Una de les característiques principals de les llavors de xia és el gel mucilaginós que deixen anar en entrar en contacte amb un líquid, així com la seva manca de sabor. Això les fa molt versàtils tant per fer postres i púdings com per utilitzar-les com a substitutes dels ous en masses i pans.

desayuno-chia-moras-1

I són perfectes per a aquests moments en els quals no tenim temps per perdre en l’esmorzar i desitgem prendre alguna cosa que ens satisfaci en tots els sentits.

Tot el que hem de fer és deixar les nutritives llavors de xia en remull tota la nit en la nostra beguda vegetal escollida i afegir l’endemà el guarniment que vulguem.

Ara que les móres estan en temporada i que el camí que porta a casa meva és ple d’esbarzers, sortir a recollir aquestes delicioses baies és una activitat de capvespre de la qual m’encanta gaudir. Tornar amb un cistell carregat de móres acabades de collir, tendres, dolces i sucoses és un dels millors tresors que m’ofereix en aquesta època la naturalesa que m’envolta.

desayuno-chia-moras-2

Una de les meves maneres preferides de gaudir d’aquestes baies és fent melmelada, però no una melmelada a l’antiga, no, a mi m’agrada més fer melmelades fresques, perquè les faig sense necessitat de cocció i en no més de cinc minuts, amb la qual cosa la fruita escollida preserva totes les vitamines i enzims intactes. Un altre punt a favor d’aquestes melmelades és que la quantitat de sucre afegit que tenen és molt més petita i a més es tracta de sucres molt saludables, com poden ser els dàtils o el xarop de coco.

Això si, cal tenir en compte que aquestes melmelades, a diferència de les tradicionals, aguanten tan sols uns dies a la nevera, així que és millor fer petites quantitats i gaudir-ne durant els dies següents.
Per descomptat que si no tens móres a mà, pots fer aquest tipus de melmelada amb qualsevol altra fruita, ja siguin baies, fruites d’os o fruiters.

desayuno-chia-moras-3

La recepta

Quantitat: 2-3 persones

Temps: 15 min + unes hores de repòs

Estris: batedora petita o similar

Ingredients:

  • 400 ml de llet d’arròs i baobab
  • ¼ T +1 C de llavors de xia
  • 1 T de móres silvestres
  • 3 C de xarop de coco
  • Unes gotes de llimona espremuda

Extres:

  • Llet de coco
  • Pol·len d’abelles

Preparació:

  1. La nit anterior posa les llavors de xia en remull en la llet d’arròs & baobab. Barreja molt bé i guarda-ho tapat a la nevera.
  1. Per fer la melmelada, tritura les móres juntament amb el xarop de coco i unes gotes de llimona. Després filtra-ho amb l’ajuda d’un colador i una cullera per retirar les llavors. Reserva-ho en un pot de vidre a la nevera fins que ho facis servir.
  1. Al matí barreja de nou les llavors de xia. Posa-ho tot en un bol bonic i afegeix tanta melmelada com vulguis.

A mi m’agrada afegir-li un petit toc de llet de coco i pol·len d’abelles.

desayuno-chia-moras-4

 

Elka Mocker
Elka Mocker

Health coach nutricional.
Autora del llibre de receptes Ama Come Vive Brilla

    @ama.come.vive.brilla
banner