Participa al Verkami d’Escuracassoles

escuracassolesPuc menjar meló, cogombre i carbassa tant a l’estiu com a l’hivern? Si ens fixem en l’oferta dels mercats i establiments convencionals podríem pensar que tots tres productes es cultiven i es cullen durant tot l’any, però només cal parar atenció a la procedència. La majoria són productes d’agricultura intensiva i d’hivernacle o vénen de ben lluny, a vegades fins i tot de l’altra punta de món. Aquest transport de mercaderies, a més de deixar una petjada ambiental molt important i ser, per tant, poc sostenible, desafavoreix el consum i la producció local. Si a tot això hi sumem la necessitat del cos de consumir determinats aliments que ens refredin o ens aportin calor segons les condicions ambientals, ja tenim tots els arguments per optar per un consum de productes de proximitat i de temporada, és a dir, els pilars que fonamenten la filosofia de l’slow food.

Però, què es cull, a casa nostra, al mes de juny, a principi d’estiu? I al mes de setembre? I al desembre? Malgrat que pot semblar fàcil, ben pocs són capaços de determinar amb exactitud la temporada de cada aliment. Per ajudar-nos amb aquest embolic i contribuir a fer més sostenible el nostre consum neix el projecte Escuracassoles, un calendari de cuina que cada setmana mostra els aliments que es troben el un moment òptim i que ara llança un Verkami per poder finançar la impressió de la seva segona edició, la de l’any 2015.

L’Escuracassoles està inspirat en el moviment Slow Food, té la participació de cooperatives d’economia solidària com La Ciutat Invisible o Cevagraf i es defineix com un projecte de “cultura lliure i col·laborativa”.

Tot els qui feu una microdonació a l’Escuracassoles rebreu el calendari 2015 amb una recepta senzilla per cada setmana de l’any ideada amb productes de temporada de l’horta, de la terra i del mar i un espai on podreu anotar la llista de la compra per fer un consum més responsable.

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor