Durant l’embaràs la dona passa per una etapa de molts canvis hormonals que l’afecten en molts aspectes diferents: la pell, els cabells, les ungles, etc. En el cas de la pell, moltes dones comencen a tenir estries, petites ruptures de la pell produïdes per la falta d’elasticitat. Per evitar l’aparició d’estries és important mantenir la pell ben hidratada durant tota la gestació i sobretot, menjar de manera saludable i escollir bons cosmètics amb ingredients naturals.

Alimentació per dins

Per prevenir l’aparició d’estries i cuidar la pell durant l’embaràs, cal actuar des de dos vessants: mitjançant la dieta i mitjançant la cosmètica natural. Pel que fa a la dieta, hem de procurar menjar aliments que hidratin la pell, com ara verdures i hortalisses, fruites riques en nutrients antioxidants, i també aliments que aportin minerals com ara el silici −imprescindible per aconseguir un bon teixit conjuntiu−, present a la cua de cavall i als cereals com ara el mill, la civada i la quinoa. També són importants les algues, per la seva riquesa en minerals, i el cereal integral, per la seva riquesa en vitamines del grup B. Durant aquest període, interessa consumir aquests tipus d’aliments, ja que augmenten els requeriments de vitamines, minerals i oligoelements. Si no consumim aliments rics des del punt de vista nutricional, el risc que apareguin estries serà més alt.

Altres consells per prevenir les estries

Escollir una alimentació natural rica en cereal integral, verdures, algues.

Evitar aliments processats, refinats, que no tinguin nutrients essencials.

Beure líquid, ja sigui en infusions, aigua, sopes de verdures, etc.

Utilitzar matí i nit una crema o un oli amb ingredients naturals (amb certificació ecològica) i fer un massatge circular a les zones on és més probable que apareguin estries.

Evitar l’exposició al sol, i si no, utilitzar protectors solars amb filtres físics. Després, hidratar bé la pell.

Incrementar el consum d’aliments rics en silici i prendre un complement nutricional ric en aquest mineral (amb l’assessorament previ d’un professional), imprescindible per al manteniment del teixit conjuntiu.

Cosmètica natural

Tenint en compte que tot el que ens posem a la pell traspassa l’epidermis i arriba al torrent sanguini, hem d’escollir productes naturals amb certificació ecològica per evitar l’entrada d’ingredients químics. Podem escollir entre el típic oli de rosa mosqueta o oli d’argània, que gràcies a la riquesa en olis essencials omega-3 i omega-6 milloren la nutrició i la capacitat regeneradora de la pell; la mantega de karité; o recórrer a combinacions d’ olis vegetals rics en àcids grassos essencials omega-3 i omega-6, necessaris per conferir nutrició i elasticitat a la pell. Per exemple, l’oli de massatge antiestries de Weleda conté oli d’ametlles dolces, oli de jojoba, oli de germen de blat ric en vitamina E, i també extracte d’àrnica, que té un efecte tonificant i és ideal per combatre les estries durant l’embaràs, al mateix temps que ajuda a alleugerir inflamacions del teixit. Si utilitzem un producte cosmètic natural des del principi de l’embaràs ajudarem a prevenir i reduir les estries que poden aparèixer a la zona de la panxa, cuixes, natges i pit. Ajudarem a millorar l’elasticitat de la pell i no interfereix en l’ecografia. En ser productes 100% naturals poden ser utilitzats durant l’embaràs i la lactància. Una altra bona opció és agafar dues perles de vitamina E natural de 400 UI, obrir-les i barrejar-les amb un oli vegetal. Després, cal aplicar-ho tot a la zona de les estries fent un massatge circular. La vitamina E és un antioxidant potent que té la capacitat de protegir les cèl·lules de la pell davant de les agressions externes que en provoquen la degeneració. D’aquesta manera, ajuda a protegir la pell de l’aparició de les estries.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic