L’envelliment de la pell és un procés natural que arriba a tothom, però, el com i el quan apareix és diferent per a cada persona. Per una banda hi ha l’envelliment cronològic, determinat per l’edat; per l’altra, l’envelliment biològic o cel·lular, condicionat per la salut de les cèl·lules; és el que passa quan algú no sembla que tingui els anys que té.

dona pell cosmetica

Els signes del pas del temps a la cara solen aparèixer cap als 25-30 anys, i són línies fines i arrugues d’expressió; amb el pas del temps arriben arrugues més profundes, pèrdua de volum i de densitat, ulleres i taques.

El més comú és que, cap als quaranta, apareguin els primers símptomes de flacciditat de la pell: l’oval facial es desdibuixa, es marca el solc nasogenià, s’accentuen les ulleres i les bosses, les parpelles cauen i pot aparèixer papada.

La veritat és que hi ha opinions diferents sobre quan cal començar a fer servir cosmètics reafirmants, però totes coincideixen que val més prevenir abans que apareguin els primers símptomes.

Per què perd fermesa la pell?

La flacciditat apareix, sobretot, per la desestructuració de les fibres d’elastina i la pèrdua de col·lagen –que treu volum al rostre–, per la disminució de greix als diferents compartiments, i per la pèrdua de tensió dels lligaments facials i els músculs. A més, hi ha altres factors que incideixen directament en aquest aspecte, com el tabac, l’estrès, els canvis de pes, els canvis hormonals i una exposició inadequada al sol.

Per lluitar contra la flacciditat, les marques de cosmètica ofereixen cremes reafirmants i sèrums amb efecte tensor, com la línia facial reafirmant de NaturaBIO.

Nutrients antienvelliment

L’estat de la pell depèn de la qualitat genètica i del funcionament de l’organisme. Tenint en compte tots els factors que hem anomenat, una bona alimentació i un estil de vida saludables en general ajuden a endarrerir i a minimitzar aquests efectes.

Els nutrients clau per cuidar la pell i mantenir-la jove són:

  • Vitamina C. Antioxidant que ajuda a prevenir el dany dels radicals lliures, aporta lluminositat, redueix l’aparició de taques –inhibeix la síntesi de melanina– i, a més, estimula la formació de col·lagen i àcid hialurònic, cosa que manté la pell hidratada.

Ja sabem que els vegetals i les fruites són la font principal de vitamina C. En trobem en kiwis, mango, papaia, pinya, maduixes, bròcoli, coliflor, pebrots, espinacs, tomàquets…

  • Àcid hialurònic. Hidrata, regenera, reomple les arrugues i millora la densitat i la turgència cutànies.

Aliments com els espinacs, el bròcoli, les cols de Brussel·les i les mongetes tendres són rics en magnesi, mineral essencial per sintetitzar àcid hialurònic. A més, peixos com el verat, el seitó, el salmó i, en especial, l’oli de fetge de bacallà també són rics en àcid hialurònic.

  • Col·lagen. Proteïna essencial del cos humà que forma part de diferents teixits, aporta flexibilitat, elasticitat i resistència a la pressió.

Les proteïnes animals són la font principal de col·lagen –concretament, el peix blau, com que conté àcids grassos omega-3, potencia els beneficis de col·lagen natural– i lisina, aminoàcid necessari per a la composició de col·lagen. Altres aliments que ajuden a produir col·lagen són la ceba, la fruita seca i la gelatina.

  • Retinol (vitamina A). Afavoreix la renovació cel·lular epidèrmica, la microexfoliació i la regeneració de les capes més profundes de la dermis.

Aliments rics en vitamina A (retinol) són fetge, pebre vermell i de Caiena, moniato, pastanaga, fulles verdes, carbassa, albercocs, meló groc, alfàbrega, orenga…

  • És important beure prou aigua i de qualitat per mantenir un nivell d’hidratació òptim i netejar la pell al matí i abans d’anar a dormir.

Netejar la pell regularment és indispensable si volem tenir-la saludable i permetre que els cosmètics que ens hi apliquem facin efecte. Les tovalloletes desmaquillants antiedat de NaturaBIO netegen, refresquen, tonifiquen la pell i tenen un efecte antiedat.

Cosmètics reafirmants

Les cases de cosmètica ofereixen productes per millorar la funcionalitat de les cèl·lules que tenen un metabolisme alentit i que provoquen que els teixits perdin gruix i fermesa.

Tot i que els experts asseguren que una crema, tota sola, no mitiga els símptomes de la flacciditat, és evident que pot ajudar a millorar el to i la fermesa, i generar la sensació de més tensió a la pell.

Com a referència, la marca NaturaBIO Cosmetics ha creat una línia de cosmètica natural, amb ingredients de primera qualitat totalment respectuosa amb la salut i el medi ambient i apta per a vegans, que té diferents propostes adaptades a les necessitats específiques de cada sector de la pell del rostre, com, per exemple:

Quan la flacciditat facial és molt evident, no ho resoldrem amb una crema i prou, per això podem recórrer a altres teràpies que la complementin, com els massatges i el ioga facial, que serveixen d’ajuda, a més de tractaments estètics com la radiofreqüència.

 La prevenció és la clau

És una realitat que val més prevenir que curar i que, si volem mantenir una pell jove, hidratada, sense arrugues i amb fermesa tant de temps com sigui possible, és molt més fàcil aconseguir-ho si comencem a cuidar-la des de ben aviat. En aquest sentit, la hidratació i la fotoprotecció solar és bàsica a qualsevol edat, des de la infància, ja que és la manera de prevenir els danys futurs que els agents externs i interns causen a la pell.

Pel que fa a la cosmètica, els productes antienvelliment contenen uns principis actius destinats a estimular la síntesi de col·lagen i a compensar els nivells de greix de la pell, raó per la qual, tot i que s’ha de començar abans que aparegui la flacciditat i altres signes, no convé aplicar-los abans dels 25-30 anys, ja que llavors la pell ja en produeix prou tota sola.

Les cremes reafirmants funcionen millor com a preventives i, si triem les que contenen els actius adequats  i les fem servir amb constància, obtindrem resultats. Això sí, hem de triar cosmètics elaborats únicament amb ingredients naturals respectuosos amb la pell que no provoquin al·lèrgies ni vermellors. La firma NaturaBIO elabora cosmètica natural gràcies a una recerca avançada per aïllar els ingredients actius de les plantes, cosa que augmenta l’efectivitat a l’hora d’enfortir la “bioassimilació” dels seus complexos, i, a més, garanteix la transparència de les formulacions de tots els seus productes.