Quan érem més joves, perdre pes era relativament fàcil. O, com a mínim, no ens engreixàvem amb qualsevol petit descuit. En canvi, ara, a partir dels 40 anys més o menys, la cosa s’ha complicat.

Què fa que de sobte tinguem una panxa que abans no hi era o que ni ens plantegem menjar igual que la resta de la família? Per què ara és tan fàcil engreixar-se i tan difícil aprimar-se?

Estrògens i pèrdua de pes en les dones

La caiguda d’estrògens durant el climateri té un impacte sistèmic

El que passa és que, cap als quaranta anys més o menys, els ovaris comencen a disminuir la producció d’una hormona que, encara que es defineix com a hormona sexual, té un impacte molt ampli en la nostra biologia.

La producció d’estradiol (són els estrògens més actius) per part dels ovaris comença a caure durant el climateri (etapa que precedeix la menopausa), i això significa que es va acabant la nostra vida fèrtil. Però aquestes hormones tenen moltes funcions en l’organisme, com proveir energia al cervell.

El sistema nerviós central percep aquesta disminució com una amenaça –perquè sense energia podríem morir– i inicia una sèrie de reaccions que, de forma resumida, fan que acumulem més energia i gastem menys. Ens engreixem més fàcilment, cremem amb més dificultat.

Però, a més, els estrògens tenen un paper molt antiinflamatori; per tant, tenir-ne menys afecta també la immunitat, i impacta en la composició corporal. Es tracta d’un tema molt complex i, com explica una revisió científica de la prestigiosa revista Endocrine Society (2013), “les accions dels estrògens en el múscul, el fetge, el teixit adipós i les cèl·lules immunitàries estan involucrades en la sensibilitat a la insulina, així com en la prevenció de l’acumulació de greix i la inflamació.”

Acompanyar el procés i fer que ens vagi a favor

Tot això és normal i, de fet, no ens hi hauríem de barallar (tampoc podríem). Però, si ho entenem, és més fàcil pensar una solució que no vagi en contra de la nostra naturalesa.

No podem respondre al guany de pes igual que abans. La nostra biologia està en un procés de canvi que requereix estratègies noves. Ja no serveix matar-se de gana durant un mes d’operació biquini, ni tampoc serveixen la majoria de dietes a curt termini que ens podien donar resultats en èpoques en què érem més flexibles metabòlicament.

Perdre pes a partir dels quaranta és possible

Podem fer molt per perdre pes i, alhora, trobar-nos més vitals que mai.

Hi ha aliments que ens ajuden a fer menys brusca la caiguda d’estrògens, ingredients que ens permeten tenir una microbiota intestinal que ens ajudi a perdre pes, menjars que donen al cervell aquest senyal de sacietat que ha perdut, o al cos l’energia que necessita per posar-se a cremar… hi ha un patró d’alimentació que permet ser eficient a l’hora de fer servir les calories que es consumeixen.

Si vols prendre les regnes d’aquest procés i aconseguir perdre pes de manera saludable, hem llançat la segona edició del nostre curs online“Perd pes, dones 40-50-60”, dedicat a millorar la composició corporal en aquest moment de la vida, però també a recuperar la vitalitat i el plaer per menjar. Amb cinquanta anys pots sentir-te millor que amb trenta, si poses el focus on toca.

En l’edició anterior (estiu de 2020) més de 1.700 dones van perdre pes i, més important encara, van descobrir una manera nova d’alimentar-se per sempre, gaudint i sentint-se molt millor.

Aquest és el meu objectiu i per això t’acompanyo durant tot el procés. Soc dietista especialitzada en pèrdua de pes i en salut femenina, i he dissenyat i creat aquest curs per ajudar-te a aconseguir els teus objectius.

Si vols saber els detalls de tot el que inclou, aquí tens tota la informació.

Descobreix el curs!

 

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Ara pots demanar cita amb la
Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta de l'Ets
936 338 063 Correu electrònic