La indústria làctica es reinventa constantment per adaptar-se al mercat i no perdre la seva parcel·la. Primer van treure’n el greix per fer llet semidesnatada o desnatada; després la van enriquir amb calci o omega-3 (llet funcional); van apostar per la llet sense lactosa per fer-la més “digestiva” i ara ja se sumen a la revolució de les begudes vegetals.

Kefir

Kefir

Com que molta gent deixava de consumir llet perquè havia de córrer al lavabo o se li inflava la panxa, no va ser cap mala idea crear una llet sense lactosa per a aquest nínxol. Publicitàriament ho fan tan bé que s’ha creat una imatge falsa que la llet sense lactosa és més saludable i moltes persones han fet el canvi sense saber ben bé el perquè.

Què és la lactosa

La lactosa és la part d’hidrat de carboni dels lactis. Mentre som lactants, el cos fabrica un enzim anomenat lactasa que fa de tisora i divideix la lactosa en dues molècules (glucosa i galactosa). A mesura que ens fem grans, fabriquem menys lactasa perquè evolutivament se suposa que ja no consumirem més lactis, i això genera una simptomatologia digestiva desagradable que va des de la distensió abdominal fins als gasos, femtes pastoses o diarrea.

Hi ha persones que no s’han vist afectades per aquesta reducció genètica programada i que, com que continuen fabricant lactasa, poden pair perfectament els lactis. A tot el món, només un 30% ha fet aquesta mutació evolutiva i a l’Estat espanyol la dada és molt superior, ja que arriba a un 70%.

Malgrat això, el consum de llet sense lactosa no para de créixer. Molta gent que no té intolerància s’apunta a la moda de la llet sense lactosa perquè es pensa que és més lleugera, digestiva o saludable.

Llet sense lactosa o llet amb lactasa?

L’inconvenient més gran dels lactis no és la lactosa ni el greix, és la proteïna de la llet. De fet, encara que els anuncis diguin que la llet és sense lactosa o baixa en lactosa, en realitat el que passa és que la indústria làctica afegeix la tisora (lactasa) que ajuda a digerir la llet. Eliminar la lactosa seria un procés molt costós. És molt més econòmic imitar la natura i afegir l’enzim que ajuda a digerir aquest hidrat.

El que molta gent no sap o no s’ha plantejat és que si realment no té cap intolerància i fabrica de manera natural lactasa pot ser contraproduent. Si el cos rep l’enzim de manera exògena, fabricarà menys lactasa endògena.

De fet, segons Xevi Verdaguer, ens interessa tenir prou bacteris sans que fabriquin lactasa per poder digerir la lactosa, ja que és un bon prebiòtic que ajuda a millorar els bífidus i els lactobacils. Per tant, la solució no és evitar la lactosa, tal com explica a la xerrada Las “dietas sin” no siven para siempre. El que recomana el psiconeuroimmunòleg és restablir la microbiota en cas d’intolerància per tenir bacteris que fabriquin lactasa i poder pair la lactosa a l’intestí prim, ja que així, com que no fermentarà, no generarà cap símptoma un cop arribi al còlon.

Els 4 criteris per triar els millors lactis

Una bona manera de poder introduir petites quantitats de lactis a la dieta és seguir aquestes quatre recomanacions.

  • Fermentats: el formatge semicurat, el quefir o el iogurt no solen causar tants problemes perquè en el procés de fermentació una part de la lactosa es transforma en àcid làctic. A més, en aquest procés es forma lactasa i, per això, els fermentats es paeixen millor que la llet.
  • De cabra o ovella: tenen un tipus de proteïna (B-caseïna-A2) més semblant a la llet materna, que la fa més digestiva.
  • Sencers: descarteu els lactis desnatats o semidesnatats i trieu-los sempre sencers, que conserven tot el greix. Un altre dels tòpics que hem de desmuntar és pensar que el greix dels lactis és perjudicial. La croada contra el greix (oli d’oliva verge, ous o peix blau) també va afectar els lactis i encara molta gent es decanta pels desnatats o light.
  • Ecològics: evitarem els agroquímics (pesticides i herbicides) que s’apliquen en el cultiu d’aliment de les vaques i també els fàrmacs de la cria intensiva.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista