caldo-730

Si hi ha un plat comú a la cuina tradicional de totes les cultures del món, aquest és, sens dubte, el plat de cullera per excel·lència: les sopes i els caldos.

L’origen el trobem molts segles enrere en la cuina d’aprofitament: per la necessitat d’estovar amb aigua bullent els aliments més durs que no es podien mastegar en cru per fer-los més comestibles i digeribles, els nostres avantpassats es van adonar que l’aigua que resultava d’aquesta cocció adquiria el sabor dels aliments, a més de quedar-se amb la major part dels nutrients.

Hidratant excel·lent

Aquesta aigua restant, el caldo, acaba contenint un 90% d’aigua, el component principal del cos humà, que representa entre el 50-70% del pes corporal. Tenint això en compte, podem considerar que mantenir una hidratació adequada és imprescindible per a la salut física i mental. De fet, un adult hauria de consumir entre 1,5 i 2 litres de líquid al dia, ja sigui amb infusions, caldos, sopes, cremes, aigua o resta begudes saludables.

I què hi ha del 10% restant?

Si el 90% és aigua, què hi ha del 10% restant? Aquest valor afegit, el que converteix l’aigua en una beguda enriquida amb propietats meravelloses dependrà dels aliments que hàgim cuit primer.

Podem substituir la tradicional pasta blanca, els fideus o l’arròs blanc, per altres ingredients més saludables com el mill o la quinoa

En general, si són principalment vegetals i altres ingredients ecològics i baixos en greix com algues o espines del peix, obtindrem un entrant perfecte per remineralitzar el cos i preparar-ho per a la digestió del que menjarem a continuació.

Les sopes i els caldos destaquen pel seu efecte hidratant i calorífic en el cos, i aporten calma, harmonia i sensació de confort. Per potenciar aquests efectes, hi podem afegir espècies o arrels com el gingebre, la canyella, el pebre o el clau. Per això són especialment recomanables en temporada d’hivern o primavera, quan augmenta el fred o la humitat atmosfèrica, ja que ens ajuden a enfortir el sistema immunitari i a entrar en calor.

També podem potenciar l’efecte depuratiu afegint-hi ingredients com l’api, el fonoll o les algues kombu o wakame.

Les receptes de caldos i sopes són infinites, per això, segons les condicions atmosfèriques o les nostres necessitats, podem elaborar plats de diferents textures, sabors, propietats i efectes. I no oblidem que, a més de prendre’ls com a entrant com a sopa o consomé, també ens poden servir com a base per a guisats, paelles o salses.

Crema de pèsols amb cúrcuma, pebre negre i oli

Crema de pèsols amb cúrcuma, pebre negre i oli. El Café Blue Project

Com és un caldo saludable?

Un caldo o una sopa saludable no ha de ser una bomba calorífica: malgrat que els greixos són indispensables per al bon funcionament de l’organisme, no han de superar més del 30-35% de les calories que consumim diàriament. Els tradicionals caldos de Nadal, per exemple, acostumen a ser plens de greix i a sobrecarregar fetge i ronyons.

Per això recomanem treure la capa de greix que queda surant a la superfície del caldo un cop es refreda i, si volem acompanyar la sopa amb aliments sòlids, substituir la tradicional pasta blanca, els fideus o l’arròs blanc, per altres ingredients més saludables com el mill o la quinoa.

I si no tinc temps?

Depenent dels ingredients i de les quantitats que vulguem obtenir, fer un caldo o una sopa ens pot suposar de deu minuts a una hora i mitja. Si no tenim temps de preparar-los a casa, una bona alternativa és optar per marques de confiança de caldos preparats, que apostin per ingredients ecològics i saludables i que excloguin el sucre, la fècula o les proteïnes de la llet.

Amandín, per exemple, ofereix aquest assortiment excel·lent de caldos ecològics baixos en greix i a punt per consumir:

  • Tradicionals: escudella, pollastre i verdures
  • Exòtics: oriental, asteca i genmai miso