La proposta, que vol ser una alternativa al model alimentari del govern dels Estats Units, es va difondre el mes

de setembre i quatre mesos després continua tenint èxit i repercussió a la xarxa. I la mesura, tot i que necessita millorar, progressa adequadament!

El mes de juny passat us explicàvem que l’alarma per l’obesitat als Estats Units havia portat el Departament d’Agricultura de l’administració Obama a crear “My plate”, una nova versió de la piràmide alimentària. Ara, un grup d’experts de Harvard ha tret una versió nova d’aquest “plat” però amb matisos que demostren que cada vegada hi ha més coneixement dels efectes nocius que provoca part de la indústria alimentària actual.

Aquesta guia nova anomenada “Healthy Eating Plate” recomana, per exemple, consumir cereals integrals i limitar molt els refinats que poden augmentar el risc de malalties cardíaques i diabetis de tipus 2. Els nutricionistes expliquen la pobresa nutritiva dels cereals refinats i l’índex glucèmic tan elevat que tenen i destaquen que els cereals integrals són rics en vitamines, minerals i greixos saludables i que tenen un índex glucèmic baix, fet que afavoreix la sacietat i evita els desajustos de la glucosa a la sang.

A l’apartat de verdures i llegums, el nou model especifica que de patates n’hem de consumir amb menys freqüència, ja que “no compten com a verdures i estan plenes de midó i, per tant, tenen el mateix efecte que el gra refinat o els caramels”. També es parla de l’oli d’oliva per cuinar, per a l’amanida i per a la taula, ja que “ajuda a reduir el colesterol dolent i és beneficiós per al cor”. I afegeixen que “s’ha de limitar la mantega i els greixos trans”.

Pel que fa a la llet el nou model afirma que n’hi ha prou amb una porció o dues al dia a diferència de les tres que recomanava “My plate”. I l’últim tret diferenciador és l’activitat física que els experts de Harvard asseguren que és la meitat del secret per controlar el pes.

Els experts d’etselquemenges com ara els doctors Joan Vidal-Jové, Jorge Pérez-Calvo o Olga Cuevas defensen un model encara més exigent que cada setmana us expliquem a la revista. Tot i això aplaudim enèrgicament que els Estats Units, de mica en mica, siguin prou valents per explicar públicament quins són els aliments saludables i desafiïn així grans empreses alimentàries que produeixen, per exemple, milions de cereals refinats que venen cada dia a tot el món.

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll