Diumenge, l’associació mamaG de Barcelona celebra una festa contra el menjar malgastat i organitza, entre altres activitats, un certamen de cuina d’aprofitament i de km0.

Cartell de les jornades sobre el malbaratament alimentari

Imatge del cartell de les jornades sobre el malbaratament alimentari

Cada any 260.000 tones de menjar van als contenidors i cadascun de nosaltres podria menjar durant unes tres setmanes amb el que llença al llarg d’un any, segons la campanya “De menjar no en llencem ni mica!” de la qual us hem parlat en diverses ocasions. El malbaratament no afecta només el menjar que ens caduca a la nevera, que es podreix al rebost o que llencem dels plats que no ens hem acabat, sinó que també fa referència a totes les tones d’aliments que es descarten abans d’arribar al consumidor perquè s’han fet malbé o perquè no tenen el color o la textura “adequades”. Es tracta, doncs, d’una suma de desajustos en tota la cadena alimentària que ens fa, a tots, responsables de malbaratar gairebé un terç del menjar que es produeix al món.

Per poder reduir aquestes xifres vergonyoses, cal enfortir l’educació en el valor del menjar i canviar els nostres hàbits de consum cap a un model molt més responsable i sostenible que els lectors de l’ETS ja coneixeu i practiqueu. Per exemple, planificar la llista de la compra i el menú setmanal, aprofitar les restes d’un àpat per preparar un altre plat, no cuinar racions excessives o optar per productes de temporada i de km0 que ens aguantaran en perfectes condicions durant més temps que els que no ho són.

Exposició “Del camp al mercat”

El Palau Robert de Barcelona inaugura una exposició que reivindica el valor de l’agricultura de proximitat i que reflexiona sobre la relació entre el camp, la ciutat i el territori metropolità. Els textos, gràfics, imatges, dades estadístiques i productes del camp que conformen la mostra es podran veure fins al 15 de setembre.

En aquest sentit, l’associació mamaG també posa el seu gra de sorra en la lluita contra el malbaratament i organitza el primer concurs de receptes reciclades, en col•laboració amb altres entitats com Espai Ambiental o l’Espai Boisà. Si sou experts en la cuina d’aprofitament, no us podeu perdre el certamen que tindrà lloc aquest diumenge a les 13.00 al Mas Guinardó de Barcelona (Plaça Salvador Riera), amb un jurat que premiarà els plats més bons i els més reciclats.

El concurs s’emmarca en les Jornades sobre malbaratament alimentari que es faran diumenge a partir de les onze del matí i que inclouran activitats per a tots els gustos i butxaques: visita guiada al Parc del Guinardó, dinar popular de carmanyola, tallers per a infants amb materials reciclats i tallers per a adults sobre cuina reciclada. Tot un dia carregat de diferents propostes per afavorir l’intercanvi de coneixements i l’educació en consum responsable.

Per a més informació, visiteu el blog de mamaG o descarregeu-vos el Cartell de les jornades sobre malbaratament alimentari.

 

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor