Com cada segon dissabte de juny, Argençola es vesteix de festa i organitza el seu mercat de les espècies.  Al llarg de tot el dia, els visitants podran passejar pels carrers ornamentats i ambientats amb herbes fresques acabades de collir i amb el seu cartell explicatiu, a més de gaudir de l’exposició d’olis essencials de tota mena i productes elaborats amb farigola, que també es podran comprar.

L’objectiu del Mercat de les Espècies d’Argençola és donar a conèixer els diferents usos i aplicacions tant medicinals com alimentàries de la farigola, una planta molt coneguda però de la qual en resta tot un món per descobrir.

Xerrades, exposicions, tasts de productes amb la farigola com a ingredient, presentació  de 5 llibres relacionats amb els usos i aplicacions de les plantes, activitats infantils… són només uns exemples de la variada i animada oferta que ofereix enguany Argençola als visitants. I si la gana es fa present, un bon dinar “Menú de Mercat” no decebrà ningú.

Finalment, a la tarda,  també es podrà assistir als tallers en què diferents especialistes ensenyaran a elaborar productes amb farigola com ara galetes, licors, infusions, gelees, trufes, sopes, sorbets,  sal i oli. Moltes de les activitats seran gratuïtes  (qui vulgui gaudir de totes les activitats té la possibilitat d’adquirir l’abonament “Amic del Mercat”, per 16 euros.)

La importància de cuinar amb espècies

Les espècies són  en gran part d’origen asiàtic. Als darrers temps, ha crescut la seva popularitat però en realitat es té constància del coneixement de les seves propietats i usos a la cuina i l’alimentació des de fa segles.

La gran particularitat que les fan tan atractives és que aporten olor, gust i color a qualsevol plat, per això les podem utilitzar en comptes de la sal. A més, aporten beneficis a l’organisme que les fan saludables i molt recomanables per a prevenir moltes afeccions, especialment les de tipus digestiu. A més aporten una acció antimicrobiana i antioxidant.

El seu origen és a la mateixa planta, per tant, podem obtenir-les de les fulles, escorça, brots i fruits. La quantitat d’oli essencial que conté és el que li aporta l’aroma i el gust. D’aquesta manera, per tal de treure’ls el màxim partit, és important conèixer amb quin aliment és més adient emprar-la i quina tècnica de cocció la potencia. Finalment, si les conservem en un envàs hermètic guardat en un lloc fresc i fosc podrem gaudir de les seves propietats intactes durant molt de temps, cosa que compensarà la inversió feta, ja que en molts casos, el seu preu és elevat.