Durant el 2021, Barcelona ha estat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Amb la celebració de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible i el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà s’ha aconseguit impregnar la programació anual amb la temàtica de l’alimentació sostenible, per posar-la al centre de l’agenda política i mediàtica.

Menú estacions hivern

Amb l’impuls de la capitalitat, es presenta l’oportunitat d’alimentar-se de manera més sana, de crear un model alimentari més just i sostenible que mantingui equilibrat el territori i hi generi connexions fortes, de crear una economia viva, resilient i dinàmica, i ajudar a estabilitzar el clima, conservar la biodiversitat i construir un futur habitable.

Aquests són els objectius de l’Estratègia Alimentària 2030, que establirà el full de ruta per transformar el model alimentari de Barcelona durant els anys que venen.

Aquesta estratègia es basa en els tres eixos següents:

 • Fomentar dietes saludables accessibles per a tothom.
 • Impulsar economies locals i sostenibles.
 • Combatre l’emergència climàtica.

Una de les accions concretes que es basa en els eixos de l’estratègia és el Menú de les Estacions, que té per finalitat evitar el malbaratament alimentari i apostar pels productes de proximitat i de temporada. El menú d’hivern tanca el Menú de les Estacions d’aquest any, que va començar al març amb el menú de primavera, apadrinat per la xef Carme Ruscalleda.

El Menú de les Estacions d’Hivern es va presentar el dia 2 de desembre passat al Centre Cívic El Sortidor amb una demostració culinària d’algunes de les propostes de menús saludables creats per les escoles de restauració CETT, ESHOB i Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi.

Novetats del menú d’hivern

Així doncs, es llança una nova proposta de temporada impulsada a través del Menú de les Estacions. Podreu trobar tots els plats del menú al web.

També podreu descobrir altres secrets i continguts sobre els aliments de proximitat, saludables i sostenibles que es fan servir en el menú d’hivern.

Als més impacients us revelem quins són els productes que podreu trobar al Menú de les Estacions i us n’expliquem alguna curiositat per començar a fer boca:

 • La carxofa: És una de les verdures més conreades al nostre territori. La millor època per menjar-ne és de novembre a març, quan fa fred, ja que és quan és més dolça i té el cor més tendre.
 • La bleda: És una verdura molt antiga que creix molt bé als nostres sòls. Prefereix les zones costaneres i els terrenys salins. A l’hivern és més dolça.
 • La carbassa: Hi ha més de 800 varietats de carbasses. La que es fa servir més a casa nostra és la violí. És molt rica en vitamines del grup B i vitamina C i destaca perquè conté molts carotenoides, que són els precursors de la vitamina A, important per a la salut de la vista i la pell i que, a més, és antioxidant.
 • El pollastre del Prat: És una de les poques espècies originària de la nostra terra que no ha tingut encreuaments durant els temps. Es cria a l’aire lliure amb unes condicions i uns espais molt amplis.
 • El peix de rebuig: Algunes de les espècies de les quals parlem són la bròtola, el besuc blanc, la rata, la morruda, l’aranya de cap negre, l’escatós, el garneu… Fomentant el consum d’aquests peixos no només aconseguim ajudar el teixit de pescadors del nostre país, sinó que ajudem a aconseguir un comerç més just i a disminuir la pressió sobre els nostres mars.
 • Mató, nous, mel: els tres productes que es produeixen a Catalunya.
 • L’api-rave i salsifí: L’api-rave té una forma gairebé esfèrica i un gust que s’assembla a l’api, però amb una textura més semblant a la dels tubercles. El salsifí, conegut també com a barba de cabra, és un producte originari de la península Ibèrica.
 • El cigronet de l’Anoia: És un llegum que, després de gairebé desaparèixer, s’ha pogut recuperar.
 • Moscatell i avellana: el moscatell és un vi nascut a l’edat antiga. L’any 2004 es va concedir a l’avellana de Reus el segell de Denominació d’Origen Protegida (DOP).

 

I… on podrem menjar aquestes delícies d’hivern?

Als restaurants adherits al Menú de les Estacions. Molts es troben al Barcelonès, però també a les comarques veïnes. Clicant aquí trobareu el mapa per saber on són i tota la informació necessària.

Maria Zapata
Maria Zapata

Biòloga, dietista i PNI. Creadora de VadeNutri

    @vadenutri