L'Origen-El Batlliu de Sort8Surto de Sort i vaig cap a la Bastida per trobar-me amb en Ramon, un dels quatre socis del Batlliu de Sort, que m’espera mentre verema els últims ceps de Pinot Noir. Aquest any, la collida de raïm està sent una mica més tardana, tot i que sembla que la climatologia ha fet costat a les vinyes per tal d’encarar una bona anyada. “Aquestes són les nostres filles, les hem vist créixer, els hem donat forma i ara ens donen uns fruits magnífics”. En Ramon està content i orgullós del que, en poc més de deu anys, ha passat de ser una idea de quatre amics a esdevenir un projecte de vida. Conjuntament amb l’Aleix, el seu germà, en Guillem i en Josep, han començat de nou un celler per elaborar vi a l’alta muntanya, tota una aventura plena de màgia. “En aquestes feixes vam trobar parres ancestrals i això ens va motivar a estirar el fil per entendre la història de la nostra terra”. Els camps on avui trobem la vinya conreada eren antigues pastures on les vaques pastaven com en tants altres indrets del Pirineu. Però la recerca i la intuïció dels quatre socis els va portar a plantejar la possibilitat de transformar el conreu. Van començar a fer estudis de sòl i de climatologia per cercar les varietats que es podien adaptar millor a un entorn d’alta muntanya. Finalment el Pinot Noir, el Reisling i el Viognier són les que mostren una resposta més bona a la localització del nou celler.

Abans d’aterrar al Batlliu de Sort, els quatre socis van viatjar per conèixer experiències d’altres contrades, tant catalanes com franceses i es van inspirar per poder treure el millor de la terra i donar un caràcter únic al producte final. “Volem un vi pirinenc que mostri com som i com ens expressem a la muntanya”. Amb aquesta premissa sota el braç van anar a cercar un amic sommelier, en Xavi, que els va enxarxar amb dos enòlegs de confiança que ràpidament van entendre el projecte i s’hi van engrescar, en Patri i en Pep. Aquest equip de set amants del vi motivats són els responsables que avui puguem gaudir d’unes ampolles excel·lents amb segell pallarès. “Són vins ecològics, sense cap mena de tractament, no enteníem un conreu enmig de tanta natura sense que fos tal qual; no tindria sentit carregar-se l’ecosistema”. És un vi que segueix els estàndards de la producció ecològica i que està treballat des del màxim respecte per mostrar, així, el millor de cada cep. Realment és una mostra de com engegar projectes nous amb un caràcter determinat i un compromís íntegre amb les persones, l’entorn i la tradició. El Batlliu de Sort és l’expressió de la innovació en territoris tan remots com el Pallars Sobirà, és la mostra d’una generació nova de persones emprenedores del país que aposta per engegar projectes plens d’emoció i vida.L'Origen-El Batlliu de Sort5

“Volem un vi pirinenc que mostri com som i com ens expressem a la muntanya”

El Batlliu de Sort també és un bon exemple de desenvolupament rural. Hi ha dues persones que s’hi dediquen tot l’any a jornada complerta, més totes les que hi col·laboren en èpoques de molta feina com la verema, quan coneguts, amics i familiars s’hi acosten per ser partícips del projecte. “Volem anar a poc a poc i fer les coses ben fetes; ara estem pendents dels primers vins i ja veurem què passa els propers anys”. En Ramon és pacient i té clar que els projectes solvents són els que es fan a pleret i gaudint del procés. Trobo en les seves expressions una alegria ferma i orgullosa de poder gaudir dels fruits de tota l’energia dedicada al Batlliu de Sort. Parla molt afablement de l’equip de treball i de la rebuda que ha tingut el celler. “El vi ha tingut molt bona entrada, ha agradat molt i el fet de conrear-lo a tanta alçada crea curiositat a la gent”.

Aquesta setmana ja ha sortit al mercat el Biu Negre 2012, la tercera anyada del celler del vi que els identifica, sobretot, fora de la comarca, 100% Pinot Noir. També elaboren el Bord, un vi pensat per a la gent de muntanya, que cada any és diferent, però que manté el caràcter fresc, aromàtic i amb un toc de fruita molt agradable. El Biu Blanc Riesling 2012 està previst que surti a la venda abans de Nadal. Si voleu tastar-los, us podeu acostar al Cafè Pessets de Sort i a diferents botigues de les comarques de muntanya. També el trobareu a molts restaurants que l’estan descobrint i no s’hi poden resistir! Els distribuïdors són Vila Viniteca i Cuvée 3000. Si voleu visitar el celler o tenir més informació del Batlliu de Sort podeu escriure un correu a celler@batlliudesort.cat

Per a més informació: www.batlliudesort.cat

Una etiqueta diferent per a cada ampolla

Un dels aspectes que més m’ha corprès del Batlliu de Sort ha estat la mà estesa que han mostrat des del principi amb la gent del territori. La colla impulsora és de Sort, i això fa que el vincle emocional amb la comarca, les persones i els projectes sigui molt fort.

Una de les maneres que tenen d’expressar aquest acostament és que cada any canvien l’etiqueta del Bord. En la primera mostraven un dibuix; en la segona, el protagonista era un veí, i en la tercera han optat per una obra més artística. Cada etiqueta ha fet visible una de les mil cares del Pallars, una manera d’expressar-se que fa que el vi entri molt afablement a les cases de la comarca.

M’agrada que els projectes tinguin aquest punt desenfadat de vitalitat. Trobo que, quan dediquem tantes hores a una feina o a una afició, és imprescindible gaudir del camí per ser feliç. Passar-ho bé, és un gran valor!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula