Tan important és l’origen dels aliments com la manera que tenim d’elaborar-los, combinar-los i consumir-los. Amb aquesta premissa arrenquen les jornades que, diumenge i dilluns, debatran sobre el canvi de paradigma alimentari amb l’objectiu de crear ponts reals entre el camp i els fogons.

Estalvis espai TOMATA-415

Taula parada a l’Espai Tomata

Cada quinze dies, la Neus Monllor posa nom i cognoms a la nova pagesia catalana. A través de la secció “L’origen” d’Etselquemenges, l’autora ens presenta persones que s’estimen la terra que conreen, que tenen cura dels seus fruits i que vetllen per preservar-ne l’entorn que els acull. Són agricultors d’arreu del país que, a poc a poc, van traçant el camí cap a un nou model alimentari que aposta per una producció més justa i respectuosa amb el camp i amb les persones.

Però aquesta nova pagesia, la que evita els transgènics i reivindica els productes ecològics, de proximitat i de temporada, és només la primera peça de la llarga cadena que condueix els aliments des del camp fins als nostres plats. Per aconseguir un canvi real de paradigma, cal que agricultors, distribuïdors, cuiners i consumidors estableixin noves pautes de producció i de compra compromesa, conscient i responsable.

Les espècies inunden Argençola

Dissabte 15 de juny, Argençola es convertirà en l’aparador d’un dels elements més preuats i sovint més desconeguts de la cuina: les espècies; les que tenen la capacitat de transformar un plat ensopit en una degustació deliciosa.

El tercer mercat de les espècies, productes i artesania d’Argençola obrirà a les deu del matí i omplirà els carrers del municipi d’activitats, parades, olors i colors lligats a les espècies, a les herbes, als productes ecològics i a l’artesania. En el marc del mercat, se celebrarà el ja tradicional Concurs de sals condimentades.

Tenint clares les peces d’aquest engranatge i partint del convenciment que menjar és una acció directa de política agrària, L’Espai Tomata i Arrels a Taula organitzen les jornades tècniques “Nova pagesia i cuina compromesa”, que es faran a Burg diumenge 16 i dilluns 17 de juny. Durant aquests dos dies de seminari, es debatrà sobre transgènics, sobirania alimentària, pagesia, restauració i cuina compromesa i es faran sessions de treball, cuina en directe i degustacions del que s’hagi elaborat.

El seminari neix amb l’objectiu de reunir totes les persones interessades en la teoria i la pràctica d’aquests dos conceptes i de poder crear, d’aquesta manera, ponts reals entre la pagesia i els fogons.

Si voleu més informació sobre les jornades, consulteu el web de La CCB.

 

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor