Superaliments 1

Els superaliments i les llavors en tots els seus formats són els grans triomfadors de la Fira Biofach d’aquest any. La fira d’agricultura orgànica més important del sector ha ensenyat aquests dies a Nuremberg les tendències en alimentació saludable que vindran en els propers mesos i que els consumidors trobarem a les prestatgeries dels supermercats. Un dels grans triomfadors de la fira d’enguany són els superaliments. Les cases comercials venen sobres de goji, açaí, chía, alga espirulina i clorel·la en pols preparats per beure o per afegir als plats. La chía en forma de púding també és una de les sensacions del moment. A l’ETS la mateixa Elka Molker n’ha publicat alguns. Però com que es tracta d’oferir productes més preparats, Mindfuel, empresa italiana que busca distribució a Espanya, aposta per sobres de chía amb plàtan, cacau o vainilla perquè amb un got d’aigua o de llet vegetal et preparis un esmorzar complet en cinc minuts.

Superaliments 2

Els nibs de cacau i la granola en tots els seus formats continuarà també tenint adeptes, si s’ha de jutjar per les apostes que fan les cases comercials. I com a novetat, les llavors. El raw va més enllà i ara les pipes de carbassa o de gira-sol es torren i disfressen amb ingredients després d’haver-los deshidratat.I tot es deshidrata amb deshidratadora, un dels electrodomèstics estrella de Biofach juntament amb les batedores: cada cop surten més competidors a la famosa Vitamix que, això sí, és l’estand que desperta més interès i en el qual la marca ja ha tingut prou vista de fer un gran plafó del famós xef vegà Attila Hildmann cuinant-hi. També hi ha germinats ja elaborats per estalviar feina i begudes fermentades presentades amb el títol de raw, com la beguda Kombucha Fairment. Kombucha fairmentAquest és un quefir d’aigua que els seus responsables, alquimistes, m’asseguren que no té res a veure amb el te kombutxa.

I encara una última novetat: els sucs verds o smothies convertits en barretes raw. I una empresa japonesa que torna a presentar el seu miso, la casa Muso, em descobreix un amaniment amb miso i cítric excel·lent i que esperem veure ben aviat a les nostres botigues.

Barretes raw

OlisDoctor Goerg, que treu una línia de baix cost perquè el seu producte sigui més assequible. Goerg també ofereix ara oli de coco per al consum animal i un reguitzell més d’olis de coco per a diferents usos a la cuina. La Finestra sul cielo continua apostant per la Quinua Real, que té estand propi a Biofach i ofereix molts més productes dels que estem acostumats a veure: rissottos de quinua, barretes, farines i flocs. Finestra és el distribuïdor d’uns superaliments, els Green Origins, que ara treuen al mercat també els superaliments de la marca mare, Rainforest Foods. D’Amandín vaig veure les llets de civada amb cacau i la de civada amb fruits vermells, dues de les seves últimes novetats juntament amb la sopa de ceba eco. f

D’Isola bio, la llet d’arròs integral; de Sorribas, destacaria tots els porridges de flocs de civada amb fruites deshidratades i les noves divertiburguers per a nens: hamburgueses fetes només de verdures, cereals i llegums. I de Vegetalia, les kale chips, que competeixen amb moltes d’altres que m’ofereixen per tots els pavellons (quina gran moda!).

Biofach és una bona oportunitat també per veure idees de disseny i embalatge. Com en tot, hi ha empreses amb bon disseny que fan productes amb oli refinat i que immediatament perden tota la credibilitat. En els tres pavellons alemanys és on descobreixo idees més innovadores i belles com aquestes infusions amb la flor de la planta (lavanda, til·la, etc.) sencera. Un regal per als sentits.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll