Evolució del nadó

El bebè ja fa més de tres centímetres, aproximadament de la mida d’una pansa, i creix a un ritme espectacular. Aquesta setmana es formaran els ossos i cartílags i –encara que sembli impossible– el petit o petita començarà a utilitzar els diminuts colzes que té, alhora que es formaran els genolls i els turmells. Sota les genives s’originaran uns “esbossos” del que seran les dents, i més avall, l’estómac segregarà sucs digestius, els ronyons produiran més quantitat d’orina i si el petit és un nen, els testicles començaran a produir testosterona. Font: Què es pot esperar quan s’està esperant. Heidi Murkoff. Ed. Medici

Alimentació de la mare

Expliquen d’una mare gestant que durant les primeres setmanes d’embaràs tenia moltes ganes de menjar peus de porc. Casualment, era l’època en què al nadó se li estaven formant els cartílags. Sigui o no certa l’anècdota, és del tot recomanable –com ja hem advertit en setmanes anteriors− deixar-se portar pels petits capricis o antulls que es vagin identificant, ja que responen a determinades carències energètiques que el cos intenta compensar. Un apunt que ens fa la nutricionista Montse Bradford: “Si els antulls es repeteixen diàriament, cal anar observant quin tipus d’aliment requereix el nostre cos per fer els canvis necessaris en la nostra alimentació i suplir amb aliments sans les carències que tenim”.

Aliments rics en vitamina C, tres racions diàries

No sabem del cert si els peus de porc ajuden a formar els cartílags però, sigui com sigui, és important que durant aquestes setmanes la mare no oblidi la ingesta de vitamina C, essencial per al desenvolupament dels ossos i les dents del nadó, i que necessitarà subministrar diàriament perquè el cos no pot emmagatzemar-la. A banda del suc de taronja, conegut per tothom, hi ha altres fruites que suposen una font important d’aquesta vitamina: el kiwi, la pinya, el raïm i les maduixes, per exemple; si ens decantem per les hortalisses, en trobarem en el pebrot vermell, el pebrot verd, el bròquil, el tomàquet, la coliflor, els espinacs i la pell de patata o moniato.

És important consumir tres racions diàries d’aliments rics en vitamina C, ja sigui en forma de fruita o verdura. Com ens recorda el llibre Vincles d’Àngels Torras i Míriam Tirado, “la fruita és rica en fructosa, un sucre natural que el cos metabolitza sense grans quantitats d’insulina i que, per tant, no empitjora la diabetis gestacional. Pel què fa a les verdures, el més recomanable és que siguin estacionals –perquè conserven més valor nutritiu− i que es mengin crues o al vapor”.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

Guanyadors del concurs de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de desembre hem sortejat la nevera i la cuina (valorades en 105€)entre les persones que han respost la pregunta:
Els vostres fills mengen els àpats típics de Nadal o els feu un altre tipus de menjar?

Els guanyadors són:

  • Elisenda Barrera (guanyadora de la cuineta), amb la resposta: “El nostre fill menja l’àpat típc de Nadal perquè, cada vegada més, aquest menjar és més saludable i equilibrat a la nostra família (no com anys enrere). Menja un bon plat d’amanida i escudella de nadal. Pensem que és important que mengi l’àpat típc de Nadal perquè entengui que l’àpat també és un espai de socialització i de compartir altres aspectes i no només el menjar. La taula i l’acte de compartir són elements cohesionadors a la nostra cultura.”
  • Dolors Marco (guanyadora de la nevera), amb la resposta: “El meu fill té 16 mesos. L’any passat, encara no menjava però aquest any per Nadal menjarà amb nosaltres, sopa, rostit o canelons. Li agrada tot. Sempre intentem que mengi el màxim igual que nosaltres”.

Els premiats hauran de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem