Woman with abdominal pain. Pain in the human body

La Susanna està embarassada i fa uns dies va acabar a urgències per un dolor molt fort a la part lateral de l’abdomen. En una primera exploració hospitalària, el metge li va diagnosticar que tenia una retenció fecal. Se’n va anar a casa, va aconseguir anar al bany i va millorar. “Al cap d’uns dies, el dolor va tornar. Però no ho vaig relacionar amb una infecció urinària perquè tenia ganes de defecar i no d’orinar. A més, l’any passat em van trobar sorra al ronyó i estava molt espantada per si podia haver fet una pedra”. Després de tres visites a l’hospital el diagnòstic va ser que tenia una infecció d’orina important. A la Susanna li han receptat antibiòtic; el mateix que pren la Maira cada vegada que en té. “Sóc propensa a tenir infeccions i sempre em passa quan tinc relacions amb el meu marit; si fem algun moviment brusc, es fa una petita ferida i entra el bacteri. A més he tingut dues cesàries i el ginecòleg ja em va dir que ara sóc més estreta i això no ajuda. I si no prenc antibiòtic, no se’n va.”

L’embaràs, les relacions sexuals, l’ús del diafragma com a mètode anticonceptiu, la menopausa o una baixada de defenses de l’organisme serien alguna causes.

Les cistitis són infeccions bacterianes del tracte urinari i més concretament de la bufeta urinària i, quan es detecten tots aquests símptomes, hem de recórrer al tractament tan aviat com sigui possible per evitar que es desencadeni una infecció renal. Les dones són molt més propenses a tenir-ne, ja que tenen la uretra més curta i és més a prop de l’anus que no pas la dels homes. L’embaràs, les relacions sexuals, l’ús del diafragma com a mètode anticonceptiu, la menopausa o una baixada de defenses de l’organisme (també multicausal, ja sigui per estrès, nervis, una dieta poc equilibrada, mals hàbits alimentaris, després d’un tractament antibiòtic, etc.) serien alguna causes.

Se’n poden tenir tot l’any, però són més freqüents a l’estiu, sobretot si estem gaires hores amb el banyador, ja que un ambient humit és un medi de conreu de bacteris que poden arribar fins a la vagina i adherir-se a les parets del tracte genitourinari. De totes maneres, i cada vegada amb més freqüència, moltes dones tenen infeccions recurrents durant tot l’any, no només en època de calor.

Tractaments per prevenir-les i combatre-les

El tractament per fer remetre la cistitis són els antibiòtics, però la creixent resistència antimicrobiana justifica la necessitat d’una estratègia terapèutica i prevenció alternativa.

Hàbits per evitar i tractar les infeccions

  1. Fer una alimentació rica en cereals integrals (quinoa, mill, arròs integral, cuscús integral…), llegums (llentilles vermelles, azukis…), proteïnes vegetals, farines integrals, peix blanc i blau.
  2. Evitar sucres refinats i cereals refinats.
  3. Menjar fruites seques com les nous d’Amèrica i del Brasil i llavors com les de sèsam, lli, gira-sol, carabassa o chía.
  4. Menjar productes rics en ferments com el miso, el quefir, etc.
  5. Intentar evitar productes lactis i, si en prenem, que siguin d’ovella o de cabra.
  6. Menjar espàrrecs.
  7. Tenir una bona higiene íntima, sobretot després de les relacions sexuals.
  8. Beure molta aigua durant el dia i prendre infusions ajuda a potenciar la diüresi de manera natural per mantenir la salut de les funcions urinàries.
  9. Prendre probiòtics en forma de complement (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum) durant un període de tres o quatre mesos, i fer un breu descans de un, dos o tres mesos i tornar a començar el tractament ajudarà molt a tenir una base de defenses sòlida.
  10. Nabius vermells i flors de Jamaica.

sucnabius-730

El punt 10, la clau

Trobem diversos fruits amb propietats excel·lents per fer front a aquestes infeccions, com les llavors de raïm, el nabiu blau, el bedoll, etc. amb propietats diürètiques, antisèptiques i antiinflamatòries. La vitamina C també és una bona aliada, ja que acidifica el medi i crea un ambient poc propici per a la proliferació bacteriana. Ens centrarem, no obstant això, en els nabius vermells americans i les flors de Rosa de Jamaica, comunament conegudes com a hibisc.

Els nabius vermells, conreats a l’Amèrica del Nord, són el fruit més utilitzat per tractar les IU ja que inhibeixen l’adhesió de patògens i impedeixen la consegüent colonització i infecció. Serveixen tant de tractament com de profilaxi.

Molts complements de nabius vermells es basen en la concentració de proantocianidines, un tipus de flavonoides que confereixen la pigmentació vermella al fruit, amb propietats antioxidants i estimulants del sistema immunitari, entre d’altres. Però el més important seria aprofitar altres substàncies bioactives del nabiu, com els àcids orgànics, fenòlics, fibres, àcids grassos, proteïnes i sucres. Tota aquesta informació, respecte de la seva qualitat i eficàcia davant la reducció en les recurrències de IU i de l’E. Coli, ha estat corroborada amb assajos clínics en humans.

Com escollir una font de nabius d’alta qualitat?

Cal destacar el contingut en flavonoides, ja que és la manera habitual de mesurar l’eficàcia del producte. La dosi que es recomana és de 36 mg. Però no només es mesura la dosi sinó també l’eficàcia. En aquest cas, l’extracte de nabiu vermell americà (PACran®) té més efectivitat amb una dosi entre 15 i 20 vegades menys de flavonoides que els sucs convencionals i altres extractes de nabius vermells amb contingut elevat en PAC, és a dir, amb menys producte aconseguim més bons resultats, i minimitzem els efectes de toxicitat a causa d’altes dosis.

Una altra solució natural que ha estat utilitzada tradicionalment a l’Àfrica i l’Àsia tropical durant molts anys per alleujar els malestars derivats de les infeccions són les infusions de flor de Rosa de Jamaica.

Els assajos clínics que en demostren l’eficàcia ens van convèncer per triar un suplement amb nabius vermells americans combinat amb flor de Rosa de Jamaica i un extra de vitamina C que estimula el sistema immunitari per al confort urinari. Una alternativa d’alta qualitat molt interessant per ajudar les persones que tenen infeccions urinàries, explica Jula del Río, directora de Cien por Cien Natural, que distribueix aquest producte anomenat AranRose.

En resum, seguir uns bons hàbits alimentaris i prendre suplements naturals tant per prevenir com per tractar la cistitis -i acabar evitant infeccions renals- ens ajudarà a millorar la nostra salut de manera integral. Segur que ens preguntarem per què no vam començar el canvi abans!

Espero que aquests consells us ajudin i us siguin útils!

Mireia-SegarraMireia Segarra

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular

Aranrose-MWSortegem 10 caixes d’Aran Rose

Vols provar aquest complement alimentari de Cien por cien natural fet a base de nabius vermells i flor de Rosa de Jamaica que ajuda a recuperar el confort urinari?

Només cal que deixis un comentari al final d’aquest article explicant-nos com soluciones les infeccions d’orina. Tens temps fins al 14 de desembre, dia que farem el sorteig. Molta sort!