Barres i panets de diversos cereals sense gluten

Barres i panets de diversos cereals sense gluten

Però anem a pams, quines són les raons principals que fan que moltes persones perdin pes quan eliminen el gluten de la dieta?

  • D’entrada, una dieta sense gluten és descoratjadora i restrictiva, i és possible que ens avorrim de menjar sempre el mateix.
  • Molts aliments alts en calories ‘buides’ (aperitius, galetes, brioixeria, pastissos…) queden eliminats.
  • Molts aliments bàsics com el pa, els cereals i les pastes tampoc es poden menjar.
  • Els aliments frescos, baixos en calories (i naturalment sense gluten) com fruites i verdures són opcions barates i fàcils.

En definitiva, si d’entrada ja hem de descartar moltes opcions poc saludables i, a més, les substituïm per més fruita i verdura tenim força números per baixar una mica de pes. Però cada persona és diferent i, com dèiem, sembla que no tothom perd pes. Les raons que expliquen aquest possible augment de pes són força simples:

  1. Una digestió més eficient: En les persones diagnosticades de malaltia celíaca, el gluten malmet la capacitat dels intestins per absorbir nutrients. Un cop el tub digestiu no té gluten, pot treballar amb més eficàcia i comença a absorbir molt millor els nutrients.
  2. Recuperar la gana: Les persones celíaques o amb sensibilitat al gluten moltes vegades perden la gana perquè es converteixen en malalts crònics. Una vegada diagnosticats, quan comencen una dieta sense gluten tornen a menjar amb més gana i pot ser que mengin més quantitat.
  3. Més aliments sense gluten processats: El mercat de productes sense gluten s’ha disparat en els últims anys. Això ha fet que, tant en botigues de dietètica com en molts supermercats, puguem trobar la versió sense gluten de molts dels aliments processats disponibles per al públic en general (galetes, brioixeria, panets, etc.). Per una banda, com que són productes més industrialitzats, també porten més greixos, sucres i altres ingredients poc saludables. Per l’altra, als productes envasats als quals s’ha eliminat el gluten, com que tenen una textura diferent, hi afegeixen més sal, sucre i greixos per compensar aquesta diferència i fer-los més agradables al paladar.

A més, en grans cadenes de supermercats actualment és freqüent trobar productes que tradicionalment no porten blat (com la xocolata, o les patates fregides, entre molts d’altres), i que ara també inclouen en la seva presentació l’expressió “sense gluten”.

Això demostra que els productes que porten l’etiqueta “sense gluten” no són necessàriament una opció saludable (per als qui no han de fer, per prescripció mèdica, una dieta sense gluten).

I vosaltres, esteu menjant sense gluten? Quina experiència teniu?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMeritxell Costejà

 

 

Fonts:

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat