“Si els dolços i les llaminadures només apareguessin el dia que es fa cagar el tió, no passaria res”, explica el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés. Per això, per l’excés dels 365 dies el metge Joan Massagué alerta que està demostrat científicament el paral·lelisme entre obesitat i la possibilitat de tenir càncer.Dit això, el nutricionista oriental Nicolás Gool recomana una sèrie de pautes per tenir en compte els dies de Nadal amb les criatures:

·Compte amb els pica-pica. Una proposta saludable d’aperitius pot ser la fruita seca (avellanes, ametlles, nous, anacards), i també orellanes, panses de Corint, prunes o pipes de carabassa i gira-sol. Si volen patates rosses, penseu a elaborar-ne de tipus xips amb patata, remolatxa, xirivia, carabassa, pastanaga. Ho talleu de manera molt fina i ho fregiu amb un oli d’oliva ecològic. Els fregits no són recomanables en la dieta infantil, però si un dia es vol permetre un canvi, es pot optar per aquesta solució.

·Altres propostes d’aperitius que poden atreure les criatures són els pinxos de fruita i proteïna. Un pinxo de raïm amb gamba i poma. O unes crudités de pastanaga, trossos de pebrot i api. Per elaborar aquests pinxos, podem demanar la col·laboració dels petits, que així es poden acabar engrescant a menjar-los.

·Podem preparar-los primers plats com cuscús (d’espelta, per exemple) o arròs integral amb verdures deinflatable insurance diversos colors i fruita seca (que incloguin pipes de carabassa i de gira-sol torrades).

· Els àpats han de tenir tota classe d’aliments, i s’ha d’evitar que només hi predominin proteïnes o hidrats de carboni.

·No oblideu aliments amb fibra, essencials per retardar l’absorció dels sucres i midons. També ajuden a la mobilitat intestinal i provoquen sensació de sacietat.

·Les postres de Nadal (torrons, neules, massapans) no es poden convertir en barra lliure. I, a més, s’han de menjar a la taula, com la resta de l’àpat, perquè així es considera un menjar amb mesura, i no un entreteniment per emportar davant de la tele o de l’ordinador.

·Si les criatures mengen aliments rics en vitamines, minerals i fibres, no tindran tantes ganes de picar contínuament fora de l’hora dels àpats, perquè els micronutrients regulen l’assimilació i també el metabolisme de les proteïnes, carbohidrats i greixos.

El truc

Per netejar la boca i alcalinitzar el cos al final de l’àpat, és molt recomanable menjar un tros d’api cru i un parell d’ametlles o avellanes. També van bé les nous i trossos de poma.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert