Peix blau, ric en omega-3

Peix blau, ric en omega-3

El bebè continua creixent i més que ho farà! Aquesta setmana pesa entre 900 i 1000 grams (com aquell quilo de carn picada que demanem a la carnissera) i fa gairebé 23 centímetres de llarg. Com explica Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant, durant aquests dies comença a obrir els ulls –fins ara les parpelles estaven tancades perquè la retina es pogués desenvolupar– i ja és capaç de percebre la claror i la foscor. Encara és massa aviat per saber de quin color tindrà els ulls, perquè l’iris no té tota la pigmentació que cal, però hi veu prou per reaccionar a un canvi extrem d’il·luminació o a un soroll fort. Si la mare gestant en vol una prova, només li cal acostar un llum a la panxa o provocar un soroll fort. El petit reaccionarà parpellejant i movent-se bruscament (i segurament ens estarà advertint que allò no li ha agradat gaire!).

Alimentació de la mare:

Durant les properes setmanes el bebè guanyarà pes de manera espectacular. Ell creix, la panxa creix i els seus òrgans es desenvolupen, sobretot el cervell i els ulls. Per ajudar que tot aquest procés es faci de manera correcta, el petit necessita dosis importants de greixos omega-3 (els anomenats greixos insaturats), que trobem en aliments com el salmó i altres peixos blaus (sardines), els ous, la ruca, les gambes, el cranc, les llavors de lli o el pollastre.

Per què és important consumir aquests aliments?

 

No tot el greix és igual, ni produeix el mateix efecte sobre el cos. Els greixos omega-3 i sobretot l’ADH són essencials per a la formació del cervell i els ulls, tant dins de l’úter com quan fa poc que se n’és fora. Prendre una quantitat adequada de greixos essencials és especialment important durant els tres primers mesos de vida –quan el cervell està creixent a un ritme espectacular– i durant la lactància. Com explica Murkoff, “durant els tres primers mesos de vida, el contingut d’ADH del cervell del nadó es triplica i, segons estudis recents, s’ha comprovat que els nens petits amb mares que havien consumit gran quantitat d’ADH durant l’embaràs tenien una coordinació mà-ull més bona que els altres”.

La mare també se’n beneficia

I com que allò que és saludable per al nadó també ho és per a la mare, segons els experts, les mares que consumeixen quantitats importants d’ADH toleren més bé els canvis d’humor i tenen menys risc d’un part prematur i de tenir depressió postpart. Ah! També apunten que els nadons que consumeixen ADH dins l’úter de la mare tenen uns hàbits de son més regulars que la resta.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.