Reduir la petjada de carboni dels productes que consumim i potenciar els productes de circuit curt i ecològics té un impacte directe en la lluita contra l’emergència climàtica. A més, facilita l’accés a una alimentació més saludable a tota la ciutadania i potencia les economies locals.

El comerç verd, el comerç de referència dels mercats municipals

A Barcelona, aquest any en què és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i es posen en el centre de la política municipal projectes i polítiques d’alimentació, salut i sostenibilitat, es vol destacar el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament dels sistemes alimentaris sostenibles.

Barcelona, com a gran metròpolis europea, és un gran nucli de consum que no produeix productes alimentaris, però cada una de les eleccions dels seus ciutadans en matèria alimentària marca la trajectòria i el desenvolupament de les zones conreables del seu entorn. Barcelona, com a gran ciutat, té una gran responsabilitat en sobirania alimentària.

És per això que la ciutat vol motivar un canvi en la ciutadania cap a l’alimentació sostenible, un canvi en què l’elecció saludable i sostenible sigui la més fàcil, amb l’objectiu final de crear un entorn alimentari saludable que ajudi a protegir i gestionar la terra conreable i l’economia local.

De la fiabilitat dels mercats municipals a la fidelització

Per assolir aquest objectiu, Barcelona vol aprofitar la potent i privilegiada xarxa de 39 mercats municipals que té. Gràcies a la seva distribució per tota la ciutat i la seva proximitat a la ciutadania, els mercats municipals són el millor punt de contacte entre el ciutadà i els productes locals, productes directes de pagès, productes de petit circuit o productes amb certificació ecològica.

Per facilitar la identificació dels establiments que tenen aquests tipus de productes dins dels mercats municipals i millorar-ne la visibilitat, s’ha creat el distintiu de Comerços verds. D’aquesta manera, el ciutadà pot identificar-los i trobar fàcilment l’orientació especialitzada dels comerciants de confiança del mercat. On millor que en els mercats municipals per trobar productes de confiança?

Saber quins són els productes d’estacionalitat, saber on i com s’han produït o, fins i tot, conèixer el nom dels pagesos locals que produeixen les fruites i verdures que portem cada dia al plat ajuda a augmentar la confiança en el producte, a valorar-ne la producció i, de retruc, consolidar l’alimentació sostenible i saludable.

4 grans motius per escollir els Comerços verds

1.     T’ofereixen aliments de temporada

Els aliments de temporada són aquells que es cultiven en l’època i la ubicació adequada i això els proporciona tot el que necessiten per poder completar el seu cicle natural. D’aquesta manera s’obtenen productes més saborosos, amb una textura millor i amb més nutrients!

2.     Hi trobaràs producte local

Els productes locals, com que no recorren distàncies llargues i no han d’estar emmagatzemats molt de temps, requereixen només una petita fracció de l’energia que necessiten els productes que venen de més lluny, i això en redueix la petjada ecològica.

Consumir productes locals protegeix les zones conreables i verdes del voltant de les ciutats i això ajuda a millorar la qualitat de l’aire de les grans zones urbanes i la biodiversitat del seu entorn.

Els productes locals són productes més econòmics. Escollir productes de proximitat, buscar circuits de distribució petits i evitar al màxim els intermediaris que n’augmentin la petjada ecològica ajuda a reduir-ne el cost i, a part, ajuda a potenciar l’economia local.

3.     T’apropen al producte ecològic

Els productes ecològics són més saludables per al consumidor final i per al medi ambient. Les empreses que produeixen, processen i venen aliments ecològics han de complir amb pautes molt estrictes: no poden utilitzar pesticides o fertilitzants tòxics i sintètics, hormones de creixement sintètiques o antibiòtiques, saboritzants, colorants o conservants artificials en els aliments processats… Escollir ecològic et beneficia a tu i a l’entorn!

4.     El consell de l’especialista

Els comerciants dels mercats són els grans especialistes! Ells són els que millor ens aconsellaran i guiaran per escollir els aliments que ens ajudaran a fer el trànsit cap a una alimentació més saludable, ambientalment sostenible, de temporada i de proximitat.