Ho hem repetit centenars de vegades: la dieta saludable es basa en ingredients frescos i naturals, essencialment en fruita i verda, proteïna vegetal i animal de qualitat, greixos saludables, cereals integrals i llavors. I tot plegat, molt millor si és ecològic per poder-nos beneficiar al màxim de tots els micronutrients de cada aliment i estalviar-nos la càrrega de tòxics que s’acumulen en els de producció convencional. Malgrat tot, menjar natural, saludable i ecològic té un impedient clar i innegable: és més car que el menjar processat i el menjar ràpid i no totes les famílies se’l poden permetre.

De fet, l’estudi “Dame Veneno” de VSF Justicia Alimentaria Social estima que el 45% de la població de l’Estat espanyol no es pot permetre una alimentació saludable bàsica i explica que el preu de les fruites i verdures ha augmentat entre un 55 i un 91% entre 1990 i 2012, mentre que la majoria d’aliments processats estudiats són més barats ara que no el 1990. L’informe detalla minuciosament tots els inconvenients del model alimentari actual i denuncia, entre altres xifres alarmants, que l’any 2016, 90.000 persones van morir a l’Estat espanyol a causa de malalties relacionades amb l’alimentació insana.

Tot plegat evidencia que les campanyes de promoció d’hàbits saludables no serveixen de res si les famílies no tenen accés real a l’alimentació sana a un preu assequible, i que calen mesures fiscals per evitar transformar la dieta saludable en una qüestió elitista i mantenir al marge les famílies amb rendes més baixes. És per això que VSF ha engegat aquesta campanya de recollida de firmes per sol·licitar al Govern una nova política fiscal que redueixi al 0% l’IVA dels aliments saludables (fruites i verdures, llegums o peix) i que augmenti fins al 21% el dels insans (brioixeria industrial o begudes ensucrades).

Amb el gra de sorra que hi puguem posar cadascú de nosaltres, podrem aconseguir un entorn que afavoreixi la nostra salut, la dels nostres fills i la del planeta a curt i a llarg termini. Signem!

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor