Matcha teaEl matcha és un te verd japonès elaborat amb les fulles més tendres de la planta reduïdes a una pols fina en un molí de pedra. Es conrea a l’ombra les setmanes prèvies a la recol·lecció, cosa que fa que les fulles tinguin més clorofil·la i aminoàcids. Aquest procés li dóna un color verd brillant i un contingut nutricional superior al del te conreat al sol. La pols del te matcha es dissol en aigua; així doncs, literalment ens mengem les fulles de te. D’aquesta manera n’absorbim millor els antioxidants.

Per què és bo prendre matcha?

  • Com hem dit, el benefici principal és que té molts antioxidants, que neutralitzen l’acció dels radicals lliures. Ens ajuda a millorar les defenses, a reduir la inflamació i a prevenir l’aparició de malalties degeneratives, ja que alenteix l’envelliment cel·lular.
  • Regula els nivells de colesterol i millora la circulació.
  • Millora el metabolisme dels greixos. Augmenta la resistència i la combustió de calories si es pren immediatament abans de fer exercici.
  • La fibra dietètica que conté millora el trànsit intestinal i regula el nivell de sucre a la sang.
  • Té moltes vitamines, cosa que el converteix en un ingredient indispensable en qualsevol dieta sana.
    1. vitamina A: tres vegades més que la pastanaga
    2. vitamina B1: cinc vegades més que els espinacs
    3. vitamina B2: set vegades més que els espinacs
    4. vitamina C: quatre vegades més que l’alvocat
    5. vitamina E: nou vegades més que l’alvocat
  • Millora el rendiment intel·lectual gràcies a la L-teanina, un aminoàcid específic del te que estimula la producció d’ones alfa, i indueix un estat de relaxació.
  • Augmenta l’energia i permet mantenir un agradable estat de vitalitat de sis a vuit hores.

Com es prepara?

El matcha el podem preparar de maneres diferents, i es pot prendre tant fred com calent; per tant, podem gaudir d’aquesta beguda tan increïble durant tot l’any. Per aconseguir tot el sabor i les qualitats del matcha, no cal ser un mestre del te ni fer rituals gaire complicats. Només calen alguns estris i tenir ganes de fer proves.

Matcha Batut

Aquesta és la manera més tradicional de preparar el te verd en pols. A la cerimònia japonesa del te, coneguda com a chanoyu (茶の湯), l’amfitrió prepara aquest te verd escumós per a cada convidat. Necessitarem un bol (chawan), una espàtula de bambú chazaku, un batedor de bambú (chasen) i aigua calenta.

  1. Ompliu la meitat d’un bol amb aigua ben calenta i deixeu que agafi calor, buideu-lo i eixugueu-lo.
  2. Amb l’espàtula de bambú poseu una cullerada de pols (1,5 g) tamisada al bol.
  3. Aboqueu l’aigua calenta a 90 ºC al bol fins a omplir 1/3 de la capacitat.
  4. Humitegeu el batedor en el bol, i a continuació bateu enèrgicament en forma de W fins que es formi escuma.

smoothie-te-matchaSmoothie de matcha

Us mostrem com preparar una beguda saludable, nutritiva i boníssima. A més, és molt simple i ràpida de fer. Ingredients (per a una persona)

  • 1/2 got de beguda vegetal o de llet de vaca fresca
  • 1/2 got de gel triturat
  • 1/2 plàtan
  • 1/2 cullerada de matcha
  • 1 cullerada d’algun endolcidor de qualitat (xarop d’atzavara, melassa d’arròs, mel)

Elaboració

  1. Aboqueu tots els ingredients en una liquadora i barregeu fins que obtingueu una textura cremosa, uns 30 segons.
  2. Serviu en un got gran.

 

Matcha Shaked

Encara que només tinguem un minut abans de sortir a corre-cuita, podem igualment gaudir del matcha d’una manera molt simple, i a més endur-nos-el on sigui. Es prepara amb aigua ben freda i és un refresc saludable magnífic. Si ho preferim, podem substituir l’aigua per llet o beguda vegetal; així obtindrem un esmorzar ben nutritiu.

  • Agafeu una ampolla d’aigua individual ben freda i buideu 1/3 del contingut.
  • Afegiu 2 culleradetes (4 g) de matcha i tapeu bé.
  • Remeneu enèrgicament fins que es dissolgui tota la pols.

No hi ha excusa perquè el matcha no formi part de la llista d’aliments imprescindibles al rebost saludable de casa vostra.

Laura Migotto
Tea Master de Tea Shop
Troba la teva botiga més propera a www.teashop.es