Generalment, quan marxem de vacances o els caps de setmana trenquem molt les rutines habituals del dia a dia, sobretot pel que fa a l’alimentació. Normalment fem una alimentació saludable i variada, tenim els nostres menús, les nostres receptes estrella… però quan no som a casa, ja sigui aquí a prop o a l’estranger, sovint fem molts àpats fora i ens costa més seguir pautes saludables: tendim a menjar més i a fer més excepcions.

No obstant això, ser fora de casa no ha de ser un impediment per menjar sa.

Si sortim fora i mengem en restaurants, hi ha certs trucs que podem tenir en compte per tal de no fer massa excessos:

1- Cerca prèvia

Abans de viatjar, feu una cerca de restaurants saludables on poder anar a dinar o sopar a prop d’on sereu de vacances. D’aquesta manera podeu tenir un llistat amb establiments que segur que tenen opcions sanes. Hi ha aplicacions per al mòbil, com Happy Cow, amb establiments saludables, vegetarians i vegans arreu del món.

2- Eviteu el fast food

Si no teniu cap llistat, busqueu restaurants amb una carta que us permeti escollir opcions saludables. D’aquesta manera serà més fàcil fer bones eleccions. Eviteu els establiments de fast food.

3- Els primers, amb verdura

Demaneu sempre un primer de verdura: amanida, gaspatxo, cremes, verdures a la brasa, escalivades… en el format que més us agradin, però que mai faltin!

4- Els segons, amb proteïna

Complementeu el primer plat amb un segon saludable i variant entre les opcions següents:

  • Carn, peix, ou o marisc: aprofiteu si sou en una població costera per demanar peix fresc de platja.
  • Llegums: llenties, cigrons, pèsols, faves, mongetes.
  • Cereals: l’ideal seria poder trobar opcions amb cereals integrals (quinoa, mill, arròs integral, fajol…) però no tots els restaurants en tenen. De tota manera, una paella també podria ser una bona opció.

5- Eviteu…

Preparacions amb moltes salses, fregits o arrebossats.

6- El pa

Eviteu demanar pa d’acompanyament. El pa sovint treu la gana i pot fer que després no us acabeu altres aliments més interessants. A més, no tots els establiments tenen pa de qualitat.

7- Respecteu la gana

Quan anem a restaurants, sovint acabem menjant més del compte. És important que respecteu la gana: no us quedeu amb gana però tampoc massa tips.

8- El beure

Demaneu aigua per beure. Eviteu els refrescos, sucs i begudes amb alcohol.

9- Les postres

Per postres trieu fruita. Això no treu que algun dia puntual pugueu fer una excepció i mengeu algun tipus de dolç, però que no sigui l’habitual. Millor opteu per fruita o, si no teniu més gana, també podeu demanar una infusió.

10- Per a la digestió feliç

Si quan mengeu fora de casa us costa pair, preneu ½ c.p. de pasta d’umeboshi abans de menjar per estimular els sucs gàstrics i afavorir la digestió. També podeu prendre umeboshi en càpsules, com Umebol.

11- Els nens

Pel que fa als mes petits, eviteu demanar-los menús infantils, ja que sovint són molt poc saludables: pasta amb tomàquet, pizza, hamburguesa amb patates fregides, salsitxes, croquetes, gelat. Els nens no han de menjar diferent que un adult i, per tant, també poden prendre opcions saludables de la carta.