L’interès i preocupació per cuidar la nostra salut individual i la del planeta han fet que la darrera dècada hagi augmentat exponencialment l’interès pels productes ecològics de cosmètica i neteja personal i de la llar.

Teresa Pinyol publica “Green and clean”, un llibre en què no només explica tots els productes nocius que ens envolten i les possibles alternatives sinó que ens proposa receptes per elaborar productes artesans a casa nostra.

Teresa, als conscienciats els anomenes els eco-netejadors.

Tradicionalment relacionem els productes de neteja amb productes agressius i tòxics tant per a nosaltres com per al medi ambient. El concepte d’eco-netejadors (es poden anomenar conscienciats perfectament) vol englobar la gent que neteja amb responsabilitat ecològica, intentant minimitzar al màxim la nostra empremta sobre l’entorn.

Hi ha un concepte fàcil d’aplicar. Hem de tornar a la neteja que es duia a terme abans dels anys 40, és a dir, netejar amb sabó, vinagre i llimona. No és difícil! I el bicarbonat, que ens l’ensenyes a fer perfumat. Quin ús li podem donar a aquest bicarbonat sòdic?

El bicarbonat sòdic és un bàsic de la neteja per les seves propietats netejadores, desgreixants i desodoritzants, per això es pot utilitzar per a moltíssimes receptes. Al llibre n’hi ha un bon grapat. Resulta fantàstic per al rentavaixelles, per utilitzar com a detergent o suavitzant. Sempre tenint en compte que no s’utilitza sobre superfícies vulnerables com l’alumini.

Hi ha molts segells ecològics europeus i internacionals que ens fan difícil saber quins són seriosos i tenen garanties.

Sí, no és fàcil! Nosaltres recomanem els segells Ecolabel, Ecocert i Leaping Bunny com a garantia que els components són naturals, altament biodegradables, amb un baix cost energètic i que no es testen en animals.

A quin producte de neteja li tens especial mania pels tòxics que conté?

Jo particularment odio els suavitzants ja que l’alt contingut en tensio-actius em produeix dermatitis per contacte.

Quins productes ens afecten més a la salut individual i no en som conscients? Per exemple, el sabó del rentaplats ha de ser ecològic perquè sinó el sabó tòxic pot quedar-se impregnat al plat i barrejar-se amb el menjar?

Exacte. A més, utilitzem un excés de sabons en tots els àmbits (a la casa, sobre el nostre cos…). L’aigua, la sorra, el sucre… sempre han netejat eliminant greixos o polint superfícies i sense perjudicar-nos.

I amb quin producte afectem més greument el medi ambient?

És difícil donar-li la corona a un de sol! La podem repartir entre detergents, envasos i l’acció humana. Un dels nostres pitjors enemics som nosaltres mateixos per la manca de reciclatge i de conscienciació ecològica: probablement canviem de fregall o de drap d’eixugar els plats més sovint del que seria necessari per l’únic motiu que es veu vell.

En diverses ocasions s’explica que la fusta de tallar és un dels estris de la cuina que capten més tòxics. Com la podem netejar?

Es pot fer de diferents maneres però n’hi ha una que a mi m’encanta: amb mitja llimona freguem amb força tota la superfície. La podem deixar ben bé uns deu minuts o un quart d’hora abans d’esbandir-la amb aigua. A més de neta, queda amb molt bona olor!

El llibre ens dona receptes per fer llevataques, detergent per a la rentadora, per a netejar el forn, els fogons, la nevera, receptes per rentar joguines, el cotxet, la batedora i liquadora, etc etc. Aquest llibre és tota una troballa!

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll