La revetlla de Sant Joan també es coneix popularment amb el nom de la nit de les bruixes. Seguint amb la tradició, per aquesta nit màgica us proposem dos tallers per aprendre més sobre el poder curatiu de les plantes medicinals i poder substituir alguns medicaments per una alternativa eficaç, més natural i amb menys efectes secundaris.

Xicòria

Xicòria

La llegenda popular explica que, la vigília de Sant Joan, les bruixes i els altres practicants de màgia negra sortien al bosc a collir les herbes amb què elaborarien les seves pocions i males arts. També es diu, per exemple, que qui culli l’herba de Sant Joan la nit del 23 de juny i se la pengi al coll i cap per avall dins d’una bossa vermella no tindrà mal de cap durant tot un any. D’aquí, que aquesta nit s’anomeni popularment la nit de les bruixes o la nit del foc.

Sigui cert o no, i més enllà dels misteris esotèrics, el poder gairebé miraculós d’algunes plantes fa que se les anomeni remeieres, ja que esdevenen un autèntic remei per a moltes malalties. Però, malauradament, avui són pocs els qui conserven la saviesa del poder curatiu de les plantes i se’n beneficien. La majoria recorre a medicaments que, en molts casos, podrien substituir per una planta una alternativa eficaç, més natural

i sense efectes secundaris. Com ens explicava el biòleg botànic i guia nauralista Evarist March en aquesta entrevista, la morella roquera, per exemple, és antiinflamatòria i pot anar molt bé per curar les morenes. La cua de cavall o els pèls de panotxa, en canvi, són diürètiques i ens ajudaran a no retenir líquids.

Coca saludable

No oblideu que si voleu menjar coca de Sant Joan, també podeu optar per la versió més saludable d’aquest dolç tradicional: amb farina de kamut, per exemple, amb ous, llet i sucre ecològics.

I si sou celíacs, aquí teniu una recepta sense gluten i sense lactosa. Bon

profit i bona revetlla!

I què en sabem de les plantes que tenim ben a prop de casa? Si teniu curiositat, per aquesta nit màgica us fem dues propostes poc convencionals, però ben saludables: el taller que el mateix Evarist March farà a Collserola el diumenge al matí o el de la Cristina Martí a Aren de Noguera. En el primer, coneixereu de primera mà les plantes de zones humides que es fan servir en aquesta nit i aprendreu a tocar, olorar i assaborir les plantes típiques del solstici d’estiu.

En el segon, i sota el títol “Dona, bruixa, remeiera: taller de remeis, encanteris i ungüents amb plantes”, aprendreu a identificar les herbes remeieres, a elaborar remeis casolans totalment ecològics, i, fins i tot, a fer encanteris, filtres d’amor o elixirs per a tots els desitjos!

Si voleu més informació dels dos tallers, visiteu els webs:

 

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor