M’he inspirat en la sopa avgolemono, que significa “ou-llimona” en grec. Hi he afegit una de les plantes aromàtiques més usades durant l’hivern. La farigola calma la tos, és un protector bronquial i té efecte antibiòtic i desinfectant. El toc d’ou-llimona hi dona una textura delicadament sedosa i un toc àcid. Una sopa medicinal que alimenta només amb l’olor i que es posa la mar de bé.

Saps que són les liliàcies?

Si hi ha unes verdures universals, senzilles i assequibles, són les liliàcies; ceba, all i porro. No són les hortalisses més espectaculars, però es mereixen un capítol a part.

En aquesta sopa hi són presents de manera discreta; saltades lleugerament amb mantega, desprenen aroma i un sabor intens gràcies a l’al·licina; un oli eteri molt ric en sofre, capaç de combatre bacteris i processos inflamatoris. Propietats que, sumades a les de la farigola i de la llimona, fan d’aquesta sopa un tònic reconstituent que ens aportarà benestar i ens reforçarà el sistema immunitari.

La recepta de la sopa avgolemono procedeix de la cuina jueva sefardita, on originàriament era una salsa anomenada agristada, com una maionesa de llimona.

És molt senzilla de fer, però quan afegim el brou a la mescla hem de vigilar per evitar que es quallin els ous. El truc és fer-ho amb lentitud, mentre batem sense parar. Jo hi he posat les clares batudes al punt de neu, cosa que probablement proporciona una textura més esponjosa, però podeu posar-hi directament els ous sencers. I la dosi de llimona també pot ser al gust.

L’ou-llimona ho canvia tot

Afegir avgolemono a la sopa de farigola ho canvia tot. La cremositat dels ous combinada amb el sabor cítric l’eleva de categoria. Així que, aprofiteu qualsevol brou casolà que feu, bateu alguns ous, afegiu-hi una mica de llimona i deixeu-vos sorprendre per aquesta delícia grega tan nutritiva!

Segons la medicina aiurveda, el sabor àcid és de foc i terra i ens aporta força, estabilitat i coratge. Ens ajuda a despertar el desig d’aconseguir els nostres objectius, ja que encén la dopamina de la bioquímica orgànica. Quan descobrim el que realment volem i ens enfoquem amb el cor, sorgeix la força i s’activa la nostra capacitat d’autocuració i transformació veritable.

La recepta: Sopa de farigola, ous i llimona

Ingredients de la sopa de farigola-llimona (2 persones)

  • 1 litre de brou vegetal (preferiblement casolà)
  • Un parell de branques de farigola seca
  • 1 fulla de llorer
  • 1/2 porro
  • 2 alls tendres
  • 3 ous
  • El suc de 2 llimones bio
  • Llesques de pa de qualitat fines torrades (opcional i al gust)
  • 1 c.s. de mantega bio
  • Sal marina
  • Pebre acabat de moldre

 Preparació:

1.– Escalfeu lleugerament la mantega en una olla i feu-hi el porro tallat a rodanxes fines i els alls tendres tallats a tires. Saleu-ho una mica i escalfeu-ho lleugerament. Reserveu part de les verdures per decorar.

2.– Afegiu-hi el brou, el llorer i les branques de farigola. Coeu uns 10-15 minuts aproximadament a foc lent. Apagueu el foc, tapeu-ho i deixeu que infusioni 10 minuts més. Retireu la farigola, el llorer i tritureu-ho (opcional).

3.– En un bol, bateu els rovells dels ous i barregeu-los amb el suc de les llimones.

3.– Bateu les clares a punt de neu i barregeu-les amb els rovells i la llimona.

4.– Afegiu una mica de brou calent als ous, a poc a poc i sense deixar de barrejar, perquè agafin una mica de temperatura i no quallin.

5.– Aboqueu la mescla dels ous i la llimona a la resta del brou i deixeu cuinar a foc lent, sense deixar de remenar i fins que espesseixi lleugerament.

6.– Poseu al fons del plat una llesca de pa torrat fregat amb all i serviu la sopa ben calenta per sobre. Decoreu amb una mica de farigola, pebre acabat de moldre, una rodanxa fina de llimona i germinats.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner