La cúrcuma és una arrel (Curcuma longa) d’un color groc intens i amb una olor forta. La planta necessita temperatures altes i molta pluja per créixer. Per aquesta raó, es fa servir de tantes maneres al sud de l’Àsia (com, per exemple, a l’Índia), que és el lloc ideal per desenvolupar-se. Es coneix i es fa servir tant com a condiment com en la medicina ayurvèdica des de fa mil·lennis.

Llet daurada; beguda ayurvèdica amb llet vegetal i cúrcuma

Els principals beneficis per a la salut de la curcumina

El seu component actiu és la curcumina, que li dona aquest color tan groc. Conté grans propietats medicinals que s’atribueixen a l’activitat dels seus compostos antioxidants (polifenòlics) sobretot els del grup dels curcuminoides (curcumina, demetoxicurcumina i bisdemetoxicurcumina) i als seus olis volàtils (ar-turmerona, a-turmerona, ß-turmerona i zingiberè).

Principalment, té propietats antiinflamatòries i anticanceroses molt potents. Però també moltes altres:

  • El seu gran poder antiinflamatori actua en qualsevol inflamació del cos: articulatòries, musculars, tensionals… Podem fer servir la cúrcuma com a medicina per a aquestes situacions.[1]
  • És una gran aliada per reduir l’acidesa de l’estómac. Actua com a tònic estomacal i estimula les secrecions dels sucs gàstrics i pancreàtics, i facilita, per tant, la digestió.
  • S’ha vist que afavoreix la microbiota intestinal.[2]
  • Ajuda en cas de gasos. Té un gran poder carminatiu. La podem fer servir amb comí, anís i fonoll amb pols. Així en potenciarem els efectes.
  • Antigament, es feia servir per a moltes cures de la pell. En tractaments cosmètics, la cúrcuma aporta grans beneficis antiinflamatoris i regeneradors. S’ha fet servir durant milers d’anys per curar malalties com la lepra.[3]
  • Té beneficis en la coagulació sanguínia.
  • Conté propietats antioxidants (neutralitza en l’organisme l’efecte dels radicals lliures que endarrereixen l’envelliment de la cèl·lula).
  • Afavoreix el procés de desintoxicació del fetge i el seu bon funcionament (el protegeix de l’acció dels radicals lliures, toxines i paràsits).[4]
  • Ajuda a prevenir l’arterioesclerosi i conté un efecte antiagregant plaquetari.
  • Efectes positius sobre l’Alzheimer i altres problemes de memòria.[5] [6]
  • Ajuda a controlar la diabetis i les pujades dels sucres en sang.
  • Conté anticoagulants molt potents que ajuden en les malalties del cor.[7]
  • S’han investigat molt els efectes positius anticancerígens que té, tant per la curcumina com pels betacarotens. Es fa servir molt en els tractaments amb quimioteràpia.[8]
  • És un antidepressiu natural; ajuda a recuperar l’estat d’ànim.
  • Ajuda a regular els nivells d’estrès.
  • Ideal especialment per als esportistes, per mantenir la salut de les articulacions.
  • Actua ajudant el sistema immunitari, reforçant defenses. Té capacitat immunomoduladora. És molt beneficiosa en temps hivernals.
  • Es fa servir en higiene dental, amb capacitat antibacteriana.
  • Ajuda actuant com a antiinflamatori per a les dones, en el moment de la menstruació.

7 receptes pel dia a dia amb cúrcuma

I com podem servir-nos de tots els seus beneficis en el dia a dia? Vegem-ne alguns exemples:

  • 1. Introduir la cúrcuma a les vinagretes.
    En podem afegir una culleradeta dins de la barreja amb l’oli, el vinagre, les espècies… Si hi afegim pebre negre, en millorarem l’absorció.
  • 2. Actualment, sentim a parlar molt de la Cúrcuma Chai Latte.
    Sabeu com es prepara? Necessitem:

    • Una mica de llet vegetal.
    • Una cullerada de cúrcuma en pols.
    • Canyella en pols per donar-hi un toc més dolç.
    • Un polsim de pebre negre molt.

És fantàstica per prendre als matins, en salses, en batuts, per berenar o esmorzar, a mig matí, etc. Aquesta llet vegetal amb cúrcuma (Chai Latte), també la podem fer servir per potenciar sabors en les cremes de verdures.

  • 3. Heu tastat la maionesa amb cúrcuma?
    És boníssima! La prepararem amb ou, oli d’oliva, umeboshi, una culleradeta de miso blanc i una cullerada de cúrcuma en pols o Chai Latte amb un polsim de pebre negre.
  • 4. Podem fer servir l’arrel de la cúrcuma per preparar plats amb algun cereal com arròs, quinoa, afegint verdures ..
  • 5. Posant-ne als sucs del matí.
    N’extraurem totes les propietats amb un bon extractor de sucs. Podem combinar fulla verda, api, pastanaga, poma, gingebre i cúrcuma. Una bona dosi de vitamines i antioxidants ben potents!
  • 6. És una molt bona espècie per afegir en les receptes d’hamburgueses vegetals.
    Hi dona un toc diferent i l’hamburguesa va plena de propietats beneficioses.
  • 7. També podem fer servir la cúrcuma en pols per fer salses, hummus, patés vegetals…

Truc per eliminar les taques de cúrcuma de la roba

De vegades, cuinar amb cúrcuma fa que ens taquem la roba. Però a Etselquemenges us explicarem un petit secret perquè pugueu treure la taca fàcilment. A l’Índia és un costum que es fa servir cada dia (perquè consumeixen molta cúrcuma) i sempre funciona!

Quan us taqueu, heu de mullar la zona tacada de la roba amb una mica d’aigua calenta i sabó, i deixeu la peça al sol unes hores. Quan torneu, la taca haurà desaparegut! Així de senzill. Ja ho veieu: els beneficis de la cúrcuma no ens acabaran mai de sorprendre!

Referències:

 

Berta Martinez
Berta Martinez

Nutricionista i PNI clínica, tècnica en farmàcia, divulgadora de xerrades sobre nutrició i cuina saludable.