Avui coneixem la Bea i el Jesús, una parella molt amable d’Alella. Ens expliquen el projecte de l’Eixida, una cooperativa de consum responsable formada per aproximadament vint famílies. Ells són els encarregats del bloc de la cooperativa, en què recullen articles, tallers, xerrades, activitats i trucs relacionats amb el consum responsable. Ens acullen al local que tenen, a Teià, l’espai de trobada i punt d’intercanvi on cada dijous preparen les cistelles per anar a comprar de cada família.
− Què és lʼEixida?
Som un grup de persones que ens hem associat per consumir d’una manera més responsable. Hem creat una cooperativa a la vila de Teià, amb famílies del Masnou i d’Alella. El nostre principal objectiu és promoure el consum responsable, saludable i respectuós amb el medi ambient, sense que això es tradueixi en productes a preus impagables. Ens organitzem per comprar conjuntament entre tots els membres de la cooperativa. Cada família fa una comanda setmanal abans del diumenge, entre el dimecres i el dijous rebem els productes al local i preparem les cistelles perquè cada família reculli la seva.
− Per què el nom Eixida?
Vam decidir batejar-nos amb aquest nom perquè l’eixida és la part del darrere de les cases, el pati, o fins i tot el celobert. És una zona on tradicionalment es feia una vida al marge del que passava al carrer, i això és el que buscàvem: una manera alternativa de consumir i de menjar. A més, eixida també vol dir ‘sortida’, un concepte que també quadra amb el nostre projecte.
− Què és per a vosaltres el consum responsable?
És el consum de productes de proximitat, ecològics, de qualitat i procedents d’empreses o productors socialment responsables. La fruita i la verdura la comprem directament a pagesos que fan agricultura ecològica d’aquí al Maresme mateix. Productes com els ous i la carn, per exemple, procedeixen sempre d’animals criats en llibertat, i pel que fa als productes importats, com el cafè o el cacau, ens preocupem molt que siguin sobretot de comerç just. També tenim molt en compte el fet de comprar a l’engròs tot allò que podem, i minimitzar així l’ús d’envasos. A més, com que som molts, és molt pràctic. En aquest sentit, ara per ara, tots els productes de neteja que distribuïm són a l’engròs, com l’oli, que guardem en un bidó de 150 litres i cadascú porta els seus recipients i els va omplint quan ho necessita.
− Què us ha aportat formar part d’una cooperativa?
Bea: Gastes amb una mica més de cap. Abans compràvem per impuls i acabaven al cistell productes que no teníem previstos, com galetes, patates de bossa, llaminadures, etc. Ara comprem el que realment necessitem, i ens planifiquem millor, ja que la comanda és un cop per setmana i amb quatre dies d’antelació!
Jesús: A mi una de les coses que m’ha aportat és el fet de menjar fruita i verdura de temporada, ara l’únic tomàquet que menjo fora de temporada és el tomàquet en conserva! Formem part d’una societat que viu apartada dels cicles naturals…
Un mos
Un bloc: http://www.crashoil.blogspot.com.es/
Un documental: FOOD INC. És el documental que més ens ha funcionat a l’hora de conscienciar els amics
Un llibre: El horticultor autosuficiente, de John Seymour
Un esdeveniment: Formar part d’un grup de consum, perquè et permet conèixer els veïns i també les festes del poble
Un consell: Pensar abans de comprar. A vegades comprem coses que realment no necessitem; i participar en mercats d’intercanvi i de segona mà
Una frase: “La unió fa la força”
− Per tant, ara gasteu menys diners que abans?
Sí, per dos motius: pel fet de no comprar per impuls, i perquè surt més econòmic comprar directament als productors. Així que comprar ecològic pot sortir molt bé de preu!
− Quina és la vostra tasca dins de l’Eixida?
Nosaltres fem d’antena a través del bloc i del Facebook. Proposem i difonem articles, documentals, vídeos, cursos, campanyes i trucs casolans que facin referència a maneres de consumir diferents de l’establerta: més responsable, conscient i respectuosa amb tothom.
– Hem vist que també hi teniu un apartat de receptes, com funciona?
Tenim una noia al grup que és nutricionista, i ella s’encarrega d’enviar-nos receptes.
Aquesta idea va sorgir arran de la cistella de fruita i verdura tancada que rebíem al principi, a vegades arribaven productes que no sabíem com cuinar-los. I en una assemblea vam pensar que seria interessant tenir un arxiu de receptes amb idees sobre com cuinar certs aliments nous per a nosaltres, com per exemple el mill. I les receptes ens les envia d’acord amb la cistella que rebem, d’acord amb la verdura i la fruita de temporada. Però també estem totalment oberts a rebre receptes amb productes locals i de temporada!
− Esmenteu cinc entrades del vostre bloc que no ens podem perdre!
1. Recepta: Amanida de figues amb pernil, parmesà i ruca. Va tenir èxit, potser perquè per aquí encara tenim la sort de poder trobar figueres en estat salvatge i és una bona manera d’aprofitar-ne els fruits.
2. Vídeo: Dos tomates y dos destinos. La campanya de Veterinarios sin Fronteras és una de les que ha tingut més bona acollida. Suposem que és pel seu sentit de l’humor, una eina que s’hauria de fer servir més sovint amb finalitats reivindicatives.
3. Truc: Cómo hacer un limpiador ecológico multiusos. Nosaltres mateixos hem comprovat que la fórmula que vam trobar a La cocina alternativa va força bé.
4. Campanya: Bancs del temps. És una bona sortida per als que hem passat a tenir més temps que no pas diners per culpa de la crisi que ens han fet caure a sobre.
5. Iniciativa: Huertos compartidos. Aprofitar terres en desús per conrear-les de manera ecològica ens sembla una molt bona idea que hauria d’escampar-se.
− Quines perspectives teniu d’ara endavant?
Atraure més gent i difondre la idea del consum col·lectiu i responsable. Però el que més ens agradaria és que aquesta idea s’anés reproduint en altres cooperatives per tot el territori. A nosaltres, per exemple, ens encantaria crear-ne una a Alella.