Ingredients macarrons de fajol al pesto avellanes i alvocat

El fajol

El fajol és un tipus de pseudocereal que no té res a veure amb el blat. En concret, el fajol conté una alta quantitat de proteïnes amb tots els aminoàcids essencials, amb els quals forma proteïna completa; en canvi, el blat convencional conté molt poques proteïnes, i més si ha passat per un procés de refinació en què el “despullen”.

També es diferencien perquè el fajol és molt ric en calci i silici, en canvi, el convencional no té aquests minerals, sobretot, si és blanc refinat. A més, el primer també destaca perquè conté moltes substàncies antioxidants, com la rutina, excel·lent per a la fragilitat capil·lar i varius.

La millor opció, sens dubte, és consumir-lo en forma de gra complet. Però també es pot optar per prendre’l en forma de pasta o de pa fet 100% amb farina de fajol, sobretot si es vol deixar de banda el blat convencional.

Pesto avellanes i alvocat

Les avellanes

Les avellanes són un fruit sec que contenen molts greixos saludables, vitamina B1 i folats. Tenen un valor nutritiu similar a les ametlles, però les superen en proteïnes, calci, fòsfor, ferro i niacina.

Són un fruit sec molt interessant ja que proporcionen al plat la dosi de proteïna i greix necessari per equilibrar-lo i per disminuir la càrrega glicèmica dels macarrons de fajol. És a dir, gràcies a la combinació dels macarrons amb el pesto, no hi haurà una pujada de glucosa brusca en sang, tal com passaria si mengéssim els macarrons sols, sobretot si fossin de blat blanc refinat.

L’alfàbrega

Una de les característiques principals de l’alfàbrega és que és molt digestiva. Concretament, ajuda a produir bilis, molt important per digerir els greixos tant de les fruites seques com de l’alvocat. A més, evita els gasos i altres molèsties intestinals.

La combinació de la pasta amb aquests aliments rics en greixos saludables i proteïnes, a més de vitamines, minerals i antioxidants, dóna com a resultat un plat complet tant en sabor com en nutrients.

Macarrons de fajol al pesto avellanes i alvocat

La recepta

Ingredients per a 2 persones

 • 60 g de macarrons de fajol
 • 1 alvocat petit o 1/2 gran
 • 1 ceba o 1 grapat d’escarola
 • 1 tasseta d’avellanes
 • 1 grapat d’alfàbrega fresca
 • 1 tasseta d’oli d’oliva verge extra
 • 2-3 c.s. de llavors variades (gira-sol, carbassa…)

 

 1. Coeu els macarrons amb força aigua bullent.
 2. Mentrestant, prepareu el pesto: piqueu primer les avellanes i després afegiu-hi l’oli i les branques d’alfàbrega fresca. Incorporeu-hi primer mig alvocat i, si encara queda fort, l’altre mig. És important no passar-se d’alvocat ja que no deixaria apreciar el sabor de l’alfàbrega i de les avellanes.
 3. Un cop cuits, refredeu els macarrons amb aigua freda i serviu en un bol.
 4. A l’hora de menjar, es poden servir els macarrons ja barrejats amb el pesto i la ceba crua tallada a trossos petits, o també fer un llit d’escarola, posar-hi els macarrons per sobre i la salsa pesto a un costat.
 5. Escampeu les llavors variades per sobre i afegiu-hi espècies al gust.

 

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets