre diàriament l’equivalent a un o dos sobres de sucre”.

Ara bé, quin tipus de sucre és beneficiós? Els nutricionistes carreguen contra els sucres refinats. “Produeixen pics d’insulina, ja que provoquen un efecte rebot: el pàncrees ha de generar molta insulina de cop i, quan el sucre ja ha desaparegut en sang, s’activa el cervell, que, al seu torn, ens demanarà una altra ració de sucre i, per tant, entrarem en un cercle tancat. Justament per aquesta raó podem dir que és addictiu. El pàncrees té estrès, i, per acabar-ho d’adobar, crea obesitat”, continua explicant en Marc Vergés.

Quin sucre podem fer servir per a un pastís?

Hi ha pastissos amb ingredients que ja aporten dolçor natural, com és el cas de la pastanaga, la remolatxa, la civada, la polenta. Si no en fem amb aquests productes, totes les alternatives naturals als sucres refinats són bones. Tan sols dependrà del gust de cadascú. “Per a un pastís, jo prefereixo les melasses o els xarops; per a una llimonada natural, m’estimo més la mel o el sucre integral; per als sofregits de tomàquet, opto per la pastanaga o la remolatxa, tallades molt finament”, explica el nutricionista Marc Vergés.

D’alternatives saludables, n’hi ha mil i unes: el sucre integral –que cal no confondre amb el sucre moreno, que és una barreja de sucre refinat i melasses o restes d’emblanquiment de l’integral–; la mel; els xarops com el d’atzavara –que prové d’un cactus–; la melassa de canya o la interessant Stevia rebaudiana, que sense cap dubte “acabarà escombrant del rebost el trist i inútil sucre refinat”. L’estèvia és apreciada pels diabètics i pels experts, perquè té un poder endolcidor molt potent.

Tant el sucre integral, com la mel, els xarops, la melassa de canya o l’estèvia provoquen menys pics de sucre en sang.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert