La Cristina Manyer és un as a la cuina. Coach de salut i professora a Manresa i a Barcelona, és creadora del bloc que porta el seu nom, en el qual comparteix la seva gran passió: la cuina terapèutica. Molts ja la coneixeu del curs en línia d’Etselquemenges “Postres saludables i delicioses”, que ha conduït amb gran èxit i durant el qual ens ha ensenyat a preparar postres inèdites, fàcils i d’un alt nivell culinari creades per al dia a dia i per a totes les ocasions especials, sense gluten, lactis ni sucre. I ara arriba amb un curs nou sota el braç adreçat absolutament a tothom i apte per a qualsevol patologia, qualsevol dieta, edat o nivell culinari: “I love verdura”, el curs que trenca el mite que la verdura és avorrida i que vol reivindicar aquest grup d’aliments com la gran base saludable de qualsevol dieta.

Amb “I love verdura”, Manyer ens ensenyarà a cuinar tota mena de verdures de manera fàcil, nutritiva i deliciosa, amb quinze videoreceptes, un llibre electrònic teòric i pràctic, el calendari anual de fruites i verdures de temporada i el seu acompanyament personal a través del fòrum del curs, que es mantindrà obert durant els quinze dies que duri i que permetrà resoldre qualsevol dubte que sorgeixi durant el curs.

Seguiu-la a Instagram (@cristinamanyer) i podreu gaudir de les seves creacions i la seva altra gran passió: la fotografia culinària! (El llibre electrònic del curs “I love verdura” val la pena només per gaudir de les fotografies de cada plat, fetes per ella mateixa). 

Cristina, quan diem “hem de menjar verdura”, hi ha molta gent que automàticament pensa en la mongeta tendra i la patata bullida...

Sí, i hi ha un món més! No tot acaba amb bullir verdura, ni de bon tros. Al curs oferiré quinze receptes fàcils i bones que sorprendran tots els que tenen prejudicis amb les verdures, el grup d’aliments que hauria de centrar la base de la dieta i que no és gens avorrit.

A més, tendim a bullir més del compte, oi?

Exacte! Molta gent diu que no li agrada la verdura, però això li passa perquè la mengen desfeta, igual que els nens. Amb massa cocció perdem la textura i el sabor, a més de moltes propietats, i ni tan sols queda atractiva a la vista. Per això, en aquest curs, també volem menjar pels ulls! Farem plats espectaculars que, amb els seus colors, ens faran venir molta gana.

Sempre ha de cruixir, la verdura?

Per anar bé, sí. La textura cruixent ens indica que ha tingut una cocció òptima.

Quins són els errors més comuns que cometem amb les verdures?

A més d’això que comentàvem de coure-les massa, fer saltats amb cansalada i molt d’oli, per exemple. Això és molt típic de la cuina tradicional, que vol amagar el sabor natural de la verdura amb aquests altres sabors tan forts, potser afegint-hi també molta sal o salses poc nutritives com la maionesa o el quètxup industrial (al curs també aprendrem a fer salses boníssimes i fàcils amb greixos saludables!).

Quanta verdura hem de menjar?

L’ideal seria la meitat de plat tant per dinar com per sopar. Aquesta proporció la podríem fer també per esmorzar, tant per a grans com per a petits. Els típics menús infantils de pollastre amb patates o macarrons i escalopa ja han passat a la història! Els nens necessiten nutrients i energia, però també fibra, vitamines, minerals, hidrats saludables, etc., que poden aconseguir de les verdures.

Ets partidària d’amagar les verdures als plats dels nens?

No. La veritat per davant, sempre. Amb paciència i amb amor els podem anar explicant què porta cada plat i per què són tan bones i tan necessàries les verdures, i hem d’intentar fer-ho amb el seu llenguatge. No ho hem d’imposar, ni amagar, ni premiar ni castigar. No ha de ser una obligació. Però el millor exemple som i hem de ser nosaltres, perquè si no ens veuen menjar verdura cada dia, com volem que en mengin ells? També és important que ens vegin cuinar i que intentem deixar-los participar en la preparació de receptes fàcils perquè, per a ells, la cuina pot ser un joc molt divertit!

Com ho has fet amb el teu fill per aconseguir que li encanti la verdura?

Estic contentíssima perquè al meu fill de set anys li encanta el bròquil cuinat quatre minuts! A casa sempre hi ha hagut verdura i ell sempre l’ha acceptada. El carbassó, en canvi, no li agrada, i això també ho accepto i evito donar-n’hi perquè a mi, com a tothom, hi ha aliments que no m’agraden i que no em forço a menjar. Si són aliments puntuals no passa res, el problema apareix quan als nens no els agrada cap tipus de verdura.

Penso que l’alimentació dels infants l’hem d’enfocar des de l’amor i aprendre a transmetre la importància de l’alimentació conscient, el respecte cap als aliments i fer-los veure la sort que tenim de viure en una societat en què regnen l’abundància i la varietat d’aliments.

Si no els agrada el primer cop, fins quan insisteixes?

Soc molt tossuda i he buscat diferents maneres de cuinar i de presentar una verdura al meu fill. En crema, en paté, barrejat amb ingredients que sé que li agraden, en una pizza, etc. Hi ha mil maneres divertides per incloure les verdures a la dieta de les criatures.

I amb els adults com ho fem? Un plat de macarrons amb un sofregit de ceba no equival a una ració de verdura, oi?

No, esclar! [Riu.] La meitat del plat hauria de ser sempre verdura, i això ens ho hauríem de gravar amb foc. Això vol dir varietat i fer que la mongeta tendra sigui només una de les moltíssimes opcions que tenim, sempre amb les verdures de temporada. Menjar de temporada és l’única manera que tenim d’ingerir els aliments en estat òptim de sabor i de nutrients, i amb això ja tenim més números perquè ens agradi. I varietat vol dir molts colors per assegurar-nos una bona aportació d’antioxidants, entre d’altres. També és important recordar que cal menjar més verdures que no pas fruites.

Apunta-t'hi!
Varietat vol dir incloure crucíferes, verdures d’arrel, de fulla verda, fruits...?

I tant! Hem de fer molta pedagogia dels tipus de verdures que hi ha! Al curs en fem una bona introducció teòrica, que, tot i que a priori ens pot semblar més avorrida, ens descobrirà un munt de coses del grup d’aliments que han de ser la base de la dieta! El saber ens dona poder de decisió.

I les verdures de bossa?

Això és un capítol a banda! Encara que sigui un format molt còmode per comprar, les verdures envasades en plàstic no són gens sostenibles per al medi ambient i cada cop generen més casos d’intoxicacions. Per això és tan important comprar-les ecològiques (sense envàs) i de proximitat. Com més informació tinguem com a consumidors, molt millor.

Ens parlaràs de què hem de menjar a cada estació?

Sí, és un curs que ens servirà per a tot l’any; per això hi incloem el calendari de fruites i verdures de temporada d’Etselquemenges. En les receptes també cuinarem amb altres ingredients, com cereals saludables o proteïnes de qualitat, i elaborarem plats molt nutritius.

És un curs per a vegetarians?

No. Això ho hem de deixar ben clar. Les verdures són la base dels vegetarians, dels vegans, dels flexitarians, dels paleo, del que siguis! Tant és: la verdura és el comodí per a tothom!

És gaire difícil el curs?

No, és fàcil! La majoria de receptes, a més, són molt ràpides de fer. Entre deu minuts i mitja hora (segons la recepta) per fer-les i sense ingredients estranys o difícils de trobar. No hi ha espai per a les excuses!

Quins beneficis notarem si mengem més verdures?

D’entrada, estabilitzarem molt més fàcilment el pes, sense necessitat de fer cap dieta; el mantindrem sense dificultat. Notarem més energia, tindrem una pell molt més brillant, anirem molt millor al lavabo, retindrem menys líquids, ens sentirem més lleugers, dormirem més bé… Tot són avantatges! Tot i que, al principi, pot ser que ens costi una mica acostumar-nos-hi. Si venim d’una dieta sense fibra, potser notarem un efecte rebot i ens inflarem una mica, però només es tracta d’un procés d’adaptació que, un cop superat, només ens portarà beneficis! A més, també estarem aportant dolçor de manera natural als plats, i és molt important educar el paladar a aquests sabors.

A més, la verdura és l’acompanyament perfecte per als plats de proteïna animal.

Sí, és el millor acompanyament per a qualsevol plat que puguis fer perquè l’equilibrarà nutricionalment. També amb cereals, pasta de qualitat; el que vulguis!

T’agrada cuinar verdura?

M’encanta! Com que n’hi ha tanta i de tants tipus diferents, té una versatilitat infinita i no em canso mai de cuinar-la ni, sobretot ,de menjar-la. I estic segura que, després del curs, tots els participants estaran d’acord amb mi. Un cop t’hi enganxes, no pots viure sense, ja ho veuràs!

Apunta-t'hi!

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor