Me’l trobo en molts congressos. És d’aquells professionals que no es cansen mai d’estudiar i d’aprendre. Farmacèutic de formació i fill de metges, en Marcello porta a l’ADN la vocació d’ajudar i d’entendre la gent. A la dietètica i a la PNIE hi va arribar, però, de cop. Actiu, flexitarià, solar, positiu i empàtic. En Marcello és una persona propera que, amb bons coneixements de psicologia, pot acompanyar els pacients en processos de canvis profunds; aquesta essència és la que ara oferirem a la nostra consulta nutricional. En Marcello se suma, doncs, a la plantilla de La Consulta d’Etselquemenges com a farmacèutic, dietista i PNIE per acompanyar persones amb trastorns intestinals, immunitaris, hormonals o degeneratius.

Marcello Soi

 Com comença la teva experiència professional?

Després d’un postgrau de dos anys a la facultat de farmàcia a Santiago de Compostel·la, arribo a Barcelona i començo a treballar en una empresa farmacèutica i, poc després, en una oficina de farmàcia. Aquesta última no era la meva primera opció, però em converteixo en un punt de referència per als clients habituals i faig de la feina de farmacèutic una tasca realment gratificant. Estableixo una relació de confiança amb el client-pacient i m’adono cada dia que el que faig és molt important per a algunes persones.

Com a farmacèutic, la meva tasca no és establir un diagnòstic ni prescriure una teràpia, sinó ajudar a interpretar correctament les instruccions del metge i resoldre els dubtes dels medicaments, a més d’explicar la importància de la dosi correcta i d’identificar qualsevol factor de risc.

Aconsello prendre remeis naturals per millorar l’estat de salut quan detecto estils de vida poc saludables i hàbits alimentaris incorrectes.

 Com comences amb la PNIE?

Per un tema personal. Des dels catorze anys tenia migranyes i la medicina al·lopàtica només m’oferia una medicació per alleujar el dolor. A atenció primària em deien que no podien fer gaire més. Això sempre m’ha generat frustració i incredulitat, sobretot en malalties cròniques. Fa cinc anys, vaig començar a explorar altres vies per aconseguir una millora real en la qualitat de vida dels pacients i vaig estudiar dietètica natural i psiconeuroimmunologia.

I vas notar millora?

Amb els canvis dietètics vaig millorar les migranyes i un problema de còlon irritable que havia arrossegat des de la universitat. D’aquí neix en mi el desig de poder ajudar moltes persones que tenen problemes similars als meus.

A La Consulta tractaràs malalties cròniques i degeneratives, com fibromiàlgia, fatiga crònica, migranya, síndrome de cames inquietes, síndrome química múltiple...

 Sí. Algunes de les que has dit, totes juntes, formen el que avui coneixem com a síndrome de sensibilitat central, que és una hipersensibilitat del sistema immunitari que causa dolor quan hi ha exposició a olors fortes, sorolls, aliments, productes químics, camps electromagnètics, canvis de temps, estrès, infeccions i fàrmacs.

 

Consulta l'horari de visites d'en Marcello Soi

 

Que difícil que deu ser trobar el tractament, oi?

És important millorar les defenses i tenir uns bons nivells de vitamina D. En malalties autoimmunes com l’artritis reumatoide s’ha vist que hi ha més incidència de dolor crònic amb concentracions sèriques de vitamina D per sota dels 20 ng/ml.

Un altre pas essencial és millorar la permeabilitat intestinal amb aliments com brou d’ossos o probiòtics. Si la flora intestinal està alterada, cal eliminar paràsits i fongs de l’intestí, ja que empitjoren els símptomes d’irritació i dolor. També cal corregir les deficiències nutricionals que es poden detectar a través d’una analítica, com les de B12, B9, B6 i magnesi, per exemple. Per millorar el descans i baixar l’estrès es pot recórrer a adaptògens i melatonina.

Pel que fa a alimentació, és una bona estratègia seguir una dieta baixa en histamina i evitar aliments com fruita seca, llet i derivats, blat i peix blau entre d’altres. Finalment, es pot recórrer a la microinmunoterapia.

Marcello Soi

Explica’ns què és la microinmunoterapia.

La microinmunoterapia permet al sistema immune recuperar el seu potencial amb suavitat i subtilesa. És una teràpia que usa concentracions molt baixes, homeopàtiques, de missatgers immunològics com citoquines, àcids nucleics o factors de creixements, que són les paraules que el sistema immunitari fa servir per comunicar-se.

Es pot combinar amb altres tractaments, no té efectes secundaris i generalment es tolera molt bé.

Es pot fer servir per combatre el virus d’Epstein-Barr, que pot ser al darrere de la tempesta perfecta que desencadena malalties autoimmunes com la tiroïditis de Hashimoto. També hi ha remeis per al papil·loma i l’herpes zòster.

La microinmunoterapia està indicada tant per al dolor crònic de malalties com la fibromiàlgia o la síndrome de fatiga crònica com per a malalties inflamatòries intestinal tipus Crohn i colitis ulcerosa.

És un ajut també en endometriosi, tant si hi ha un component genètic, dolor o un component emocional molt fort; i en l’artritis reumatoide, que cursa amb un procés inflamatori crònic.

 Quines solucions hi ha per als virus i bacteris?

Per estimular la reacció del sistema immunitari i ajudar a controlar la proliferació de virus o bacteris podem ajudar-nos de probiòtics –com el Saccharomyces boulardii, el Lactobacillus ramnosus o Bifidobacterium lactis entre d’altres–, de prebiòtics –com la fibra de les llavors de chía o de lli o els betaglucans presents en fongs com el xiitake–, de vitamina D –present en el peix–, de midó resistent –present en l’arròs i la patata refredats–, d’omega-3 –present en el peix blau–, de cúrcuma per modular la inflamació, de vitamina A –present en el fetge de bacallà–, d’aliments amb vitamina E i glutamina per segellar l’intestí inflamat i millorar l’efecte barrera cap als virus, bacteris i tòxics.

Faràs una xerrada al Cómo Como Festival el dia 30 de novembre sobre la relació que hi ha entre dolor crònic i son. Ens en pots explicar alguna cosa?

Hi ha una relació entre el son i el dolor crònic, i les persones afectades per dolor crònic mostren habitualment alteracions del son. Se sap que les dones amb problemes d’insomni tenen més probabilitats de desenvolupar fibromiàlgia en els deu anys següents. El 50% de les persones amb insomni acaben tenint dolor crònic i al revés: les alteracions del son provoquen l’aparició de dolor crònic en persones que abans no tenien dolor.

Això s’ha vist també en les malalties inflamatòries intestinals, com la colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn, com també veurem en la xerrada.

Consulta l'horari de visites d'en Marcello Soi

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll