Els germans de Girona no han pogut tornar a revalidar el guardó més important de la gastronomia: la llista dels cinquanta millors restaurants del món que atorga la revista Restaurant. El Noma de Copenhaguen, del danès René Redezpi, ha recuperat la primera posició, que ja va guanyar el 2012, el 2011 i també el 2010, any en què va destronar El Bulli. La llista dels cinquanta millors restaurants també ha premiat Eneko Atxa, del restaurant de km0 Azuermendi, com a millor en la categoria de restaurants sostenibles.

Noma-okEl Noma és capdavanter a tenir cura del cultiu dels aliments, ecològics, de proximitat i respectuosos i sostenibles. El menú degustació combina aliments tan humils i saludables com els cereals, les algues, les llavors i les herbes amb els millors peixos d’embarcacions molt properes a l’establiment. El Noma produeix els seus propis adobats, fumats, pans i vinagres. Justament fa pocs dies va transcendir que el nou projecte de Redezpi és traslladar el Noma, provisionalment, a Tòquio en un nou concepte de restaurants pop-up, és a dir, efímers. El Noma també va ser notícia ara fa un any per una intoxicació que va afectar una seixantena de persones.

Els germans Roca, però, no se’n van amb les mans buides: Jordi Roca ha estat reconegut amb el premi al millor pastisser del món; és la primera vegada que la classificació mundial premia un pastisser. El Celler s’ha hagut de conformar amb el segon premi, tot i el convenciment que seria primer. Aquesta important però segona posició ha coincidit gairebé amb l’estrena de la pel·lícula que protagonitzen i que es projectarà el 9 de maig, El somni. Es tracta d’una gastroòpera en què els germans preparen un sopar per a dotze intel·lectuals. Algunes de les receptes que es preparen són el gelat de massa mare, que no és estàtic, sinó que evoluciona com totes les masses mares. El restaurant és capdavanter en l’ús de productes ecològics, com ara el xai, del Mas Marcè, i té un respecte sublim pels productes de temporada i de Km0. Alhora, a la carta de vins, es poden trobar les referències més importants dels vins ecològics catalans i del món.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert