Imaginem una tertúlia en un bar amb amics. Si un de nosaltres proposa enumerar les malalties principals del segle XXI, ens posarem d’acord en el càncer, les malalties cardiovasculars i les degeneratives, la diabetis… Totes aquestes patologies poden tenir una resposta no única, però sí comuna. És el coenzim Q10, una molècula indispensable, també coneguda com a ubiquinona, que fabriquem però sovint en quantitats deficitàries per culpa dels mals hàbits: fàrmacs, tabac, alcohol, contaminació, dieta inadequada i/o estrès. Actualment, podem obtenir aquest coenzim amb l’alimentació i, si hi ha un dèficit accentuat, es pot reforçar ingerint un complement alimentari. L’evidència de millora en determinades patologies fa que els experts treballin per convertir-ho, ja, en un medicament. “El dono al principi dels tractaments per millorar la capacitat mitocondrial, és a dir, la part de la cèl·lula on es fabrica energia”, explica el nostre col·laborador Xevi Verdaguer. 

10223464895_78bc216165_bQuins aliments contenen Q10?

Verdures de fulla verda, peix blau i marisc i fruita seca com el cacauet o les nous. “Com que qui més qui menys té estrès, menja pitjor del que voldria, etc., aquests valors acostumen a ser baixos, sobretot en la societat occidental, ja que el coenzim Q10 es troba sobretot en el peix i no en consumim prou”. Els nivells de Q10 dels orientals, que mengen molt més peix, doblen les xifres d’europeus i americans.

Aquesta molècula, descoberta el 1957, encara és una gran desconeguda per al públic en general. No és com l’omega-3, arxiconegut per tothom, però hi comença a haver evidències científiques que demostren com pot millorar la qualitat de vida de les persones. L’any 89 es va donar el primer impuls per investigar-la gràcies al cas d’un pacient que va millorar exponencialment gràcies a ingerir Q10, explica Plácido Navas, catedràtic, investigador i president de l’Associació Internacional del Coenzim Q10; i del centenar d’articles publicats sobre els beneficis que té –s’ha vist que, amb nivells per sota de 4, les morts sobtades augmenten escandalosament.

La fatiga es produeix per l’esgotament de l’energia mitocondrial i aquest esgotament envelleix l’organisme

Què pot passar si no tenim prou Q10 al cos?

  • Afectació dels músculs esquelètics.
  • Empitjorament de la funció del cor, el reg sanguini.
  • Empitjorament de la insuficiència cardíaca.
  • Malalties degeneratives. Afecció neurològica per concretar.
  • Problemes de ronyó, insuficiència renal.
  • Desordre del metabolisme dels lípids (obesitats amb problemes seriosos de mobilitat, colesterol elevat, diabetis, saturació de lípids…).
  • Cirrosi.

I tenir-ne prou, què fa?

  • Sintetitza l’energia del cos, clau per a la musculatura i perquè l’organisme es recicli i es renovi.
  • Evita l’envelliment prematur.
  • Manté a ratlla el colesterol i els antioxidants.
  • Millora la fatiga muscular i la fibromiàlgia.
  • Protegeix de l’aparició de malalties degeneratives.
  • Compensa la pèrdua d’estatines.
  • Prevé la mortalitat i la morbiditat per dany cardiovascular.

 

runningMillora la recuperació en els esportistes

Tornem al bar. Si continuem la tertúlia i posem sobre la taula quin és l’esport de moda actual, segur que més d’una persona diu “córrer, fer maratons”. La falta de Q10 afecta el múscul esquelètic i millora el rendiment d’un corredor, però sobretot ajuda a recuperar forces. “Recomanem prendre Q10 dues setmanes abans d’una cursa, per exemple, i una setmana després”, explica Per Björk, responsable de l’empresa Cien por Cien Natural, que comercialitza el coenzim. Ara bé, “el Q10 millora sobretot la recuperació de l’esportista, però no ho és tot. L’esportista, sigui maratonià o futbolista, petit o adult, ha de tenir una bona base: entrenar bé, menjar bé i descansar bé. Això suposa el 85-90% del seu rendiment”, recorda el doctor Franchek Drobnic, cap del Departament d’Investigació de Fisiologia de l’esport del CAR i assessor en medicina de l’esport del F. C. Barcelona. “Amb el complement podem ajudar, sobretot, persones esportistes de més edat, que tinguin certes patologies o que no mengin prou bé”.

Els que ja comencen a ser una mica grans, surten a córrer tres cops per setmana, no mengen verdura, prenen batuts i es pensen que s’estan nodrint bé estan comprometent la salut; el Q10 els pot ajudar, però no fa miracles”. Drobnic és partidari de donar suplements als esportistes sempre que siguin legals, que no siguin perjudicials i que s’hagin demostrat que funcionin.

La investigació, però, continua, ja que queden encara moltes coses del Q10 per descobrir, com ara com es fabrica al cos.

Aliments rics en coenzim Q10

  • Bròquil
  • Espinacs
  • Colza
  • Sèsam
  • Cacauets
  • Pistatxos
  • Nous
  • Ous
  • Marisc
  • Sardines*
  • Verat
  • Salmó
  • Tonyina
  • Formatge
  • Vedella
  • Vísceres

*Per obtenir-ne 100 ml, hauríem d’ingerir 1,6 kg de sardina al dia. Per això, els experts recomanen prendre Q10 en forma de complement alimentari.

*També contenen coenzim Q10 les vísceres animals, com ara els ronyons, el fetge o el cor, però no cal que augmentem excessivament el consum de carn, ja que això ens pot acidificar el cos.

Guanya un lot de productes Ifigen

reduïtLa guanyadora del lot de productes Mimasa és la Vanessa Bravo Nieto, que va escriure: 

“Sí que cuino amb moniatos, castanyes i magranes ecològiques. De fet, tinc una recepta que combina els tres productes per a l’hivern.

3 moniatos

250 g de castanyes

1 got de llet (es pot substituir per altres derivats vegetals)

1 magrana

Sal

Primer coeu els moniatos i les castanyes pelades. Posteriorment tritureu a mà o amb batedora i afegiu-hi la llet per fer-ho més lleuger. Afegiu-hi sal o altres espècies aromàtiques al gust i finalment la magrana per damunt per decorar Si no voleu afegir-hi llet, deixeu-ho més densa com una pasta i servir-ho sobre pa calent.

Per participar en el proper concurs d’una cistella de productes d’Ifigen, heu de respondre la següent pregunta:

·Què us amoïna més de la vostra alimentació i la de la vostra família?

La cistella d’Ifigen està composta per:
Floragen (probiòtic que ajuda a mantenir una bona salut i a equilibrar la microbiota intestinal)
Elixir 4 Estaciones (xarop de plantes, oligoelements i olis essencials)
Oligen Visión (complement alimentari ric en àcids grassos omega-3)
Oligoelemento Bismuto (oligoelements)
Oligen 90caps (suplement nutricional ric en àcids grassos Omega-3, especialment DHA)

 

Per participar-hi, heu de fer “M’agrada” al Facebook de Mimasa i heu d’enviar la vostra resposta al correu tgilbert@etselquemenges.cat

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll