Aquests dies són dies plens de recomanacions, algunes de molt senzilles i amb resultats tan importants com salvar vides. En temps de coronavirus, quedar-se a casa i rentar-se bé les mans amb aigua i sabó és clau per superar la pandèmia.

Rentar mans amb cosmètica natural

Però, us heu preguntat per què és tan necessari rentar-se les mans correctament? En el dia a dia, el primer contacte amb altres persones i amb les coses de l’entorn és, habitualment, a través de les mans, que es converteixen, així, en un clar vehicle de transmissió de microorganismes. Com és possible que una acció tan quotidiana com rentar-les amb aigua i sabó sigui tan eficaç? Simple: el coronavirus té una membrana greixosa que l’envolta i el protegeix; l’acció del sabó dissol la membrana i, així, desfà i inactiva el virus.

Una altra alternativa vàlida quan no estem en situació de rentar-nos les mans és fer servir un gel hidroalcohòlic, que és un producte amb un 70% d’alcohol aproximadament. És útil si no disposem d’aigua, ja que l’alcohol s’evapora molt més ràpid.

La pell de les mans, igual que la dels peus, és la més gruixuda del cos i té una estructura amb menys capacitat de retenir la humitat, per això sol ser més propensa a la sequedat extrema. Rentar-se les mans sovint, tal com recomana l’OMS, pot comportar problemes a la pell; sobretot en persones amb la pell molt seca o amb psoriasi o èczemes. Quan es fan servir sabons agressius de manera freqüent hi ha una pèrdua natural de lípids de la pell i, en conseqüència, les capes internes retenen encara menys aigua.

Rutina de cura de les mans en tres passos

La millor manera d’evitar aquesta sequedat és mantenir una bona rutina de cura de les mans:

  • Rentar-les amb aigua tèbia
  • Evitar substàncies agressives
  • Hidratar-les regularment amb productes que les mantinguin suaus i nodrides

En cosmètica natural i bio certificada normalment es fan servir tensioactius (responsables de la neteja i de fer espuma) molt més respectuosos amb la pell que els convencionals. Són una bona elecció, sobretot per als infants, que tenen una pell més fina i que poden absorbir més substàncies.

També és molt recomanable fer servir cremes de mans després de rentar-se tant amb sabons de mans o gels hidroalcohòlics. Les cremes hidratants ajuden a reparar la pell externa malmesa i eviten pèrdues d’aigua. És bo fer servir cremes de mans naturals o bio, ja que les convencionals solen contenir parafines o silicones. Quan les apliquem, les parafines deixen una sensació agradable d’hidratació i suavitat a la pell, perquè creen una capa invisible semblant a posar-hi un film de plàstic. No obstant això, aquesta sensació de tenir una pell uniforme i fina no incrementa la hidratació, sinó que tapona els porus i evita que la pell respiri, i la deixa encara més deshidratada.

La sensació de sequedat i tibantor causada pels canvis de temperatura, la pol·lució i altres factors, com les rentades freqüents, es pot controlar amb una rutina que inclogui sabons respectuosos amb la pell i cremes de mans o bàlsams específics per cobrir les necessitats d’una zona tan exposada.

D’altra banda, començar a fer servir crema de mans de manera habitual ens oferirà protecció i reparació a més d’hidratació.

La marca lavera presenta dos nous sabons de mans certificats Natrue. Tenen fórmules naturals, biodegradables, amb tensioactius molt suaus i respectuosos amb la pell. Hi ha dues varietats: el sabó de mans amb llima fresca lavera, amb una aroma cítrica molt refrescant, i el sabó de mans de fruites vermelles lavera, amb una fragància afruitada de goji i açai bio amb propietats antioxidants.

I després de rentar-se, recomanem aplicar una crema de mans. La crema de mans Basis Sensitiv lavera, amb oli d’ametlles i mantega de karité bio és ideal perquè nodreix, protegeix i aporta suavitat.