Arriba un dels moments més esperats de l’any: les vacances d’estiu. Els dies de descans s’acosten i, mentrestant, comencem a fer la llista de tot el que ens hem d’emportar: roba, banyador, calçat, roba interior… Tot i que visualitzem unes vacances inoblidables, també hem de ser previsors i pensar a emportar-nos una farmaciola per si de cas algun mosquit ens fa la guitza, el menjar ens passa factura o agafem un refredat que no ens deixa continuar gaudint d’aquests dies de descans. I ja que hi som posats, ja que hem de preparar una farmaciola, val més pensar en productes naturals: una manera intel·ligent i sense efectes secundaris d’assegurar-se una bona salut durant aquesta època de l’any.

Tant si marxeu a la muntanya o a la platja o decidiu fer un viatge a l’estranger, us proposo que afegiu a la maleta una bona farmaciola amb productes naturals que us poden ajudar en moments crítics com els següents:

Per superar els desajustos intestinals

Un dels problemes més habituals dels viatges acostumen a ser els intestinals, tals com la diarrea o el restrenyiment. En el cas de la diarrea, pot aparèixer a conseqüència del canvi d’aigua o els canvis alimentaris o pel fet de menjar aliments en mal estat. Per normalitzar la funció intestinal, podem recórrer als complements alimentosos rics en probiòtics (lactobacils, acidòfils) o també podem prendre una ampolla d’aigua de mar, que ens ajudarà a recuperar els electròlits perduts.

Per evitar refredats o grips

En aquest cas podem recórrer a l’extracte de llavors d’aranja, que ajuda a combatre les infeccions i també s’utilitza per evitar els paràsits intestinals, o també podem prendre extracte d’equinàcia, de 15 a 20 gotes barrejades amb aigua, tres cops al dia. Aquesta planta medicinal posseeix la capacitat de reforçar el sistema immunitari davant virus, bacteris i fongs.

Per protegir la pell de sol

Els complements alimentosos rics en betacarotè protegeixen la pell de l’envelliment cutani gràcies a la seva acció antioxidant. A més, potencien i perllonguen el bronzejat i eviten l’aparició de taques. També podem utilitzar el gel d’àloe vera, que, gràcies a la seva riquesa en mucopolisacàrids, ofereix una gran acció regeneradora de la pell alhora que exerceix un efecte cicatritzant i calmant. Aplicat abans de prendre el sol també protegeix la pell.

Per evitar les picades de mosquit

Per espantar els mosquits podem utilitzar les virtuts dels olis essencials. En aquest cas, l’oli essencial de citronella pot ajudar-nos molt. Si els mosquits ja ens han picat, un bon remei és l’oli essencial d’arbre del te. Aquests dos olis es poden aplicar directament a la pell, però només unes gotetes o bé barrejats amb algun oli vegetal, com ara l’oli d’ametlles dolces (1 gota d’oli essencial per 10 ml d’oli vegetal). També podem fer-los servir en difusió atmosfèrica, d’aquesta manera els seus principis actius s’escampen en l’ambient i eviten la visita dels mosquits. També podem prendre perles d’all, que, a més d’ajudar a repel·lir els mosquits, tenen propietats antibiòtiques. Un altre gran remei natural és l’argila, útil en cas de picades de mosquits i d’altres insectes, però també en cas de febre o, en forma de cataplasma, per disminuir la inflamació de cops.

La llista de la farmaciola

Els bàsics

-Extracte de propòli: mal de queixal, fongs, llagues a la boca, refredats, grips…
-Àloe vera (en gel): picades de mosquits, cremades del sol, llagues…
-Perles d’all: antibiòtic natural, picades de mosquit
-Probiòtics i prebiòtics: diarrea, estrenyiment
-Aigua de mar: hidratant, diarrea, estrenyiment
-Oli essencial de citronella: evita les picades de mosquit
-Oli essencial d’arbre del te: picades de mosquit, infeccions
-Crema solar amb filtres minerals

Altres que podem tenir en compte_

-Crema d’harpagofit: cops, torçades, esquinços
-Crema de calèndula: irritacions produïdes per la calor o la suor
-Perles de betacarotè: protecció de la pell del sol
-Argila: picades de mosquit
-Extracte de llavors d’aranja: paràsits intestinals, grips, refredats, otitis, cistitis…
-Perles o caramels de gingebre: marejos
-NADH:jet lag
-Rescue Remedy (flors de Bach): por de viatjar en avió

 

A més d’aquests bàsics també hem de pensar a emportar-nos un bon protector solar que contingui filtres minerals, i si som dels que ens maregem anant en cotxe, en vaixell o en avió, podem portar sempre caramels de gingebre, que ben segur que ens calmaran el malestar. En el cas de viatges llargs en què podem patir jet lag, recomanem prendre NADH, un complement alimentós que ajuda a oxigenar tots els teixits del cos i alleugereix l’efecte del trastorn d’horari. El que és clar és que amb tots aquests remeis a la maleta, ens assegurarem unes vacances d’èxit.

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic