Coneixeu la farina de coco? Sovint confonem aquesta farina amb el coco ratllat, però són dos productes diferents!
La farina de coco s’obté a partir de la polpa fresca dels cocos. Se’n retira l’excés de greix i es desseca per sota dels 40 ºC per mantenir-ne les propietats. Després, la polpa seca es mol molt finament per obtenir una consistència similar a la farina convencional.
És, doncs, una farina que podem fer servir per preparar tant receptes dolces com salades, sense gluten i aptes per a dietes AIP, paleo, vegetarianes i veganes. A més, té un sabor deliciós!
Propietats dietètiques de la farina de coco
Si destaca per alguna cosa, és perquè conté molta fibra (41,4%). Per això ens pot ajudar a regular el trànsit intestinal i a alimentar la flora bacteriana, ja que té un efecte prebiòtic.
La farina de coco també conté hidrats de carboni simples, però d’un índex glucèmic baix. De fet, gràcies a la fibra, el sucre en sang puja de manera molt gradual. A més, també aporta greixos de bona qualitat (rics en àcid làuric) que ajuden a reduir els nivells de colesterol LDL.
Finalment, la farina de coco també aporta una mica de proteïna (100% sense gluten) i minerals com potassi i magnesi.
Propietats culinàries
A diferència d’altres tipus de farina, la de coco absorbeix molt de líquid i, per això, no podem substituir una quantitat de farina blanca per la mateixa quantitat de farina de coco. Necessitarem menys farina o bé més líquid o ous.
No hi ha una fórmula ideal per substituir la farina de blat per farina de coco que serveixi per a totes les receptes, però en general se sol fer servir una tercera o una quarta part de farina de coco respecte de la recepta original. Sempre és recomanable fer proves abans per encertar la proporció.
A més, també cal tenir en compte que la farina de coco no té l’elasticitat de les farines amb gluten; per això, si volem aconseguir textures esponjoses, cal afegir altres ingredients que aportin aquesta elasticitat, com la farina o midó de iuca, el psyllium o el lli mòlt. Per fer receptes dolces és millor fer sevir iuca, i per a les salades podeu fer servir qualsevol de les tres.
5 receptes amb farina de coco
Per començar a fer proves amb aquesta farina tan deliciosa i interessant, aquí teniu cinc receptes saludables per llepar-se’n els dits!
1-Creps de farina de coco
Ingredients
- 2 ous ecològics
- 1 c.s. rasa de farina de coco
- 2 c.s. de beguda vegetal, sense sucres afegits
- Un pessic de sal
- Espècies al gust: canyella, orenga, farigola, cúrcuma…
Elaboració
- Tritureu tots els ingredients fins a aconseguir una massa homogènia.
- Escalfeu una paella amb una mica d’oli d’oliva verge extra.
- Aboqueu un cullerot de massa i esteneu-la bé per tota la superfície de la paella per formar el crep. Deixeu daurar uns minuts.
- Feu per l’altre costat.
- Serviu i farciu amb el que més us agradi.
2-Magdalenes de llimona i nabius
Ingredients (per a 12 magdalenes)
- 6 ous ecològics
- 80 g de farina de coco
- 125 ml de beguda vegetal, sense sucres afegits
- 60 ml de suc de llimona
- La ratlladura d’1 llimona
- 50 g de ghee
- 60 g d’eritritol (o sucre de coco)
- 1 sobre de llevat ecològic en pols per a pastisseria
- 100 g de nabius frescos
- 1 c.p. de vainilla líquida o en pols
- Ametlles laminades per decorar
Elaboració
- Escalfeu el forn a 180 ºC.
- Tritureu tots els ingredients, menys els nabius, fins a obtenir una massa homogènia.
- Afegiu-hi els nabius i barregeu-ho tot.
- Unteu motlles de magdalena amb una mica d’oli o ghee i aboqueu-hi la massa.
- Decoreu amb ametlles laminades per sobre.
- Poseu-les al forn i cuineu durant 20-25 minuts. Després, retireu-les i deixeu-les refredar abans de consumir.
3-Púding de plàtan i garrofa
Ingredients
- 20 g de farina de garrofa
- 15 g de farina de coco
- 4 plàtans madurs
- 2 ous ecològics
- 1 c.p. de vainilla líquida o en pols
- 1 c.p. de canyella en pols
- Nous trossejades
- Oli de coco verge extra
Elaboració
- Escalfeu el forn a 180 ºC.
- Aixafeu els plàtans madurs en un bol fins a aconseguir una textura tan líquida com sigui possible.
- Afegiu-hi els ous i bateu-ho tot junt.
- Afegiu-hi la farina de coco, la farina de garrofa, la vainilla i la canyella, i barregeu-ho bé.
- Afegiu-hi les nous trossejades i barregeu-ho tot fins que quedin integrades.
- Unteu un motlle allargat amb oli de coco verge i aboqueu-hi la massa.
- Poseu el motlle al forn i cuineu durant 20-25 minuts.
- Retireu-lo del forn i deixeu-lo refredar abans de desemmotllar i consumir.
4-Torrades de pa de coco amb alvocat
Ingredients (per a 8 torrades)
- 5 ous ecològics
- 50 g de farina de coco
- 20 g de farina de iuca
- 1 c.s. de llevat ecològic en pols per a pastisseria
- 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
- 1 c.p. de sal
- Un pessic de comí en pols
- Un pessic de farigola
- 1 alvocat
Elaboració
- Escalfeu el forn a 180 ºC.
- Tritureu tots els ingredients per al pa.
- Unteu un motlle allargat (d’uns 25 cm) amb oli d’oliva verge extra i aboqueu-hi la massa.
- Poseu el motlle al forn i cuineu 25 minuts.
- Retireu del forn i deixeu refredar abans de desemmotllar.
- Talleu el pa en 4 trossos i, després, cada tros per la meitat. Obtindreu 8 torrades.
- Unteu la torrada amb alvocat, afegiu-hi un raig d’oli i serviu.
5-Brownie de xocolata i avellanes
Ingredients
- 4 ous ecològics
- 80 g de farina d’ametlles
- 20 g de farina de coco
- 6 dàtils Medjool
- 85 g de xocolata negra del 85%
- 25 g de ghee
- 15 g de cacau pur en pols
- 1 c.p. de vainilla líquida
- 40 g d’avellanes torrades
Elaboració
- Escalfeu el forn a 180 ºC.
- Desfeu la xocolata negra i el ghee al bany maria.
- En un processador d’aliments, tritureu els ous amb la xocolata i el ghee desfets, la vainilla i els dàtils sense el pinyol, fins a obtenir una massa homogènia.
- Afegiu-hi la farina d’ametlles, la farina de coco i el cacau pur en pols i seguiu triturant-ho tot uns segons més.
- Afegiu-hi les avellanes, pelades i trossejades i barregeu-ho bé.
- Unteu un motlle quadrat (d’uns 15×15 cm) amb una mica d’oli o ghee i aboqueu-hi la massa.
- Cuineu al forn durant uns 30 minuts. Després, retireu el brownie i deixeu-lo refredar abans de desemmotllar.
Dolços sense gluten
El gluten té la particularitat que dona estructura i elasticitat tant a pans com a dolços. Moltes persones que volen prescindir del gluten, es troben amb la limitació que no saben com substituir les farines per aconseguir un resultat satisfactori.
És veritat que l’esponjositat del gluten és difícil de replicar, però això no vol dir que no puguem preparar dolços boníssims i saludables. Ens hem d’acostumar a una textura més densa i a treballar amb altres classes de farines.
La farina de coco és una molt bona opció per a la rebosteria, però també hi ha altres farines sense gluten que ens poden servir: d’ametlla, de civada certificada sense gluten, de castanya, d’arròs o de fajol.
Al “Repte 21 dies sense gluten” tenim tot un bonus de dolços sense gluten amb 10 receptes delicioses elaborades amb aquest tipus de farines.
En vull més informació |
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.