Una de cada deu persones a l’Estat espanyol té síndrome d’ull sec. El que és alarmant és el creixement en la població més jove. L’exposició permanent a les pantalles ha incrementat els símptomes en adolescents i joves, i la contaminació, el tabac, la calefacció o aire condicionat, entre altres factors, han perjudicat encara més la mucosa de l’ull. Al mercat convencional hi ha poques solucions, ja que les llàgrimes artificials alleugen, però no acaben d’hidratar internament l’ull. Afortunadament, en el món de la salut natural, s’ha descobert que els omega-7 poden resoldre la síndrome.

El problema d’estar tantes hores davant del televisor, treballant a l’ordinador, mirant la tauleta o parlant des del mòbil és que disminuïm la freqüència de parpelleig, fet que provoca que la llàgrima s’evapori més fàcilment. Ens ho explica l’optometrista Elena García Rubio, que sap que ni la llàgrima artificial, ni el col·liri ni els antiinflamatoris tòpics, resolen satisfactòriament el problema en els pacients. “Fins ara havíem tingut bons resultats amb omega-3 i 6, però des que hem avançat en la investigació de l’omega-7 els resultats són notablement més grans”.

Amb l’omega-7, o àcid palmitoleic, s’aconsegueix equilibrar la capa lipídica de la pel·lícula lacrimal, cosa que mostra una reducció de la picor i de l’enrogiment característic de l’ull sec, i s’aconsegueix més comoditat ocular. De fet, actua amb un doble mecanisme d’acció: d’una banda, equilibra la composició de la pel·lícula lacrimal i millora la funció de les glàndules de Meibomio i, en segon lloc, redueix la inflamació en reduir els nivells de citoquines proinflamatòries, al contrari que l’omega-6, que s’ha vist que podia ser proinflamatori.

L’oli de l’anxova, un gran aliat per tractar l’ull sec

Fins avui, per disminuir els símptomes, hi havia productes fets amb arç groc que han proporcionat bons resultats gràcies al seu contingut en omega-7. No obstant això, també contenen greixos saturats (àcid palmític), dels quals es recomana no consumir més d’un 8% dels requeriments energètics totals perquè augmenten el risc cardiovascular. Com a novetat a l’Estat espanyol i com a alternativa a aquests extractes vegetals, l’empresa Cien por Cien Natural ha portat un extracte purificat d’omega-7 a base d’oli d’anxova que permet obtenir un alt contingut en omega-7 i, pràcticament, sense contingut en greixos saturats. Per Björk, responsable de l’empresa, explica que l’ingredient clau es diu Provinal®, i que ells el comercialitzen com OmegaConfort 7.

Què conté OmegaConfort 7?

És el primer oli de peix (Provinal®) fet a partir del rebuig de l’anxova, del greix subcutani concretament i no de l’arç groc, que és el que fins ara s’ha comercialitzat per a l’ull sec. La part que més omega-7 té és el greix subcutani i, quan treuen la pell, en comptes de llençar-la com es feia, la recuperen, explica. De l’extracció s’obté un extracte d’alt contingut en omega-7 i pràcticament sense greixos saturats. L’anxova és del Perú, el calador d’anxoves més important del món, d’on, a més, es treu bona part de l’oli de peix que es distribueix.

A tu també et passa? Descobreix el cas de la Paula

Quan t’anomenen els símptomes de l’ull sec dius: A mi també em passa! Sovint són patologies lleus que no es valoren, que no ens preocupen, fins que ens afecten en el dia a dia. La Paula Palomares, usuària de lents de contacte de tota la vida, va haver de deixar les lents fa un temps. “Me les posava massa hores i treballo tot el dia enganxada a la pantalla de l’ordinador. També vaig notar que, de la vermellor, passava al dolor amb un període d’estrès personal. I a sobre la calefacció! A la nit tenia un mal d’ulls increïble. A sobre, a Madrid fa setmanes que no plou i ho noto molt”. La Paula va començar a prendre una perla d’omega-7 i va notar una millora lleu, però des que ha començat a prendre dues perles al dia, ho ha notat moltíssim. “He notat que l’ull m’aguanta bé durant el dia.

Per a totes les mucoses!

L’omega-7 és un lubricant de qualsevol mucosa del cos, i no només de l’ull. És lògic. A més, OmegaConfort 7 conté, amb la mateixa intenció, vitamina B2, que contribueix a mantenir pell i mucoses en condicions normals, i també és un bon antioxidant. Molts estudis han evidenciat els beneficis de l’omega-7 a la resta de mucoses del cos, per exemple, en casos de sequedat vaginal, habitual sobretot en el període de la menopausa i també en la sequedat de la pell. La Paula Palomares, que, a més de l’ull sec, té dermatitis atòpica, també ha notat una gran millora, sobretot des que acompanya les dues perles d’OmegaConfort 7 amb dues càpsules d’Oli de Krill NKO®.