Sílvia Abril publica el seu primer llibre, titulat Com a mi m’agrada, una aportació personal i amateur a l’alimentació saludable d’una dona que, tot i que fa cinema, televisió i teatre gairebé alhora, té temps per fer de mare i passar moltes hores a la cuina. En cinc anys, la Sílvia ha fet passes de gegant en l’alimentació saludable. S’ha documentat, format i practicat i, silenciosament, s’ha convertit en una guru de receptes que l’entorn admirem com li surten de bé. Juga amb avantatge: quan no era healthy, ja era molt bona cuinera. El llibre serà, de ben segur, un llibre molt buscat per Sant Jordi, ja que la Sílvia també ens obre les portes de casa seva, de la seva família, sobretot de la seva parella, Andreu Buenafuente, i la seva filla, la Joana, i la del seu entorn més proper. Avui som a casa seva, a Cabrera de Mar i fem l’entrevista envoltats de fruita tallada per tot arreu. Un gust.

Treus llibre amb Columna. Es diu Com a mi m’agrada. Les meves receptes saludables per ser feliç. El teu primer llibre, Sílvia!

Sí. Tinc molt pudor, perquè jo no sóc prescriptora de res. Però, mira… al final ho he fet!

Però ara ja en saps molt, d’alimentació saludable.

Encara em queda molt per aprendre. Aquest llibre és la meva història dels darrers cinc anys en un procés molt autodidacta de mirar, llegir i provar jo sola, a casa.

Després hi ha, també, un punt determinant: i és descobrir un món gràcies a Etselquemenges i a l’univers Ets. Tu ets qui em recomanes que la Montse Vallory vingui a casa i ens ensenyi a cuinar a mi i a la Gemma, la noia que ens ajuda a casa des de fa deu anys. La Gemma i jo vam fer el curs plegades amb la Vallory! La Montse ens ha ensenyat, fins i tot, a congelar aliments sense plàstic. A casa meva no es congela res amb plàstic. És meravellosa. L’he recomanat tantes vegades. Al llibre hi ha receptes d’una altra col·laboradora vostra amb qui vaig fer un curs de berenars saludables, l’Elena Carrió, i apunts nutricionals del nutricionista Marc Vergés. En Marc m’ha ajudat molt en aquest llibre i també ha aportat receptes.

Marc Vergés i Sílvia Abril

I ara et visites amb ell!

Exacte.

Però si som fidels als inicis de qui et tracta i et veu, tot comença amb en Xevi Verdaguer!

Amb en Xevi hi ha una relació molt estreta. El primer gran canvi d’alimentació el faig amb ell.

Aquest és un llibre de receptes teves i d’altres...

Sí, sí. Hi ha receptes heretades que, en aquests cinc anys, he reversionat, com el fricandó de la Teresa, la mare de l’Andreu, i que a la Joana li encanta. M’agraden les receptes tradicionals i de cocció llarga i també n’hi ha alguna. El fricandó ens entusiasma però la meva sogra l’enfarina amb farina normal, i jo el faig amb farina de fajol o de cigró. Hi trobareu sobretot receptes! També hi ha clàssics com l’arròs amb costella de porc ibèric, un porc criat en llibertat que menja gla.

L’arròs és integral.

No, no. Arròs blanc bomba. El meu arròs és el plat preferit de la Joana. Porta totes les verdures del món!

Com has ordenat les receptes?

El llibre està dividit per estacions. Les receptes inclouen aliments de temporada i que el cos necessita a cada moment. Hem buscat equilibris i que hi hagués primers, segons i postres per a cada estació.

Xevi Verdaguer i Sílvia Abril

Segueixo repassant receptes del llibre. Aquestes azukis amb carbassa són un clàssic de la Vallory. Quina emoció, Sílvia! I aquests macarrons amb soja i gingebre són d’en Xen, del Terrat, oi?

Sí.

Els macarrons els fas sense gluten?

Sí, d’arròs o de llegums (que em vas descobrir tu), però de vegades no, eh? Intento que el pa sigui de fajol, etcètera, i me l’envia el Forn Jorba de Manresa, que fa uns pans al·lucinants. O els panets d’espinacs de l’Elena Carrió, que no són al llibre i que faig molt per a la Joana perquè no tenen gluten.

Les fas totes, aquestes receptes?

Sí. Tot i que jo, de memòria, em sé molt poques receptes i he d’anar amb la pauta al costat per molt que les hagi fet mil vegades.

Ets bona cuinera?

Sí, sí. Però sóc aplicada, necessito els apunts. Això d’improvisar que fa la Teresa, la mare de l’Andreu… en sóc incapaç. De vegades desconfio de mi mateixa i busco per internet receptes que he fet una pila de vegades! Mira, aquest pastís de xocolata l’he fet cent vegades o més. És una recepta de la Núria, una amiga, i té un èxit espectacular i encara ara no me la sé de memòria.

En aquesta recepta hi ha l’opció de sucre o de sucre de coco. Però tu no n’hi poses, de sucres.

Però abans sí. Fa relativament poc que menjo sa. Potser fa quatre o cinc anys.

Ara en Marc l’ajuda en una dieta a banda de la pràctica d’esport diària. En Marc Vergés passa visita a La Consulta d’Etselquemenges.

La Sílvia és també la protagonista de l’entrevista central de la revista en paper ETS NEN 3 que sortirà a la venda el dia 4 de maig a Etselquemenges. En aquesta entrevista parla a fons de l’alimentació que porta la seva filla Joana. Molt aviat….

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll