La tiroide és una petita glàndula endocrina amb una forma semblant a la d’una papallona que se situa a la base del coll, just a sota de la nou. Però, tot i ser petita, té un paper molt important en el nostre cos. La tiroide és la responsable de la producció d’hormones, que tenen gran importància sobre la majoria dels nostres òrgans.

La tiroide té relació amb la nostra energia, digestions, metabolisme… En definitiva, està involucrada en pràcticament totes les funcions del nostre metabolisme. Quan falla, tindrem segurament símptomes que poden ser molt variats. És a dir, quan la tiroide no produeix prou hormones podrà afectar i alentir la funció del nostre cos en general, cosa que ens portarà a un hipotiroïdisme o una tiroide hipoactiva. Mentre que, si passa el contrari i produeix massa quantitat d’hormona, ens portarà a una tiroide hiperactiva o hipertiroïdisme.

Quins són els símptomes de l’hipotiroïdisme?

Els símptomes típics de l’hipotiroïdisme són:

  • sensació de fred
  • cansament i fatiga
  • tendència al restrenyiment
  • depressió
  • baixa libido
  • augment de pes tot i menjar en poca quantitat
  • retenció de líquids
  • caiguda dels cabells i ungles trencadisses
  • dolor muscular i articular
  • canvis hormonals i de cicle
  • pols baix
  • colesterol elevat
  • boirina mental…

En canvi, a l’hipertiroïdisme, la persona se sol sentir més irritada, tenir problemes per dormir, perdre pes molt fàcilment, tenir gana tot el dia, ansietat, nerviosisme, problemes als ulls…

Tanmateix, encara que els símptomes típics de cada un dels problemes de tiroides siguin contraris, no vol dir que una persona amb hipotiroïdisme no pugui tenir símptomes similars als d’hipertiroïdisme i viceversa. Al capdavall, cada cos és un món i cada un pot manifestar la patologia de manera diferent. De fet, hi ha persones que fins i tot passen d’un estadi a un altre al llarg del temps notant símptomes de les dues patologies.

Quin és el tractament que es dona tradicionalment per a la tiroide?

L’objectiu del tractament per a la tiroide és replicar el funcionament normal de la tiroide i aconseguir que el cos torni a trobar-se en un estat d’equilibri. Per a això, es recorre a la presa de l’hormona tiroidal de manera sintètica en format de pastilla i funciona de la mateixa manera que ho faria la tiroide. Normalment és necessari fer un seguiment exhaustiu fins a ajustar la dosi que el pacient necessiti, i amb aquest objectiu s’han de tenir en compte diferents condicions mèdiques. Un cop ajustada i trobada teva dosi és important que consumeixis el medicament cada dia a la mateixa hora i de la mateixa marca.

El problema arriba quan la persona està prenent la medicació, però així i tot segueix tenint simptomatologia i no acaba de trobar-se bé. Per desgràcia, avui dia la majoria dels metges segueixen proposant que l’única alterativa per millorar l’hipotiroïdisme és a través de la medicació. Però això no és cert, ja que podem fer moltes coses per millorar la nostra condició i portar una vida normal.

5 claus per millorar el teu hipotiroïdisme

A l’hora de desenvolupar la malaltia de Hashimoto hi ha múltiples factors que hi poden estar implicats i que poden impedir que acabem de millorar. La gestió de l’estrès, la vida sedentària o no practicar l’exercici físic adequat, tenir uns nivells baixos de vitamina D o portar una alimentació poc adequada poden ser factors que predisposen i que hauríem de controlar, tinguem hipotiroïdisme o no. Avui, però, ens centrarem en 5 més als quals potser no solem donar tanta importància.

L’intestí

Igual que amb la resta de les malalties autoimmunes, les persones amb hipotiroïdisme tenen un intestí danyat o permeable. De fet, podríem dir que l’intestí danyat és un dels pilars perquè la malaltia autoimmune es desenvolupi i ens porti a tenir els símptomes habituals. Per tant, és també el lloc que pot aportar-nos un gran canvi en el procés de millora.

Aspectes com la dieta, la resistència a la insulina, una baixa acidesa estomacal, el desequilibri en els bacteris intestinals, la baixa o mala digestió dels greixos, el restrenyiment, els problemes hormonals… Tots són factors que poden empitjorar l’estat del nostre intestí.

El fetge i la vesícula biliar

El fetge és l’òrgan depuratiu per excel·lència i és imprescindible per mantenir el nostre cos saludable. S’encarrega de metabolitzar hormones, filtrar toxines i netejar la sang. Mentrestant, els productes sobrants es dirigeixen cap a la vesícula biliar perquè s’eliminin pel cos. El fetge es troba fàcilment congestionat o saturat a causa de la quantitat de tòxics als quals ens veiem exposats diàriament.

El problema és que, quan tenim una baixa funció tiroidal, aquest procés es pot veure alentit, i això comporta una pitjor digestió dels greixos, el colesterol i altres toxines. Per la qual cosa la detoxificació hepàtica es torna menys eficient.

Les glàndules suprarenals

Hi ha molta relació entre la fatiga adrenal i l’hipotiroïdisme. Això és així perquè l’hipotàlem és el nostre centre de control hormonal i s’encarrega d’enviar missatges a la hipòfisi per controlar diversos òrgans, entre els quals hi ha les suprarenals. Si un falla, és fàcil que l’altre també ho faci.

Les glàndules suprarenals són dues petites glàndules de la mida d’una ametlla que se situen per sobre dels ronyons i que s’encarreguen de segregar hormones com l’epinefrina, la norepinefrina, la dopamina, els glucocorticoides, els andrògens i els mineralocorticoides. Entre les seves funcions hi ha la d’ajudar a regular els nivells de sucre en sang, permetre que l’organisme s’adapti a l’estrès, defensar el cos d’infeccions, etc.

Per això resulta imprescindible tractar l’hipotiroïdisme alhora que es tracta l’eix hipotalàmic-hipofisiari-adrenal.

Els virus, paràsits i les infeccions latents

Cada vegada es parla més de la presència de paràsits, virus o bacteris. I s’ha arribat fins i tot a estudiar la possibilitat que aquests siguin els desencadenants de la malaltia o, almenys, els responsables en part que la millora no acabi d’arribar. El problema és que a causa de la varietat i quantitat que podem trobar de vegades resulten molt difícils de diagnosticar.

Entre els bacteris i virus que més s’han associat amb l’aparició de Hashimoto tenim el H. pylori, la Borrelia burgdorferi, la Yersinia enterocolitica, l’Epstein-Barr, herpes simple, hepatitis C o citomegalovirus, entre d’altres.

Els paràsits també són força habituals i tenen la capacitat de generar problemes digestius, problemes a la pell, per dormir, anèmia, emocionals, etc. Entre ells el més destacat seria el Blastocystis hominis.

Tòxics

Un altre dels grans problemes a què s’enfronten els ciutadans i, més encara, les persones amb malalties autoimmunes, són els tòxics. Ens envolten i formen part de la nostra vida diària. Si a això afegim el fet que al nostre fetge li costa fer la funció de detoxificació, et pots imaginar l’acumulació que pot haver-hi a l’organisme.

Des de l’aire que respirem fins a l’aigua que bevem, el menjar que mengem, les cremes i cosmètica que ens col·loquem sobre la pell, les amalgames de mercuri, el tipus d’estris que fem servir per cuinar o els productes que comprem per netejar la casa. Potser tots aquests factors tenen relació amb el fet que no acabis de millorar.

Així que, encara que t’hagin dit que la medicació és l’únic que pots fer per millorar la condició de la teva tiroide, no et quedis quiet@, perquè, com veus, hi ha molts fronts que es poden millorar i pots fer moltes coses per canviar i començar, per fi, a sentir-te millor.

Bibliografia

  • Dittfeld A, Gwizdek K, Michalski M, Wojnicz R. A possible link between the Epstein-Barr virus infection and autoimmune thyroid disorders. Cent Eur J Immunol. 2016;41(3):297-301. doi: 10.5114/ceji.2016.63130. Epub 2016 Oct 25. PMID: 27833448; PMCID: PMC5099387.
  • Aghili R, Jafarzadeh F, Ghorbani R, Khamseh ME, Salami MA, Malek M. The association of Helicobacter pylori infection with Hashimoto’s thyroiditis. Acta Med Iran. 2013 May 30;51(5):293-6. PMID: 23737311.
  • Poirier P, Wawrzyniak I, Vivarès C, Delbac F, El Alaoui H. New Insights into Blastocystis spp.: A Potential Link with Irritable Bowel SyndromePLoS Pathogens. 2012;8(3): e1002545. doi:10.1371/journal.ppat.1002545.
  • Sterzl I, Prochazkova J, Hrda P, et al. Removal of dental amalgam decreases anti-TPO and anti-Tg autoantibodies in patients with autoimmune thyroiditis. Neuro Endocrinol Lett. 2006 Dec;27 Suppl 1:25-30.
  • Takir M, Turkoglu O, Turkoglu Z. Thyroid Hormone and Ultrasonographical Analyses in Patients with Nickel Allergy. EJMO. 2017;1(3):145-148. DOI: 10.14744/ejmo.2017.02996
  • Fasano A. Leaky Gut and Autoimmune Diseases. Clinical Reviews in Allergy & Immunology. 2011;42(1):71-78. doi:10.1007/s12016-011-8291-x.
  • Peckham S, Lowery D, Spencer S. Are fluoride levels in drinking water associated with hypothyroidism prevalence in England? A large observational study of GP practice data and fluoride levels in drinking water. Journal of Epidemiology and Community Health. 2015;69(7):619-624. doi:10.1136/jech-2014-204971.
  • Wilson J. Clinical perspective on stress, cortisol and adrenal fatigue. Adv Integr Med. 2014;1(2):93-96. doi:10.1016/j.aimed.2014.05.002.
  • Hofmann AF, Eckmann L. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria. Proc Natl Acad Sci U S A. 2006;103(12):4333-4.
  • Laukkarinen J, Sand J, Nordback I. The Underlying Mechanisms: How Hypothyroidism Affects the Formation of Common Bile Duct Stones—A Review. HPB Surgery. 2012; 2012(102825).
  • Hofmann AF, Eckmann L. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria. Proc Natl Acad Sci U S A. 2006;103(12):4333-4.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic