Gairebé la meitat de la població a casa nostra té estrès. Com si fos una epidèmia, aquesta resposta fisiològica i natural del cos, que és tan necessària per respondre a situacions amenaçadores o desafiants, s’està cronificant en moltes persones, és a dir, esdevé patològica. Segons el VII estudi CinfaSalud, “Percepción y hábitos de la población espanyola en torno al estrés”, nou de cada deu ciutadans, entre els 18 i els 65 anys, han tingut estrès l’últim any, i quatre de cada deu (el 42%) l’han tingut de manera freqüent o continuada.
No cal entretenir-nos gaire a descriure tots els desajustos que ens provoca l’estrès, perquè, el més probable, és que tots en coneguem bé els símptomes després d’haver-los viscut (i força sovint) al propi cos: alteracions del son, de temperatura, de la gana, trastorns gàstrics, nerviosisme, ansietat, restrenyiment, irritabilitat, alteracions de les glàndules tiroïdals que afecten l’humor, l’energia, el sentiment d’alerta, etc.
Els sistemes de medicina holística oriental, com ara l’ayurvèdica o la medicina tradicional xinesa, consideren que l’estil de vida que predomina a les societats occidentals ens sobreestimula i ens agita, fet que ens condemna a batallar, tard o d’hora, amb l’estrès. En tots dos casos, la recepta antiestrès passa tant sí com no per posar més consciència en tot el que fem per tal de redreçar els hàbits i mantenir rutines saludables, amb un bon equilibri entre activitat i descans, que ens harmonitzin i que ens permetin desenvolupar el nostre potencial, d’acord amb la nostra individualitat.
Si passeu per la consulta d’un metge ayurvèdic, per exemple, potser us sorprendreu de les recomanacions que us farà: és possible que, entre les indicacions que us doni, us recomani vestir-vos amb un color determinat o bé substituir el perfum que feu servir per determinats olis essencials. Sabeu per què? Doncs perquè, des de fa segles, a l’Índia ja s’associaven els colors (i les olors) amb les emocions, els estats d’ànim i els sentiments i, per això, en casos de decaïment o depressió, us poden recomanar que us vestiu amb colors vius, com el vermell o el taronja, o bé que ho feu amb colors més tènues, com el blau o el verd si us sentiu més aviat estressats.
De fet, els set txakres també s’associen amb colors diferents, juntament amb determinades funcions i òrgans, i és per això que la cromoteràpia considera que l’aplicació d’un color determinat ens pot ajudar a corregir certs desequilibris o a afavorir o a inhibir certs comportaments.
Algunes de les característiques que s’atribueixen als colors són:
- Blau: relaxació, tranquil·litat i fred
- Verd: refrescant, alegria i esperança
- Vermell: poder, agressivitat i nerviosisme
- Groc i taronja: concentració i intel·lecte
La crisàlide
Potser no hi parem gaire atenció, però els colors formen part del nostre dia a dia i són presents a tot arreu, des de la roba que ens posem, fins al color de les parets de casa nostra o de la feina, els objectes personals que ens envolten, etc. Per aprofitar l’efecte terapèutic que tenen, però, hi ha un mètode d’inspiració oriental que combina la cromoteràpia amb la musicoteràpia, l’aromateràpia i la reflexologia amb l’objectiu d’aconseguir una relaxació total.
Es coneix clàssicament pel nom de crisàlide, o viatge de llums, ja que el tractament es fa dins una mena d’iglú de cotó que imita la forma de les pupes de les papallones. A l’inici del tractament, el pacient fa un petit test que determinarà quin color necessita rebre i que determinarà, alhora, quina música li convindrà més escoltar durant la sessió (d’una hora aproximada de durada) amb l’objectiu d’harmonitzar el cos energètic, físic i emocional.
Un cop fet el test, ja entrem a la crisàlide, que s’il·luminarà amb les llums del color que hagi determinat el test, i s’inicia el tractament: el terapeuta entra amb nosaltres dins la crisàlide il·luminada, escoltant la música que més ens convingui, per fer-nos un massatge harmonitzant de peus amb oli d’ametlles i/o amb olis essencials, tocar els punts energètics i ajudar a desbloquejar-los per retornar-nos l’equilibri intern i aconseguir frenar l’agitació mental i el cansament físic.
Si teniu ganes de provar aquesta “triteràpia antiestrès”, avui hi ha molt pocs centres que facin el viatge de llums a casa nostra, però a Barcelona en podreu gaudir a l’Spa per al cabell Manolo Díaz & Freelances.