Els cigrons són un dels llegums més interessants nutricionalment gràcies a la gran quantitat de proteïnes, fibra, vitamines i minerals que contenen. Concretament, una ració de cigrons (200 g cuits) equival gairebé a una ració de carn o peix i, a més, tenen tots els aminoàcids essencials per formar la proteïna completa, cosa que en fa perfectament un plat únic.

La seva fibra ens pot provocar gasos, però ho podem contrarestar incorporant comí, espècia carminativa que ajuda a desfer aquest efecte de flatulències. El millor és que, en part, produeixen un efecte prebiòtic que ajuden al desenvolupament dels bacteris beneficiosos de la flora intestinal.

Ingredients pastís de crigrons amb remolatxa

Destaca en la seva aportació de vitamina B9 i totes del grup B, en general, imprescindibles perquè el metabolisme funcioni de manera correcta. Ajuden a mantenir en bon estat cervell i cor. A més, intervenen en la formació de glòbuls vermells: Fan sang!

Per si tot això fos poc, són molt rics en minerals com el ferro i el calci. Concretament, una ració de cigrons aporta gairebé la quantitat diària recomanada de ferro. L’inconvenient més gran és que aquest tipus de ferro no l’absorbim tot, motiu pel qual és recomanable acompanyar-lo amb aliments rics en vitamina C, com la remolatxa, que ens ajudarà a absorbir gairebé el doble de ferro. Pel que fa al calci, una ració de cigrons aporta gairebé una ració de calci (com un got de llet), i si l’acompanyem de llavors de sèsam, la quantitat de calci augmenta significativament.

Per aprofitar molt millor aquests nutrients, val més comprar-los secs, deixar-los en remull durant tota la nit, canviar l’aigua al matí, retirar l’aigua i bullir-los amb alga kombu durant 30 minuts. Amb el remull i el canvi d’aigua eliminem gran part dels oxalats, antinutrients que impedeixen que absorbim minerals com el calci o ferro

Pastís de cigrons amb remolatxa

Tahina o pasta de llavors de sèsam

Aquesta recepta també es podria anomenar hummus de cigrons, per la textura cremosa i el contingut en llavors de sèsam o tahina, un ingredient bàsic en l’hummus de cigrons fet amb llavors de sèsam. Aquest ingredient té molts àcids grassos poliinsaturats (omega-6) i lecitina, que ajuden a millorar el rendiment intel·lectual i a disminuir el colesterol. També aporta força triptòfan, un tipus d’aminoàcid que forma serotonina, un neurotransmissor necessari per dormir bé. És un plat perfecte per ajudar a agafar el son. I, encara més: contenen molt de calci, ja que una sola cullerada sopera de sèsam mòlt/triturat o tahina aporta la mateixa quantitat de calci que un got de llet, a més d’una bona dosi de zinc, fòsfor, ferro i magnesi.

És molt millor optar per tahina o triturar les llavors de sèsam per poder absorbir gran part de tots els seus nutrients.

Pastís de cigrons amb remolatxa i magrana

Remolatxa, el toc de color i sabor

La remolatxa és una arrel amb propietats nutricionals sorprenents. Va fantàsticament bé per combatre l’anèmia gràcies al ferro (1,80 mg / 100 g) i vitamina C (30 mg), que afavoreix l’absorció d’aquest mineral.

També ajuda a alcalinitzar la sang gràcies a les sals minerals que conté, especialment potassi, calci i magnesi. Ajuda a regular el trànsit intestinal gràcies a la fibra, que facilita el trànsit intestinal i produeix un efecte laxant suau.

Combinar la remolatxa amb cigrons i tahina proporciona un color espectacular i li dóna un sabor diferent que sorprèn.

És una combinació genial pel que fa a l’absorció de ferro i l’alta quantitat de calci; a banda que ens proporciona energia regulada i duradora. És a dir, l’organisme va digerint i absorbint poc a poc per donar energia constant a les cèl·lules.

La recepta: Pastís de cigrons amb remolatxa i magrana

Ingredients

  • 200 g de cigrons cuits
  • 1 remolatxa
  • Suc de mitja llimona
  • 6 c.s. d’oli d’oliva verge extra
  • 1 c.s. de tahina o llavors de sèsam
  • 1 gra d’all
  • 1 c.c. de sal
  • 1 c.c. de comí o una altra espècia al gust
  • 1/2 magrana
  • 1 c.s. de llavors de sèsam per decorar per sobre

Elaboració

  1. Coeu els cigrons (després d’un remull de tota la nit) amb alga kombu durant 30 minuts, o compreu-los de pot.
  2. Peleu la remolatxa, trossegeu i bulliu.
  3. Un cop bullida, coleu i poseu tots els ingredients en una batedora o processador d’aliments.
  4. Bateu fins que quedi una barreja homogènia.
  5. Serviu amb un estri circular per donar forma de pastís juntament amb bastonets de pastanaga (peleu i talleu la pastanaga de forma vertical), a més de afegir-li el toc de magrana, que aporta una textura cruixent i melosa. També es pot servir a sobre d’hortalisses com carbassó o albergínia, formant minitapes o barquetes.

 

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets